Συνεχίστηκε η συζήτηση για τις αποζημιώσεις κουρεμένων καταθετών

Ανοικτά ζητήματα παραμένουν στη συζήτηση για τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, με τους εισηγητές να προσθέτουν νέες κατηγορίες δικαιούχων στο προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, οι εισηγητές πρότειναν όπως στους δικαιούχους αποζημίωσης μέσω του ταμείου, περιληφθούν εκτός από φυσικά και νομικά πρόσωπα, επαναπατρισθέντες απόδημοι, αλλά και μέτοχοι εταιρειών.

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εντοπίζει το υπουργείο οικονομικών ενώ το γραφείο εφόρου κρατικών ενισχύσεων κάνει αναφορά σε ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης σε περίπτωση συμπερίληψης εταιρειών στους δικαιούχους του ταμείου.

Στα ζητήματα που παραμένουν ακόμα προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών περιλαμβάνεται το θέμα αντισυνταγματικότητας των προτάσεων νόμου, θέματα καθορισμού του αριθμού των μελών της επιτροπής διαχείρισης του ταμείου, της σύστασης και ρόλου της επιτροπής.

Σε σχέση με την επιτροπή διαχείρισης του ταμείου, ο επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και ΕΕ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή διευκρίνισε ότι η θέση του υπουργείου είναι πως εφόσον ο ρόλος της επιτροπής θα είναι εκτελεστικός, δεν θα πρέπει να αυξηθούν τα μέλη που θα εκπροσωπούν συνδέσμους.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της διαδικασίας αποζημίωσης και ιδιαίτερα, της σειράς προτεραιότητας που θα τηρηθεί για την αποζημίωση των δικαιούχων, καθώς και τα θέματα που προέκυψαν σήμερα αναφορικά με τη συμπερίληψη εταιρειών και μετόχων εταιρειών στους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες και τους μετόχους, απομένει ακόμα να ξεκαθαριστεί κατά πόσο αυτοί θα είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου ή ΕΕ, καθώς ο κ. Παντελή, επεσήμανε ότι η αναφορά σε φορολογικούς κατοίκους Κύπρου στις προτάσεις νόμου, προκαλεί δυσμενή διάκριση και ενδεχόμενη σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο.

Στην περίπτωση του σχεδίου Εστία, όπου γινόταν ανάλογη αναφορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέφερε αλλαγή στο κείμενο, μετατρέποντας την αναφορά για κάτοικους της ΕΕ. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύπτει ζήτημα δυσμενούς διάκρισης, όπως αναφέρθηκε.

Πρόσθετο θέμα προς περαιτέρω συζήτηση, αποτελεί το μέλλον σε σχέση με τις αγωγές που έχουν καταθέσει κάτοχοι αξιογράφων και είτε δικαιώθηκαν στο δικαστήριο αναμένοντας αποζημίωση, είτε εκκρεμούν.

Κατά τη συζήτηση, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο οι κάτοχοι αξιογράφων, οι αξιώσεις των οποίων, μέσω υποθέσεων που βρίσκονται στα δικαστήρια, ανέρχονται γύρω στα €400 εκ., θα κληθούν να αποσύρουν τις αγωγές, κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει κονδύλια ύψους €55 εκ. για το ταμείο κουρεμένων το οποίο με βάση τη μια από τις δύο εκκρεμούσες προτάσεις νόμου, θα προικοδοτηθεί και με 14 κρατικά ακίνητα αξίας γύρω στα €100 εκ., προς διαχείριση.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το ποσό που υπολογίζεται να χρειαστεί για την αποζημίωση των δικαιούχων είναι πολύ πιο κάτω από τα €2 δισ.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι απαντήθηκαν ερωτήματα και τέθηκαν εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους συνδέσμους.

«Στην επόμενη συνεδρίαση θα δούμε τί μπορούμε να υιοθετήσουμε από αυτές για να ολοκληρώσουμε το τελικό κείμενο. Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση εντός 15 ημερών», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις αναφορές περί ενδεχόμενων κρατικών ενισχύσεων, είπε πως το αν υπάρχει ή όχι ενίσχυση δεν θα αποφασιστεί τώρα, αλλά την ώρα που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν τα χρήματα. Αναφορικά με το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, είπε ότι μπορεί να ξεπεραστεί στην πορεία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά, δήλωσε ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας ή κρατικών ενισχύσεων και πως αυτά τα θέματα θα διαφανούν ότι ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο αποζημιώσεων.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι οι προτάσεις έχουν κενά και εγείρουν ερωτηματικά και προβληματισμό για τη συνταγματικότητα των προνοιών, τα οποία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, ενώ έκανε λόγο για συμπαιγνία κυβέρνησης και κομμάτων για να αποφευχθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και ο έλεγχος συμβατότητας με το Σύνταγμα και το κοινοτικό κεκτημένο.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή αναφορά σε αποκατάσταση και εταιρειών, ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο νέας συζήτησης αναφορικά με τη συνταγματικότητα σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τόνισε ότι οι απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα που εγείρονται θα πρέπει να δοθούν πριν τεθεί το θέμα ενώπιον της ολομέλειας.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος συμπατριωτών μας που πλήρωσαν το κόστος λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων κυβερνώντων και πως το κόμμα σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε πλήρη αποξένωση κρατικής περιουσίας.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η πρόνοια της αποξένωσης και να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Άδωνις Παπακωνσταντίνου, προέτρεψε την επιτροπή να δει το θέμα θετικά και με ανθρωπιστικό φακό.

Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τα διάφορα κόμματα και ενθάρρυνε όσους έχουν λογικά επιχειρήματα για τις ελλείψεις και παραλείψεις του ταμείου, πέραν της κατάθεσης απόψεων να καταθέτουν και προτάσεις. «Το δεν συμφωνούμε και δεν μας αρέσει δεν είναι αρκετό», είπε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης εξέφρασε την προσδοκία οι προτάσεις νόμου να βελτιωθούν και να αφαιρεθεί ο όρος που αναφέρεται σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Επεσήμανε πως σε ότι αφορά τις εταιρείες, δεν μπορούν να εξαιρεθούν, εκτός αυτές που είναι θεσμικοί επενδυτές και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί νομική υποχρέωση της κυπριακής Δημοκρατίας να αποζημιώσει τα θύματα, όταν η τράπεζα δεν μπορεί.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ  Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.