ΥΠΟΙΚ: Πλεονασματικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2019

Πλεονασματικός και με αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι ο προϋπολογισμός του κράτος για το 2019, όπως αυτός εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 8,5 δις. ευρώ, δαπάνες 7,9 δις. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ. Για το δημόσιο χρέος είπε ότι το 2018 αναμένεται να ανέλθει στο 104% του ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται το 2019 να πέσει κάτω από το 100%.

Στις δηλώσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το Υπουργικό ενέκρινε τον Προϋπολογισμό για τον 2019 καθώς και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό για την περίοδο 2019-2021. «Ο βασικός στόχος της οικονομικής είναι η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας.

«Θεωρώ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό», είπε, και σημείωσε πως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η συνεπής διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, της αποφυγής των ελλειμμάτων του παρελθόντος, η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος», είπε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ανέφερε πως το 2018 θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης με ρυθμό κοντά στο 4%, και συγκεκριμένα για το 2019 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,8%. Αναμένεται επίσης η ανεργία να συνεχίσει την καθοδική της πορεία, καθώς ήδη βρίσκεται στο 7,3%, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Η σωστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, μας επέτρεψε να μετατρέψουμε τα διαχρονικά ελλείμματα σε πλεονάσματα», είπε και σημείωσε πως ο φετινός προϋπολογισμός του 2018 καθώς και αυτός του 2019 θα είναι πλεονασματικοί.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης 8,5 περίπου δις και δαπάνες 7,9 δις περίπου ευρώ, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος κινείται σε πτωτική πορεία, θα υπάρξει φέτος μια κλιμάκωση στο 104% του ΑΕΠ, πολύ πιο χαμηλό από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ για το 2019 υπολογίζεται ότι το χρέος θα είναι κάτω από το 100%, στο 99%, το οποίο κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια της άσκησης ευαισθησίας του χρέους που έχουν διεξαχθεί», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι πρόσφατες κινήσεις θεωρούνται καθοριστικά θετικές και ως τέτοιες έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως δεν προκύπτει δημοσιονομική χαλάρωση. «Είχαμε το 2016 ένα πλεόνασμα των 60 περίπου εκ., είχαμε πέρσι το 2017 ένα πλεόνασμα των 350 εκ. περίπου και αναμένουμε φέτος και το 2019 ένα πλεόνασμα του μισού περίπου δις».

Από την άλλη, ανέφερε στη συνέχεια ο Υπουργός, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας καθώς είχαμε αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 3% περίπου με τρόπο που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να προωθήσει και να υλοποιήσει μια σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές.

Όπως είπε περιλαμβάνεται «ένας μακρύς κατάλογος έργων υποδομής που έχουν τροχειοδρομηθεί, ένας εξίσου φιλόδοξος κατάλογος έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συνολικής αξίας 250 περίπου εκ. που αποτελούν την πιο αποτελεσματική μορφή μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, αλλά και μια σειρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η μεταρρύθμιση και ενίσχυση του τομέα της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων της χώρας μας».

Πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόνοιες όπως για τη σύσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού από την αρχή του έτους, πρόνοιες για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ που επίσης ξεκινά το 2019, πρόνοιες για θεσμούς όπως του Επικεφαλής Επιστήμονα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Τόνισε πως ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι μέσα τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών προκύπτουν και περιθώρια που επιτρέπουν την επιστροφή στους πολίτες μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προτείνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των τόκων της έκτακτης αμυντικής εισφοράς, δηλαδή επί των τόκων των τραπεζικών καταθέσεων από το 30% στο 17% από την 1/1/2019.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις όπως για παράδειγμα στους φόρους καυσίμων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το προτεινόμενο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης είναι το 180 που η Κυβέρνηση προτείνει. «Αυτός είναι ο πολιτικός προσανατολισμός, έτσι λειτουργούμε τα τελευταία 2-3 χρόνια με πολύ προσεκτικές, λελογισμένες κινήσεις, την ώρα και στον βαθμό που πρέπει να μειώνουμε το φορολογικό βάρος», είπε, και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αυτό είναι το βήμα που μπορεί να υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή για φοροαπαλλαγή και σε αυτό επικεντρώνεται η Κυβέρνηση.

Απαντώντας για το θέμα της Παιδείας και το θέμα των αιτημάτων των εκπαιδευτικών τα οποία έχουν οικονομική πτυχή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι αυξημένος και δεν υπάρχουν μειώσεις και εξοικονομήσεις. «Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι μέσα από σωστές αποφάσεις ευθύνης να διασφαλίζουμε και την ποιότητα και την ανταποδοτικότητα των δαπανών είτε για την Παιδεία, είτε για την Υγεία είτε για τον κάθε τομέα», είπε.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας είναι θετικά καθώς έχουν υπάρξει τρεις πρόσφατες αναβαθμίσεις μετά τις αποφάσεις που σχετίζονται με τον Συνεργατισμό και κατ’ ακρίβεια λόγω των αποφάσεων αυτών. Ωστόσο, σημείωσε, δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Οίκων αξιολόγησης και πότε αυτά θα πραγματοποιηθούν.

Σχετικά με το θέμα των συμψηφισμών, είπε επί της αρχής, επιμένει στη θέση του ότι ορθά πρέπει να συμψηφιστεί μια κατάθεση στην ίδια τράπεζα με έναν μη εξυπηρετούμενο δάνειο στην ίδια τράπεζα. «Αν στην εφαρμογή αυτής της σωστής και διαδεδομένης και απολύτως νόμιμης τραπεζικής πρακτικής, έχουν γίνει λάθη, είναι αυτά τα λάθη που πρέπει να διορθωθούν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.