Το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό αίτημα για Μπράουντερ σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία

Το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο αναφορικά με την υπόθεση του Βρετανού επιχειρηματία Μπίλ Μπράουντερ, βρέθηκε στο επίκεντρο σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνά Νικολάου. 

Η εκτέλεση του συγκεκριμένου αιτήματος έχει ουσιαστικά «παγώσει» μετά την αγωγή που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο κ. Μπράουντερ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για κατ΄ ισχυρισμό παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αίτηση που καταχώρησε ο δικηγόρος του κ. Μπράουντερ στην Κύπρο, με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινού διατάγματος που να απαγορεύει στον Υπουργό Δικαιοσύνης να εκτελέσει το ρωσικό αίτημα μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Το δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές στην υπόθεση του κ. Μπράουντερ και πως «δεν έχει φανεί πως σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία εκτελέσει το συγκεκριμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ενάγοντες θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ούτε βεβαίως έχουν ισχυριστεί ότι έχουν υποστεί τέτοια από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων».

Η υπεράσπιση του κ. Μπράουντερ έχει καταχωρήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Δικαστηρίου, ενώ η Νομική Υπηρεσία αναμένεται εντός των ημερών να καταθέσει αντέφεση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη θέση ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα» ως προς την εκτέλεση του αιτήματος και την παροχή των στοιχείων που ζητούν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως εκφράστηκε ενώπιον του δικαστηρίου κατά την εξέταση του αιτήματος Μπράουντερ για έκδοση προσωρινού διατάγματος, η Κύπρος δεν μπορεί, με βάση τη νομοθεσία για διεθνή συνεργασία και την ευρωπαϊκή σύμβαση για αμοιβαία αρωγή σε ποινικά θέματα, να αρνηθεί την παροχή της αιτούμενης δικαστικής συνδρομής, λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη πολιτικού αδικήματος.

Ένα τέτοιο αίτημα, υποστηρίζει η Νομική Υπηρεσία, μπορεί να απορριφθεί μόνο εάν τα αδικήματα, για τη διερεύνηση των οποίων ζητείται η δικαστική συνδρομή, είναι πολιτικής φύσεως (δηλαδή να έχουν πολιτικό χαρακτήρα, π.χ. πραξικόπημα, πειρατεία, τρομοκρατία κτλ.) και όχι όταν είναι «πολιτικά υποκινούμενα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπράουντερ ισχυρίζεται ότι το ρωσικό αίτημα αποτελεί πολιτικά υποκινούμενη δίωξη εναντίον του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχει ικανοποίησης, κάτι που, ούτως ή άλλως, για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο άρνησης της δικαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για προβληματισμό προσχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Το ψήφισμα με τίτλο «Σεργκέι Μαγκνίτσκι και άλλοι -Καταπολεμώντας την ατιμωρησία με στοχευμένες κυρώσεις» επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Επιτροπής Νομικών στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της διαφθοράς ως απειλή για το κράτος δικαίου.

Η επιτροπή «ενθαρρύνει» τα εθνικά κοινοβούλια να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης λεγόμενων νόμων «Μαγκνίτσκι» που να προβλέπουν την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων - όπως απαγορεύσεις θεωρήσεων και πάγωμα λογαριασμών - εναντίον προσώπων που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απολαμβάνουν ατιμωρησίας στις χώρες τους, για πολιτικούς λόγους ή λόγω διαφθοράς.

Το προσχέδιο ψηφίσματος καλεί, επίσης, τα κράτη να μην συνεργάζονται σε υποθέσεις που αφορούν πολιτικά υποκινούμενες διώξεις σχετικά με την υπόθεση «Μαγκνίτσκι». Το Ψήφισμα πρόκειται να συζητηθεί στη χειμερινή σύνοδο της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο μεταξύ 21-25 Ιανουαρίου 2019, ενώ αποτελεί συνέχεια του ψηφίσματος 1966 (2014) με τίτλο «Όχι στην ατιμωρησία των δολοφόνων του Σεργκέι Μαγκνίτσκι".

Η Νομική Υπηρεσία επιφυλάχθηκε στη σύσκεψη να μελετήσει το εν λόγω ψήφισμα και να τοποθετηθεί αναλόγως.

Οι ρωσικές αρχές φέρεται να διώκουν τον κ. Μπράουντερ για το κατ’ ισχυρισμό αδίκημα της φοροδιαφυγής, με τον ίδιο να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες από τoν ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι ο ίδιος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του Ρώσου Προέδρου λόγω της διεθνούς εκστρατείας που διεξάγει για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το θάνατο του δικηγόρου του Σεργκέι Μαγκνίτσκι στις ρωσικές φυλακές και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:36

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand