Κ. Κληρίδης: Καμιά προσυνεννόηση με Ν. Κληρίδη

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσυνεννόηση με τον αδελφό του Νίκο Κληρίδη, αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη για διαπλοκή και ευνοιοκρατία στο δικαστικό σώμα, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σε γραπτή δήλωση, ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει ειδική αναφορά στις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως Εφετείου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών της σε ποινικές υποθέσεις.
Τονίζει ότι στη μία περίπτωση, τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο, το οποίο εκπροσωπούσε την Τράπεζα και στέλεχος της στην έφεση.
Σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, κανένα μέλος του Δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου, με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα.
Επισημαίνει πως με οδηγίες του, ζητήθηκε από το Δικαστήριο να εφαρμόσει τις αρχές, που είχαν νομολογηθεί στην υπόθεση Νίκολας, και στη συνέχεια οι τρεις δικαστές προέβησαν σε σχετική δήλωση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι, με απόφαση του Εφετείου, απορρίφθηκε η έφεση της Δημοκρατίας χωρίς καν να εκδικαστεί.
Τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντιβαίνει σε νομικές αρχές και στη λογική.
Αναφερόμενος στην εκδίκαση των εφέσεων εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Κακουργιοδικείου για καταδίκη της Τράπεζας Κύπρου και του τότε ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ανδρέα Ηλιάδη για χειραγώγηση της αγοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι το Εφετείο αθώωσε και απάλλαξε τους καταδικασθέντες, με βάση λόγο ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στους λόγους έφεσης, που ήγειραν οι δικηγόροι των εφεσειόντων.
Ο Κώστας Κληρίδης χαρακτηρίζει άκρως εσφαλμένη την απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της.
Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι μετάα την έκδοση της απόφασης, αποκαλύφθηκε ότι στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας.

Για παρέμβαση Χρίστου Τριανταφυλλίδη

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του δικηγόρου Χρίστου Τριανταφυλλίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει ότι αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του κοινού από την ουσία των θεμάτων. Χαρακτηρίζει αδιαμφησβήτητο και δεδομένο το σεβασμό προς τη μνήμη και την προσφορά του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στα κοινά, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει το γεγονός ότι ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης ως δικηγόρος, εμφανίζετο σε εκδικάσεις υποθέσεων ενώπιον του αείμνηστου πατέρα του, όταν ο δεύτερος υπηρετούσε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand