Φραστικές αλλαγές στο κείμενο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μικροαλλαγές περιέχει το κείμενο της έκθεσης του ΓΓ του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, σε σύγκριση με το αντίγραφο που δόθηκε ατύπως στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Από την παράγραφο 3 της έκθεσης αφαιρέθηκαν και οι τέσσερις ονομαστικές αναφορές στην Τζέιν Χολ Λουτ και αντικαταστάθηκαν με τον προσδιορισμό «ανώτερη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών» (Senior United Nations Official).

Στην ίδια παράγραφο, που μιλά για την έκθεση των καλών του υπηρεσιών της 15ης Οκτωβρίου, η λέξη «ζωντανές», που αναφέρεται στις «προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί» αντικαταστάθηκε με τη λέξη «θετικές». Να σημειώσουμε ότι στην ίδια την έκθεση των καλών υπηρεσιών ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι «οι προοπτικές παραμένουν ζωντανές».

Επίσης στην παράγραφο 3, στην ίδια πρόταση, η έκθεση του γενικού γραμματέα αλλάζει την έκφραση «within a foreseeable horizon» (εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα) σε «within a foreseeable future» ((εντός ενός προβλέψιμου μέλλοντος). Η αλλαγή αυτή μάλλον γίνεται με στόχο τη χρήση μιας περισσότερο δόκιμης έκφρασης της αγγλικής γλώσσας, αφού και οι δύο σε ελεύθερη μετάφραση αναφέρονται στο εγγύς μέλλον.

Στο τέλος της 8ης παραγράφου – η οποία αναφέρεται στη συνεργασία των πλευρών με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ – άλλαξε ολόκληρη η φράση, καθώς η προηγούμενη έδινε μάλλον συγκεχυμένη εικόνα. Ως γνωστόν στο άτυπο κείμενο που δόθηκε στα μέλη του Σ.Α. ο επίλογος της 8ης παραγράφου ανέφερε τα εξής:

“Η συνεργασία και των δύο πλευρών με τη Δύναμη σε σχέση με τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και η διευκόλυνση των ενδοκοινοτικών επαφών ήταν άνιση».

H νέα διατύπωση έχει ως εξής:

«Αμφότερες οι πλευρές επέδειξαν ημιτελή συνεργασία με τη Δύναμη, σε σχέση με τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και τη διευκόλυνση των ενδοκοινοτικών επαφών»

Τέλος, στην παράγραφο 22, η οποία αναφέρεται σε διάφορα περιστατικά στην ουδέτερη ζώνη, η αναφορά στην «Κυπριακή Δημοκρατία» η οποία «ανταποκρίθηκε σε αίτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εξαιρέσει την ουδέτερη ζώνη από τις καθορισμένες περιοχές κυνηγίου» έγινε «κυπριακή κυβέρνηση».


Πηγή:(ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.