Το 52% ο στόχος Ερντογάν για δημοτικές εκλογές 31ης Μαρτίου

Το 52% είναι ο στόχος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι οποίες έχουν χαρακτήρα γενικών εκλογών και αναμένεται να καθορίσουν και την οικονομική πορεία της χώρας ανάλογα με τις κινήσεις των επενδυτών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το βάρος των εκλογών και θα δώσει έμφαση στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Μετά από αυτές τις εκλογές για τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν προβλέπονται νέες εκλογές στην Τουρκία.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ το οποίο και σε αυτές τις εκλογές συνεργάζεται με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι τα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές θα είναι πολύ πιο χαμηλά από ό,τι στις γενικές εκλογές. “Ωστόσο είναι καθαρό ότι η αντιπολίτευση αυτό θα το εκμεταλλευθεί”, είχε δηλώσει προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι η ‘Συμμαχία Δημοκρατίας’ (ΑΚΡ-ΜΗΡ) δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 52% σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο μπορεί να μην είναι αναγκαίο τέτοιο ποσοστό στις δημοτικές εκλογές αλλά για να μην το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση πρέπει να εργαστούν σαν να είναι γενικές εκλογές. “Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι όπως οι γενικές εκλογές. Δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από το 52%. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της Συμμαχίας Δημοκρατίας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για 4,5 χρόνια εκλογές γιοκ

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 31 Μαρτίου και οι επενδυτές, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι ξένοι, αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα. Σχολιάζει ακόμη πως μετά από τις εκλογές αυτές η Τουρκία δεν θα έχει ξανά εκλογές για 4,5 χρόνια μέχρι το 2023. Άλλωστε η Τουρκία από το 2014 είχε εκλογικές αναμετρήσεις δύο φορές το χρόνο (γενικές εκλογές, προεδρικές και δημοψηφίσματα) και έμεινε εκτεθειμένη και σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εάν στις 31 Μαρτίου προκύψει μια ‘εικόνα σταθερότητας’ τότε θα γίνουν και επενδύσεις. Γι αυτό και οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου έχουν τον αέρα γενικών εκλογών και στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι “να δοθούν ισχυρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε κύκλους που κάνουν σχεδιασμούς για το μέλλον της Τουρκίας”. Ο ίδιος αρθρογράφος σχολιάζει ότι γι αυτόν τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναλάβει και πάλι το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και θα δώσει το βάρος του στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για να κερδίσει ‘ένα στα δύο’.

Οι δημοσκοπήσεις

Ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. Η εταιρεία ερευνών Optimar προβλέπει 45,5% για το ΑΚΡ, 28,6% για το CHP, 7,6% για το MHP, 7,7% για το Καλό Κόμμα και 7,6% για το φιλοκουρδικό HDP. Στην ίδια έρευνα στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, το 35,7% απάντησε η οικονομία, το 25,7% απάντησε η ανεργία και το 14,7% απάντησε η τρομοκρατία. Στη δική της δημοσκόπηση η εταιρεία Konsnsus δίνει στον υποψήφιο του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη Μπιναλί Γιλντιρίμ 52% και στον υποψήφιο του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου 46%. Στην Άγκυρα ο υποψήφιος του ΑΚΡ είναι μόνο μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από υποψήφιο CHP, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ψηλό, καθώς οι εκλογείς δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την επιλογή του υποψηφίου του ενός κόμματος, ούτε και του άλλου, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι το ΑΚΡ μπορεί να χάσει την Άγκυρα.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ υποστηρίζει ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είναι απαισιόδοξα και φοβούνται ότι το κόμμα τους δεν θα καταφέρει να πάρει πάνω από 40% και ότι μπορεί να χάσει ακόμη και την Άγκυρα. Μάλιστα εκτιμούν ότι αν υπάρξει τόσο μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand