Θέματα που αφορούν τις Συμφωνικές Ορχήστρες Κύπρου συζήτησε η επιτροπή ελέγχου

Σύμφωνα με καταγγελία στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρα Κύπρου θα συμμετάσχουν σε συναυλία στο πλαίσιο φεστιβάλ στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή πρόκειται για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας και δύο μέλη της ορχήστρας. Η εκδήλωση, σύμφωνα με διαφημιστικό φυλλάδιο που παρουσιάστηκε στην επιτροπή, τελεί υπό την αιγίδα του λεγόμενου υπουργείου Παιδείας των κατεχομένων και θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Πελλαπάις.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε από την πρόεδρο του συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Αιγλη Παντελάκη στον υπουργό Εξωτερικών για να τύχει πολιτικού χειρισμού.
Η κυρία Παντελάκη ανέφερε ότι δεν τέθηκε οποιοδήποτε αίτημα από μέλη της ορχήστρας για συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε ανησυχία, πρόσθεσε ωστόσο, ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι εστάλη επιστολή στον υπουργείο εξωτερικών για πολιτικό χειρισμό του ζητήματος.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μίλησε για θλιβερή εικόνα που δημιουργείται από τη συμμετοχή μελών της κρατικής ορχήστρας σε φεστιβάλ στα κατεχόμενα ιδιαίτερα σε ένα χώρο όπου το 1974 δολοφονήθηκαν από τους εισβολείς άμαχοι ελληνοκύπριοι.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών είπε ότι η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να την εξετάσει ο υπουργός Παιδείας και να πάρει αποφάσεις.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν μπορούν στελέχη ενός ημικρατικού οργανισμού να εκπροσωπούν τη Δημοκρατία σε εκδηλώσεις στα κατεχόμενα που διοργανώνονται μάλιστα από το ψευδοκράτος.

Οι γονείς και μουσικοί της ΣΟΝΚ θέλουν να παραμείνει ο καλλιτεχνικός τους διευθυντής

Η ίδια επιτροπή εξέτασε μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών αντιπαραθέσεων, προβλήματα και καταγγελίες που αφορούν την συμφωνική ορχήστρα νέων. Στο επίκεντρο ήταν το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας Γιώργου Κουντούρη και οι διαμαρτυρίες των παιδιών μελών της ορχήστρας και των γονιών τους για τις προσπάθειες απομάκρυνσης του. Ο κύριος Κουντούρης προσελήφθη ως καλλιτεχνικός διευθυντής με τριετές συμβόλαιο το οποίο έληξε, δεν ανανεώθηκε, ωστόσο ο κύριος Κουντούρης διατηρήθηκε στη θέση του. Στην πορεία και όταν ηγέρθη θέμα προκήρυξης της θέσης, ο κύριος Κουντούρης προσέφυγε στο δικαστήριο θεωρώντας ότι έχει αποκτήσει πλέον το καθεστώς εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου. Η υπόθεση εκκρεμεί στο δικαστήριο.
Εκπρόσωποι των μαθητών και γονιών μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον διευθυντή της ορχήστρας και κατήγγειλαν το διοικητικό συμβούλιο ότι παίρνει αποφάσεις χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη, τονίζοντας ότι θα στηρίξουν τον καλλιτεχνικό τους διευθυντή μέχρι τέλους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι το συμβούλιο της ορχήστρας, του οποίου η θητεία λήγει σε τρεις μήνες, δημιούργησε μια άσχημη κατάσταση παραγνωρίζοντας τα αιτήματα των παιδιών και των γονέων. Επέκρινε παράλληλα το συμβούλιο γιατί επέλεξε ύστερα από δύο χρόνια να κοινοποιήσει στους γονείς μια ανώνυμη καταγγελία εναντίον του καλλιτεχνικού διευθυντή που υποβλήθηκε το 2016 και διερευνήθηκε χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.
Η επιτροπή, ανέφερε ο κύριος Κουλίας, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες μέχρι το διορισμό νέου συμβουλίου και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δικαστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου, γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας Αιγλη Παντελάκη, ανέφερε ότι το συμβούλιο έχει δύο νομικές γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας νέων. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε ορχήστρα στον κόσμο με μόνιμους μαέστρους και το συμβούλιο έκρινε ότι ύστερα από έξι χρόνια θητείας του κυρίου Κουντούρη θα πρέπει να προκηρυχθεί η θέση.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:41

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand