Χαν: Απάντηση στις απειλές σε Τούρκους ακαδημαϊκούς

“Υπάρχει συνεχιζόμενη και άκρως ανησυχητική οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία”


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, απάντησε στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης σχετικά με την απειλή φυλάκισης 7,5 ετών σε τριάντα δύο Τούρκους ακαδημαϊκούς επειδή υπέγραψαν αίτημα για ειρήνευση στο Κουρδιστάν το 2016. Το αίτημα ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να βρει μία λιγότερο δυναμική λύση για να ρυθμίσει τις σχέσεις της με το Κουρδιστάν και να μην περιορίζει τις κινήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών στα κουρδικά εδάφη. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης “πρόκειται για μια συνηθισμένη πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν, με την οποία κατά καιρούς απειλούνται ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι με την πρόφαση ότι θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”.

Ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστησε ρητά την προσοχή στην εν λόγω υπόθεση στην πρόσφατη ετήσια έκθεση για την Τουρκία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί κατά των εν λόγω Τούρκων ακαδημαϊκών.

“ Υπάρχει σημαντική οπισθοδρόμηση στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως όσον αφορά την προστασία του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία. Έχουν διατύπωθεί σαφείς συστάσεις προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή αδυναμία στον τομέα αυτό. Στα συμπεράσματά του, του Ιουνίου 2018, σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης , το Συμβούλιο εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκειά του για την συνεχιζόμενη και άκρως ανησυχητική οπισθοδρόμηση όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Το Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί οι εν εξελίξει περιορισμοί, συλλήψεις, φυλακίσεις και άλλα μέτρα κατά δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, μελών πολιτικών κομμάτων, καθώς και βουλευτών και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντηση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Ισραήλ: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
19:01
ΥΠΟΙΚ: Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
18:42
Ελλάδα: 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι, 683 οι διασωληνωμένοι
18:27
Eλλάδα-Κορονοϊός: Σχεδόν 67% έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
17:59
Ιταλία: Ο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του
17:45
Xερσαία επίθεση στη Γάζα φέρεται ότι σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand