Επίτροπος Γιούροβα: Να μην θεωρούμε την ΕΕ ως δεδομένη

Μηνύματα υπέρ της Δημοκρατίας, της ισότητας αλλά και μιας νέας ΕΕ η οποία θα διαδραματίζει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, έστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα απόψε.

Η κ. Γιούροβα, η οποία μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου με τους πολίτες, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ότι όταν ακούει ορισμένους να ασκούν κριτική ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα από άλλο από κάποιους γραφειοκράτες οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για όλους, θέλει να φωνάξει, γιατί όπως εξήγησε, «η ΕΕ είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι που μένουν εδώ. Οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν και να ζήσουν ειρηνικά».

«Αυτό συμβαίνει (στην ΕΕ) εδώ και 70 χρόνια και δεν πρέπει να το θεωρούμε ως δεδομένο», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις αξίες τις οποίες μοιράζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, παρά τις διαφορές τους. «Είναι το σωστό να έχουμε ισότητα. Είναι το σωστό να μην κάνουμε διακρίσεις εναντίον οποιουδήποτε. Είναι το σωστό να εργαζόμαστε για τη Δημοκρατία στα κράτη», είπε.

Για εμένα, τόνισε, «Δημοκρατία σημαίνει ότι διεξάγονται ελεύθερες εκλογές και ότι υπάρχει ένα Σύνταγμα, το οποίο γίνεται σεβαστό και το οποίο προβλέπει το διαχωρισμό των εξουσιών».

Μίλησε επίσης για νομοθετικό πακέτο που θα κάνει πιο εύκολη την μετακίνηση επιχειρήσεων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, για νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει ότι οι πάροχοι διαδικτύου θα πρέπει να αποσύρουν εντός μίας ώρας περιεχόμενο που σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες όπως η τρομοκρατία και η πορνογραφία.

Την ίδια ώρα και σημειώνοντας ότι η ίδια έζησε τη μισή ζωή της, όπως είπε, κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, τοποθετήθηκε έντονα κατά της λογοκρισίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι μετά το Brexit αλλάζει ο προϋπολογισμός της ΕΕ και ορισμένα κονδύλια προγραμματίζεται να μειωθούν σημαντικά ενώ δημιουργούνται νέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η οποία όπως όπως ανέφερε θα είναι αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών, σημαντική μείωση θα υποστούν οι αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και το ταμείο συνοχής. Από την άλλη, σύμφωνα με την κ. Γιούροβα διπλασιάζεται το κονδύλι του Erasmus+, αυξάνονται οι δαπάνες στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημιουργείται ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της άμυνας, καθώς και ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Ο νέος προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είπε.

Η Ευρώπη, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος, θεωρείτο ανέκαθεν ως ένας γίγαντας στην οικονομική σφαίρα αλλά είχε μικρή επιρροή στη διεθνή πολιτική και την άμυνα. Αυτό, σημείωσε, πρέπει ν’ αλλάξει. Πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια αλλαγή στο κλίμα παγκοσμίως και πρέπει να αντιδράσουμε με ορθή πολιτική, σχεδιασμό και σωστό προϋπολογισμό.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο ανοιχτός διάλογος αποτελεί μια ευκαιρία για τους ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για την πορεία της ΕΕ και το δημιουργικό δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Ιουνίου
Οργή ρώσων αξιωματούχων για τη συμφωνία ΝΑΤΟ – Φινλανδίας – Σουηδίας: Θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή
22:15
Μπάιντεν προς Ερντογάν: Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο
21:51
Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία του "Fit for 55" λέει ο Εκπρόσωπος
21:37
Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για προμήθεια F-35
21:23
ΑΚΕΛ: Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη Μαδρίτη επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα της πολεμικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
21:15
Αύριο στο Ντουμπρόβνικ η Γενική συνέλευση της EBU. Το ΡΙΚ συμμετέχει με διευθυντική ομάδα
21:07
Χρυσός ο Μάριος Γεωργίου
21:01
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για χρήση ναρκωτικών από ανήλικους στην Κύπρο. Δεκάδες και οι συλλήψεις για διακίνηση (Βίντεο)
20:52
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
20:35
BioNTech – Pfizer: Ξεκινούν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς – Θα προστατεύουν από μεγάλη ποικιλία κορονοϊών
20:29
Χρυσός ο Στέφανος Νικολαΐδης στο Σκητ
20:13
Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά . Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 27χρονος ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand