Λήφθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις η πρόταση των οργανωμένων γονέων

Η πρόταση του πρόεδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκου Νικηφόρου, δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Διυπουργική επιτροπή και πριν λίγο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για άρση του αδιεξόδου στην παιδεία.

Η επιστολή-πρόταση των οργανωμένων γονέων:

Έντιμοι κύριοι,
"Με την παρούσα επιστολή καταθέτω, ως πρόεδρος των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης, την εισήγηση μου σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η πρόταση μου, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στη συνέχεια της επιστολής, θεωρώ ότι είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ευελπιστώ στην καλή και ειλικρινή διάθεση και των δύο πλευρών για ένα έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα εκτονώσει την κρίση που προέκυψε και θα οδηγήσει σε ένα θεσμικό και παραγωγικό διάλογο στη βάση επιχειρημάτων, για να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το Δημόσιο Σχολείο. Γνωρίζω ότι θα χρειαστεί να κάνετε πραγματικές υπερβάσεις από τις αρχικές σας θέσεις, αλλά αυτό απαιτείται για το καλό των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου.
Έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι και οι δύο πλευρές έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για την προάσπιση και ενδυνάμωση του Δημοσίου Σχολείου, πάρα τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις. Οι Οργανωμένοι Γονείς είναι στη διάθεσή σας ώστε να λειτουργήσουν καταλυτικά, για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Απώτερος σκοπός, είναι να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, ένα χαρούμενο, δημιουργικό και παραγωγικό Δημόσιο Σχολείο για το οποίο, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και Υπουργείο να είναι περήφανοι.
Θεωρώ απαραίτητο πριν την παρουσίαση της πρότασης να επισημάνω τις διαφοροποιήσεις που έχουν προκύψει μέσα από τον διάλογο των τελευταίων εβδομάδων και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της διαμόρφωσης της πρότασης μου. Διαφαίνεται μέσα από τον διάλογο η πρόθεση και των δύο μερών για διαλλακτικότητα, γεγονός το οποίο επικροτούμε ως οργανωμένοι γονείς. Ταυτόχρονα, εστιάζω στην παραχώρηση της κυβέρνησης αναφορικά με τον συνδικαλιστικό χρόνο, τη διαφοροποίηση σε σχέση με τον βιολογικό παράγοντα (Β.Δ. και Β.Δ. Α΄), καθώς και τη δέσμευση για παραπομπή όλων των εργασιακών θεμάτων στη ΜΕΠΕΥ και των μέτρων που άπτονται του εξορθολογισμού του συστήματος των απαλλαγών σε τριμελή επιτροπή, η οποία θα πλαισιώνεται από ομάδα ειδικών (παράγραφος 6). Η συγκεκριμένη πρόνοια θεωρώ ότι διασφαλίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στο προσεχές μέλλον θα τύχουν ενδελεχούς διαλόγου και τεκμηρίωσης και από τις δύο πλευρές, επομένως, εκμηδενίζεται η πιθανότητα σύγκρουσης σε μεταγενέστερο στάδιο. Παράλληλα, σημαντικές θεωρώ στο παρόν στάδιο την παραχώρηση 60 επιπλέον συνοδών ειδική εκπαίδευσης, 20 επιπλέον Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, 10 εκπαιδευτικούς προδημοτικής εκπαίδευσης, παραχώρηση ωρών γραμματειακού προσωπικού για ανάγκες της προδημοτικής εκπαίδευσης Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση μου σε συνάντηση στο ΥΠΠ, ενισχύονται με €500,000, μέσω των σχολικών εφορειών, η δημιουργία παιχνιδότοπων σε νηπιαγωγεία, με €500,000 για αθλητικές εγκαταστάσεις, € 500,000 για την υλικοτεχνική υποδομή των ειδικών μονάδων, ενώ €2,000,000 θα διατεθούν για θέματα ασφάλειας και υγείας (Σεπτέμβριο – Ιανουάριο). Καταλυτικό παράγοντα στην απόφαση μου για παρέμβαση αποτελεί η παράγραφος 12, η οποία διασφαλίζει την υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για άμεση συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων που άπτονται της αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά και επίσημη δέσμευση και αποδοχή από όλα τα μέρη η συζήτηση θεμάτων που για χρόνια ταλανίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Η πρόταση:

Εισηγούμαι όπως:

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις κάνουν αποδεκτή την πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου 2018 με τις παρακάτω διαφοροποιήσεις:
1. Στην παράγραφο 3 να εξαιρεθεί από τη μείωση του Υπεύθυνου Τμήματος και η Α΄ Λυκείου, ως παιδαγωγικό μέτρο για την ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
2. Η παράγραφος 4 για την οποία υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να διαμορφωθεί ως εξής:
«Εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή Απόφαση, προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτές θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο τα επόμενα τρία διδακτικά έτη». (Κείμενο Συμφωνίας)
«Οι πιο πάνω μειώσεις θα πιστωθούν σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν επηρεαστεί και θα τους αποδοθούν με ανάλογο χρόνο σταδιακά τα επόμενα τρία διδακτικά έτη, εκτός εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν συμφωνημένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την σημερινή Απόφαση». (Συνδικαλιστικές Οργανώσεις)
• Συμφωνείται η συνέχιση του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς και με χρονοδιάγραμμα όπως έχει τεθεί. Και ότι και οι δυο πλευρές επαναβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό τους στον κοινωνικό διάλογο και την αποφασιστικότητα τους για ένα καλόπιστο διάλογο για όλα τα θέματα (εργασιακά – εκπαιδευτικά) που αφορούν την Δημόσια Παιδεία σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Τελειώνοντας θα ήθελα, ως πρόεδρος των Οργανωμένων Γονιών Μ.Ε. να υπογραμμίσω την αμέριστη στήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες αναβάθμισης και ενδυνάμωσης του Δημόσιου Σχολείου. Ταυτόχρονα, τονίζω την άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν τα σχολεία μας στην ομαλή λειτουργία, ειδικά εφόσον παράλληλα τρέχουν και άλλες προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως οι εξετάσεις τετραμήνων και ο διαχωρισμών των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Ευελπιστώ ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν καλή θέληση ούτως ώστε να ξεπεραστεί ανώδυνα η παρούσα κρίση και όλοι να εμπλακούμε σε ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για τα κρίσιμα εκπαιδευτικά θέματα, για το καλό των παιδιών και της κοινωνίας. Μέλημα όλων μας αυτή την στιγμή πρέπει να είναι το καλό νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας, το οποίο μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από διάλογο και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων".

Στο μεταξύ, έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα στις 9 το πρωί συνάντηση ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ στα γραφεία του κόμματος. Συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το ΑΚΕΛ στις 3 το απόγευμα της Δευτέρας θα έχει μεν επίκεντρο την κρίση στην παιδεία, το κόμμα όμως, δεν αναμένεται να καταθέσει οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση, όπως διευκρινίστηκε στο ΚΥΠΕ, από πλευράς των συντεχνιών.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:35

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Ηγετική παρέμβαση Πουλλαϊδη στην Ανόρθωση : Πληρωμές και σύνθημα πρόκρισης
19:11
Και επίσημα "βυσσινί" ο Σωτήρης Αντωνίου. Νέος τεχνικός στην ΕΝΠ
18:56
Η ΕΕ απορρίπτει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
18:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand