EBRD: επένδυσε 846 εκ. ευρώ στην Ελλάδα το 2018

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), ανακοίνωσε ότι επένδυσε συνολικά 846 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2018.

Η επένδυση έγινε για στήριξη του ιδιωτικού τομέα, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της τοπικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα, η EBRD αύξησε κατά πολύ τις επενδύσεις της στην ελληνική οικονομία από συνολικές επενδύσεις ύψους 614 εκατ. ευρώ το 2017 σε επενδύσεις ύψους 846 εκατ. ευρώ το 2018, καθιστώντας την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα λειτουργίας της Τράπεζας - μετά την Αίγυπτο και την Τουρκία - ενώ όλα τα έργα της ΕBRD στην Ελλάδα ήταν στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την EBRD, σημαντικά έργα στην Ελλάδα το 2018 περιλάμβαναν επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ και οι δύο συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος επίλυσης NPLs ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της ΕBRD και υποστήριξαν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα συμβάλλοντας στη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών.
Η ΕBRD ανακοίνωσε ακόμα ότι συμμετείχε επιτυχώς στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Alpha Bank, με επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ και τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της".
Η ΕBRD επένδυσε επίσης στον "Trans Adriatic Pipeline (TAP), έναν αγωγό μήκους 878 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Αλβανία και θα τερματίζει στη νότια Ιταλία, ενώ η Τράπεζα συμμετέχει στην κοινοπραξία που παρείχε δάνειο ύψους 1 δις ευρώ".
Σύμφωνα με την Τράπεζα, "το 2018, η Ελλάδα ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η πιο ενεργή χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης Διεθνούς Εμπορίου (TFP) της ΕBRD βάσει του αριθμού των εγγυήσεων που χορήγησε, διευκολύνοντας 384 συναλλαγές συνολικής αξίας 352 εκατ. ευρώ, (το πρόγραμμα TFP αποσκοπεί στην προώθηση του εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών της ΕBRD).

Πηγές: Θάνος Αθανασίου, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand