Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί θυματοποίηση της Κύπρου λόγω επενδυτικής δραστηριότητας

Η κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί θυματοποίηση της Κύπρου λόγω της επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού Γίρκι Κατάινεν, και αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ούτως ώστε και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της χώρας μας να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές, χωρίς ποτέ να δεχθούμε ότι θα θυματοποιηθεί η Κύπρος ανά το διεθνές διότι έχει επενδυτική δραστηριότητα».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πρόσφατα αναθεωρήσει το Σχέδιο Επενδύσεων με πολιτογραφήσεις, θωρακίζοντας περισσότερο τη θέση της Κύπρου.

Σύντομα, πρόσθεσε, «θα τεθεί σε εφαρμογή και πρόνοια που υπάρχει στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για να γίνεται μια ενδελεχής έρευνα διεθνώς, η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί θα ανατίθεται σε εξειδικευμένους οίκους για να έχουμε την ασφάλεια ότι οι αιτήσεις για πολιτογράφηση δεν μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες συνέπειες».

Εξήγησε πως πρόκειται για αυτό που ονομάζεται διερεύνηση due diligence, προκειμένου να υπάρχει γνώση για τις οικονομικές δραστηριότητες ανά το διεθνές των αιτούμενων συμμετοχής στο Επενδυτικό Σχέδιο.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται η διεύρυνση αυτού του σχεδίου με διάφορους τρόπους, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, όταν ληφθούν αποφάσεις και «διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει και μέσω του προγράμματος και αυτόβουλα υιοθετήσει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά την πρόληψη των συναλλαγών που μπορεί να αφορούν παράνομες δραστηριότητες είτε είναι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είτε για φοροδιαφυγή».

«Η Κύπρος ακολουθεί και βρίσκεται όπως όλες οι χώρες κάτω από το μικροσκόπιο της MONEYVAL και ακολουθεί τις συστάσεις, ενώ έχουμε υιοθετήσει και νομοθεσία αλλά και πρακτικές», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «πρόσφατα για παράδειγμα δραστηριότητα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου είχε ως αποτέλεσμα ριζικές αλλαγές στο τοπίο».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ταυτόχρονα η κυπριακή Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ούτως ώστε και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της χώρας μας να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές, χωρίς ποτέ να δεχθούμε ότι θα θυματοποιηθεί η Κύπρος ανά το διεθνές διότι έχει επενδυτική δραστηριότητα».

Σημείωσε πως μιλώντας για επενδύσεις ο κ. Κατάινεν υπογραμμίζει ότι βεβαίως είναι πάντα ανοικτή η ΕΕ και είναι ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει αλληλοενημέρωση των χωρών και να δοθεί προσοχή σε επενδύσεις που γίνονται σε στρατηγικούς τομείς, είτε μιλάμε για τηλεπικοινωνίες, είτε για συστήματα ασφάλειας.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει θέσει συγκροτημένα και σε ομιλία που έκανε ψες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, πρώτα από όλα από φυγόκεντρες δυνάμεις σε ορισμένα κράτη μέλη.

Είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ο πειρασμός να ακολουθήσουμε εθνικές πολιτικές πάνω από τις ευρωπαϊκές πολιτικές, είπε ο κ. Προδρόμου.

Σαν δεύτερο παράγοντα, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Κατάινεν ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην σχέση πλέον με τις ΗΠΑ και στο διεθνές εμπόριο.

«Σαν τρίτο παράγοντα ανέφερε τη δραστηριότητα που παρατηρείται κάποτε από την πλευρά της Ρωσίας όσον αφορά πολιτικές εξελίξεις και εκλογές και σαν τέταρτο παράγοντα ανέφερε την προσοχή που πρέπει να δώσουν τα κράτη μέλη για τις επενδύσεις που προέρχονται εκτός της ΕΕ», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κατά τη συνάντησή τους οι κύριοι Αναστασιάδης και Κατάινεν είχαν την ευκαιρία επίσης να συζητήσουν για τις προοπτικές της Ευρώπης ενόψει και των ευρωεκλογών και για το τι περιμένουμε από την ΕΕ μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα είτε είναι η αποχώρηση του ΗΒ, είτε είναι οι διάφορες προτεραιότητες που πρέπει να μπουν για τους ίδιους τους πολίτες της ‘Ενωσης.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό και την επικείμενη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Είπε ακόμη πως τον ενημέρωσε για την οπτική γωνία από την οποία η Κύπρος βλέπει τα μεγάλα ζητήματα του μέλλοντος της Ευρώπης, όπως τη μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα, την κλιματική αλλαγή, την οικονομία που πρέπει να ανταποκρίνεται συνεχώς στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στους τομείς ιδιαίτερα της έρευνας, της καινοτομίας, πολιτικές οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα και τον Επίτροπο με το χαρτοφυλάκιο που έχει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:54

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη του τουρισμού
09:44
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:43
Πάφος: Χειροπέδες σε μεθυσμένο τουριστά που προκάλεσε ζημιές σε μπυραρία και έριξε καρέκλα σε αστυνομικούς
09:31
Ελεύθερη η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ, έπειτα από δύο χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ
09:29
Στην Αθηένου αύριο η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού+»
09:26
Υπ. Εργασίας: Ψευδή στοιχεία δήλωναν επιχειρήσεις για να λάβουν αποζημιώσεις λόγω πανδημίας
09:25
Συρία-Covid-19: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της επαρχίας
09:11
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε θαμώνες σωματίου - Δύο τραυματίες, μια σύλληψη
08:52
Αρχίζει σήμερα η χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα 83 ετών και άνω
08:48
Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων: Η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία είναι καλή-Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων
08:40
Καταγράφηκαν σχεδόν 324 χιλιάδες νέα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως χθες
08:39
Γερμανικές εκλογές: Eπικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το 25,7% των ψήφων
07:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand