Τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ κινδυνεύουν σε πολλά κράτη μέλη 

Στο μη νομοθετικό ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη με 390 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 63 αποχές, η ολομέλεια του ΕΚ καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αξιολογήσουν αποτελεσματικά το κατά πόσο τα κράτη μέλη σέβονται το κράτος δικαίου και καταδικάζουν τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, καθώς και τις παραβάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε ορισμένα κράτη της ΕΕ.

Διακρίσεις και βία εναντίον των γυναικών

Το ψήφισμα καταγγέλλει κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών και παροτρύνει τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να το πράξουν «χωρίς καθυστέρηση». Η ολομέλεια στηρίζει τόσο τις διαμαρτυρίες του περασμένου έτους κατά των αρνητικών εξελίξεων αναφορικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, όσο και την ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Κράτος δικαίου

Το ΕΚ καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες κάποιων κρατών της ΕΕ που αποδυναμώνουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και καταγγέλλουν την «αναποτελεσματικότητα» που επέδειξαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «στον τερματισμό των σοβαρών και διαρκών παραβιάσεων» των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το κράτος δικαίου πρέπει να αξιολογείται τακτικά και αμερόληπτα, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, σε όλα τα κράτη μέλη.

Ελευθερία του λόγου

Η ολομέλεια καταγγέλλει τους αυξανόμενους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στην ΕΕ και τονίζει ότι οι μαρτυρίες δημοσίου συμφέροντος είναι κρίσιμης σημασίας για την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για τις απειλές, τις πιέσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην ΕΕ.
Ρητορική μίσους και μετανάστευση

Το ΕΚ προειδοποιεί ότι η ρητορική μίσους απενοχοποιείται και καταδικάζει έντονα την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός και η Ισλαμοφοβία, καθώς και οι διαρκείς διακρίσεις και ο στιγματισμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ. Το ΕΚ ακόμη εκφράζει τη θλίψη του που το 2017 δεν υπήρξε «σημαντική βελτίωση» όσον αφορά την ενσωμάτωση και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ρομά.

Τέλος, η ολομέλεια παροτρύνει το Συμβούλιο να δώσει τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές να διευκολύνουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας σε όσους αποζητούν διεθνή προστασία. Επίσης καταδικάζει τις παραβάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε κάποια κράτη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα την ανυπαρξία αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και τη μη παροχή σαφών πληροφοριών για τις δυνατότητες έφεσης εναντίον των αποφάσεων επαναπατρισμού.
Δήλωση εισηγητή

Ο Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA, ES), εισηγητής του ψηφίσματος, δήλωσε: «Το δικαίωμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2017. Αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται σήμερα σε χώρες που δε θα περίμενε κανείς ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Βλέπουμε καλλιτέχνες και κοινωνικούς ηγέτες να γίνονται θύματα αυτής της κατάστασης»

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand