ΓΓ του ΝΑΤΟ και Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζουν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργ, χαιρέτισε "τη σημερινή κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας των Πρεσπών ως μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής και προσβλέπω στη ένταξη στο ΝΑΤΟ της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χαιρετίζει και αυτό θερμά τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο για να τερματίσει μια μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

"Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα σήμερα επικύρωσε τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Αλεξή Τσίπρα και Ζόραν Ζαέφ, και ανοίγει το δρόμο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η ιστορική στιγμή ακολουθεί αντίστοιχη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στα Σκόπια νωρίτερα αυτό το μήνα", αναφέρει το EΣΚ.

Η ΕΣΚ συγχαίρει τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια για τις προσπάθειές τους να ξεπεράσουν τις δεκαετίες ιστορικής δυσαρέσκειας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε: "είμαστε περήφανοι που αυτή η ιστορική συμφωνία, την οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έχει επικυρωθεί τελικά από όλες τις πλευρές, γεγονός που αποτελεί σαφή απόδειξη για το πώς οι χώρες μπορούν να βάλουν πίσω τους μακρά επιχειρήματα δεκαετιών".

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός και για τις δύο χώρες, μια νίκη για τη δημοκρατία και ένα σαφές σημάδι για το τι μπορεί να επιτύχει η προοδευτική πολιτική. Η συμφωνία αυτή ανοίγει την πόρτα για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συμβάλλει στη σταθερότητα των Βαλκανίων. Το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ισχυρότερο λόγω της σημερινής ψηφοφορίας. "

"Το ΕΣΚ είναι περήφανο που συμμετείχε σε ολόκληρη τη διαδικασία, διευκολύνοντας μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ κατά τις συνεδριάσεις προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ΕΣΚ. Η συμφωνία έλαβε επίσης υποστήριξη και ενθάρρυνση από όλους τους πρωθυπουργούς της ΕΣΚ κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο".

Από την πλευρά της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ska Keller, πρόεδρος της Ομάδας και ηγέτης του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων για τις εκλογές της ΕΕ, σχολίασε:

"Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Με την υπέρβαση τεράστιων εμποδίων, η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία ανοίγει την πόρτα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη Βόρεια Μακεδονία και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Χαιρετίζω τις πραγματιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία ονόματος. "

Παρομοίως ο Philippe Lamberts, Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει:

Τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να λάβουν υπόψη το έργο των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ως πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να τύχουν της υποστήριξης και της πολιτικής υποστήριξης που τους αξίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ενός αξιόπιστου χάρτη πορείας προς την ένταξη στην ΕΕ. Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει πάντοτε τις προσπάθειες για να φέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη σωστή θέση τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ David McAllister (ΕΛΚ, DE) και ο εισηγητής για θέματα ΠΓΔΜ Ivo Vajgl (ALDE, SI) χαιρέτισαν τα τελικά βήματα που έγιναν για την εφαρμογή της αποκαλούμενης συμφωνίας Πρεσπών.

"Επιδοκιμάζουμε την αποφασιστικότητα και το πολιτικό θάρρος των ηγετών καθώς ο συμβιβασμός δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την υποστήριξη και την ευθύνη των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες".

"Με την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος συμφιλίωσης, οι δύο γείτονες αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη τη γειτονιά και δημιουργούν μια εταιρική σχέση που θα ωφελήσει τους ανθρώπους στην περιοχή και τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξή της για την περαιτέρω ευρω-ατλαντική ένταξη της επικείμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", αναφέρουν.

"Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών έχει τη δυνατότητα να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηρίξει την ηγεσία του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σώματος στα Σκόπια για την πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ. Καλούμε τις πρωτεύουσες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους".

Σημειώνεται ότι μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου για να αξιολογήσει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στη χώρα και να συμμετάσχει στην έναρξη του 2ου Διαλόγου Jean Monnet για την ειρήνη και τη δημοκρατία με τον Πρόεδρο και την κοινοβουλευτική ηγεσία της Sobranie (Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:55

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 50 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, λέει ο υπ. Γεωργίας της χώρας
12:35
Το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια για την πάταξη της διαφθοράς υπογράμμισε η ΠτΒ
12:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand