ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Συγκεκριμενοποίηση κριτηρίων για το Σχέδιο Εστία

Την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα κριτήρια για την ένταξη κάποιου στο Σχέδιο Εστία, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τράπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στο Σχέδιο Εστία, δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο τελικά εγκρίθηκε που είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί τις τράπεζες, «επειδή είναι πολλά αυτά που πρέπει να διασαφηνιστούν, τροποποιηθούν ή να βελτιωθούν, όπως αναφέρει, «να σταματήσουν άμεσα να αποστέλλουν σε όλους τους δανειολήπτες» επιστολές τύπου «Ι» και «ΙΑ» για να έχουν, όπως αναφέρει, τους δανειολήπτες στο χέρι, προσθέτοντας ότι εκείνο που πέτυχαν είναι να προσθέσουν τρομερή πίεση στα δικαστήρια.

Επίσης, καλεί τις τράπεζες να συνεργάζονται με τους δανειολήπτες είτε με είτε χωρίς το Σχέδιο Εστία, προσφέρουν το χαμηλό επιτόκιο (6 μηνών euribor +2.5% περιθώριο κέρδους) και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, αιτήματα που υποβάλλονταν εδώ και 5 χρόνια από τους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος ζητεί να διευκρινιστεί σχετικά με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας, εάν το μάξιμουμ των €50.000 είναι καθαρό ή ακάθαρτο.

Επίσης, αναφέρει ότι θα πρέπει να εξετάζεται εάν το συγκεκριμένο δάνειο, εκτός από την πρώτη κατοικία, εξασφαλίζεται και με άλλες υποθήκες καθώς και η μορφή του δανείου.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του σκοπού για τον οποίο θεσπίζεται το Σχέδιο. Ανεξάρτητα από την μορφή του δανείου, νοουμένου ότι δεν υπάρχουν άλλες υποθήκες, αλλά μόνο η πρώτη κατοικία, θα πρέπει να εμπίπτει στο σχέδιο.

«Από την εμπειρία μας στα θέματα με τις τράπεζες, αναφέρουμε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι οι απλοί μεροκαματιάρηδες, που σε αυτούς θα πρέπει να στοχεύει η προστασία του Σχεδίου», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι θα πρέπει να εξετάζεται κάτω από ποιες συνθήκες αποκτήθηκαν τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους και προσθέτει ότι άλλη είναι η περίπτωση της επένδυσης και άλλη η περίπτωση μιας κληρονομιάς, ενώ «άλλη είναι η περίπτωση ενός εξοχικού στο βουνό ή σε παραθαλάσσια πόλη και άλλη η περίπτωση ενός περίκλειστου χωραφιού χωρίς προοπτικές εκμετάλλευσης».

Αναφέρει επίσης ότι το Σχέδιο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και κυπριακές αρχές και προσθέτει πως θα αναμένει ποια θα είναι η απόφαση και ποια τελική μορφή θα έχει.

Εξάλλου, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι «με τα όσα έγιναν στο κυπριακό Κοινοβούλιο το Ιούλιο και οδήγησαν στην έγκριση των τροποποιήσεων του Νόμου για τις εκποιήσεις - κατόπιν ικανοποίησης των απαιτήσεων των τραπεζών-, πλέον στο νόμο περιλαμβάνεται πρόνοια για καταχώρηση αίτησης έφεσης με σκοπό τον παραμερισμό της ειδοποίησης ΙΑ εάν ο οφειλέτης εγκρίθηκε για το σχέδιο Εστία, ενώ το σχέδιο δεν εγκρίθηκε ακόμη από τις αρμόδιες αρχές».

Μέχρι την αβέβαιη έγκριση του, οι τράπεζες ανενόχλητες μπορούν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις, αναφέρει και προσθέτει ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά εάν η Βουλή δεν έδινε τόσα όπλα στα χέρια των τραπεζών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουνίου
Οργή ρώσων αξιωματούχων για τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Φινλανδίας – Σουηδίας: Θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή
22:15
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο
21:51
Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία του "Fit for 55" λέει ο Εκπρόσωπος
21:37
Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35
21:23
ΑΚΕΛ: Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Μαδρίτη επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα της πολεμικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
21:15
Αύριο στο Ντουμπρόβνικ η Γενική συνέλευση της EBU. Το ΡΙΚ συμμετέχει με διευθυντική ομάδα
21:07
Χρυσός ο Μάριος Γεωργίου
21:01
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για χρήση ναρκωτικών από ανήλικους στην Κύπρο. Δεκάδες και οι συλλήψεις για διακίνηση (Βίντεο)
20:52
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
20:35
BioNTech – Pfizer: Ξεκινούν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς – Θα προστατεύουν από μεγάλη ποικιλία κορονοϊών
20:29
Χρυσός ο Στέφανος Νικολαΐδης στο Σκητ
20:13
Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά . Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 27χρονος ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand