Brexit:Τα πιθανά σενάρια μετά τη σημερινή ψηφοφορία

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα γεγονότα του βρετανικού κοινοβουλίου, εδώ και χρόνια, χαρακτηρίζεται η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία αφορά τα δύο έγγραφα για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος (19.00 τοπική), ενώ θα προηγηθεί η τελευταία ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Όπως όλα δείχνουν, Τ.Μέι θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα χάσει την αναμέτρηση αυτή, καθώς δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα δεδομένα στους αριθμούς των βουλευτών που έχουν ήδη κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία της (περίπου 100).

Παρ' όλα αυτά χθες το βράδυ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε κλειστή συνάντηση με τους βουλευτές της σε μία τελευταία προσπάθεια να συντονίσει τις ενέργειες τους κόμματός της και κυρίως να μεταπείσει τους αντάρτες βουλευτές να σκεφτούν ρεαλιστικά και να κάνουν συμβιβασμούς. Προειδοποίησε για το πόσο καταστροφική θα είναι για την χώρα μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι πρέπει να ενωθούν στο να κρατήσουν μακριά από το Νούμερο 10 τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν. Πάντως, δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το τι θα κάνει εάν χάσει την ψηφοφορία.

Αντίστοιχη συνάντηση είχε και ο κ.Κόρμπιν με τους δικούς του βουλευτές, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής και να προκαλέσει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει μία σειρά από πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Εάν η Μέι καταφέρει να δελεάσει αρκετούς βουλευτές της ώστε να κερδίσει την ψηφοφορία, θα υπάρξει συμφωνημένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. Και σίγουρα σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν πολλές έντονες συζητήσεις και επιχειρήματα για όλα τα σημεία της συμφωνίας, από το backstop μέχρι την μελλοντική εμπορική σχέση, αλλά τουλάχιστον θα έχει μπει μία βάση.

Σε περίπτωση που η Μέι χάσει την ψηφοφορία πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνει μία σύντομη ανακοίνωση ότι θα ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ, ειδικά για το ιρλανδικό σύνορο. Η κίνηση αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι όταν η ΕΕ διαπιστώσει εκ των πραγμάτων τις θέσεις των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε κάτι πραγματικά καινούργιο, προκειμένου να αποφύγει μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Μία τέτοια αλλαγή θα ικανοποιούσε ενδεχομένως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τ.Μέι, τους αναποφάσιστους Τόρις και τους βουλευτές των Εργατικών που θέλουν την αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή των Κοινοτήτων, ενέκρινε μία τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή, Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην Βουλή, μέσα σε μόλις τρεις μέρες, εφόσον καταψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης. Κάποιοι βουλευτές των Τόρις προβλέπουν ότι εάν ηττηθεί σήμερα συντριπτικά, η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό της, να αναζητήσει παράταση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει μία διακομματική προσπάθεια για περισσότερο συναινετικό Brexit, ίσως με βάση το μοντέλο της Νορβηγίας.

Το σενάριο που φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, είναι η παράταση του 'Αρθρου 50, καθώς είναι η απαραίτητη προσθήκη που απαιτείται για σχεδόν όλα τα σενάρια που θα ακολουθήσουν την ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση η πιο πιθανή διαδικασία θα ήταν μία «τεχνική» παράταση μέχρι τον Ιούλιο, που θα δώσει περισσότερο χρόνο για μία δεύτερη ψηφοφορία και για να περάσει από τη Βουλή η νομοθεσία που σχετίζεται με το Brexit. Αν όμως προέκυπτε κάτι καινούργιο, όπως γενικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, θα μπορούσε να οριστεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα στην παράταση του 'Αρθρου.

Πολύ μικρή θεωρείται η πιθανότητα η Μέι να υποστεί μεγάλη ήττα και να δεχτεί πιέσεις από μέλη του υπουργικού της συμβουλίου να εγκαταλείψει την θέση της, εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να την καθαιρέσουν - η Μέι κέρδισε την πρόταση μομφής που έγινε από τους βουλευτές των Τόρις στο πρόσωπό της πριν τα Χριστούγεννα, και έτσι έχει κερδίσει την ασυλία στην ηγεσία του κόμματος για ένα χρόνο.

Οι γενικές εκλογές είναι ένα ακόμη σενάριο. Είναι η αγαπημένη προσέγγιση των Εργατικών, εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία. Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συζητείται και ψηφίζεται σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα υπάρξει περίοδος 14 ημερών για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αλλά εάν και πάλι δεν υπάρξει επιτυχία, τότε ορίζεται η διεξαγωγή εκλογών. Μία άλλη πιθανότητα είναι η Μέι να ζητήσει μόνη της εκλογές, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιο συγκροτημένο Brexit από τον Κόρμπιν.

Το σενάριο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, επιθυμούν κάποιοι Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές, ωστόσο το έχει απορρίψει η Μέι, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι προτιμά τον δρόμο της διαπραγμάτευσης ενός διαφορετικού Brexit.

Τέλος μπορεί να προκύψει η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτή θα είναι η ντε φάκτο επιλογή εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία και δεν δρομολογηθεί τίποτα άλλο, οπότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ αυτόματα, στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:09

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Η Β. Κορέα δοκίμασε νέο «βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο» - Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
06:12
ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
06:10
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
06:08
19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Γερμανία: Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
19:57
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
19:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand