Εκπαίδευση: θέσεις και δηλώσεις στο ΡΙΚ ενόψει απεργιών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ να κατέλθουν σε σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη και στην συνέχεια σε κυλιόμενες απεργίες.

Μιλώντας στην Πρώτη Ενημέρωση, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες του διαλόγου.
Τόνισε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να αποφασιστούν τρόποι διαχείρισης της κατάστασης στη βάση της νομιμότητας.
Η κυβέρνηση είπε, θα κάνει αυτό που πρέπει και ο καθένας θα είναι υπόλογος των πράξεών του.
Ερωτηθείς εάν θα επιδιωχθεί η αγορά υπηρεσιών, ο κύριος Χαμπιαούρης είπε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί τηλεφωνούν στο Υπουργείο και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να απεργήσουν.
Ο κύριος Χαμπιαούρης διερωτήθηκε επίσης, γιατί η δημοτική εκπαίδευση κατέρχεται σε απεργία από τη στιγμή που με την απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι έλαβαν περισσότερα από αυτά που ζητούσαν.

ΟΕΛΜΕΚ

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σωκράτους εξέφρασε διαφωνία με την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για υψηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς και κακά μαθησιακά αποτελέσματα.
Παρέπεμψε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι δεν είχε αποτυπωθεί αυτό το χάλι στην Παιδεία, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί τώρα.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών, ο κύριος Σωκράτους είπε ότι η απόφαση για το πλάνο των κινητοποιήσεων θα ληφθεί από την τριμελή επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ΠΟΕΔ

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει ετσιθελικά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Χαραλάμπους τόνισε ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είχαν άλλη επιλογή.
Ο κύριος Χαραλάμπους κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι διαφοροποίησε μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξευτελίσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της.   
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτή η ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κώστας Καδής

Η κυβέρνηση απέδειξε τη βούλησή της για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο χώρο της Παιδείας, υπαναχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις, δήλωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας και μέλος της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής Κώστας Καδής.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Καδής επανέλαβε ότι στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέγραψαν το τελικό κείμενο και στην συνέχεια υπαναχώρησαν.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η θέση ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, εάν πρώτα δεν συναινέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.    
Ο κύριος Καδής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ματαιώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης

Οι γονείς και οι μαθητές έχουν κουραστεί να ακούνε τους τελευταίους δυόμιση μήνες τα ίδια πράγματα, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, τονίζοντας ότι επικρατεί ένας απίστευτος παραλογισμός.
Είπε ότι τα δημόσια σχολεία βρίσκονται στον αναπνευστήρα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί.
Ο κύριος Νικηφόρου κάλεσε όλες τις πλευρές να κλειστούν σε μία αίθουσα από την οποία να εξέλθουν, μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

06 Δεκεμβρίου
Μαρία Κολιού: Είναι δύσκολο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο (video)
09:37
Νίκη της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
09:13
Εθνικός-Απόλλωνας στην αυλαία της 12ης αγωνιστικής
09:08
Νίκες για ΑΟ Αραδίππου και Πανελλήνιο
09:05
Άνοιξε η Πύλη για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων
09:05
Νίγηρας: 12 στρατιωτικοί και «δεκάδες τρομοκράτες» νεκροί
08:54
Πολίτης ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε αστυνομικό στο χέρι
08:49
Ενώπιον δικαστηρίου για το φόνο των δυο γυναικών ο 32χρονος
06:44
Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 για όλους άνω των 14 ετών από την 1η Φεβρουαρίου
06:10
Εκλογές ΚΙΝΑΛ- Ανδρουλάκης και Παπανδρέου διεκδικούν την προεδρία
06:04
Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για διαμαρτυρία
06:01
Τηλεργασία και άλλα μέτρα από σήμερα για αναχαίτιση της πανδημίας
05:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand