Εκπαίδευση: θέσεις και δηλώσεις στο ΡΙΚ ενόψει απεργιών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ να κατέλθουν σε σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη και στην συνέχεια σε κυλιόμενες απεργίες.

Μιλώντας στην Πρώτη Ενημέρωση, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες του διαλόγου.
Τόνισε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να αποφασιστούν τρόποι διαχείρισης της κατάστασης στη βάση της νομιμότητας.
Η κυβέρνηση είπε, θα κάνει αυτό που πρέπει και ο καθένας θα είναι υπόλογος των πράξεών του.
Ερωτηθείς εάν θα επιδιωχθεί η αγορά υπηρεσιών, ο κύριος Χαμπιαούρης είπε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί τηλεφωνούν στο Υπουργείο και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να απεργήσουν.
Ο κύριος Χαμπιαούρης διερωτήθηκε επίσης, γιατί η δημοτική εκπαίδευση κατέρχεται σε απεργία από τη στιγμή που με την απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι έλαβαν περισσότερα από αυτά που ζητούσαν.

ΟΕΛΜΕΚ

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σωκράτους εξέφρασε διαφωνία με την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για υψηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς και κακά μαθησιακά αποτελέσματα.
Παρέπεμψε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι δεν είχε αποτυπωθεί αυτό το χάλι στην Παιδεία, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί τώρα.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών, ο κύριος Σωκράτους είπε ότι η απόφαση για το πλάνο των κινητοποιήσεων θα ληφθεί από την τριμελή επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ΠΟΕΔ

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει ετσιθελικά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Χαραλάμπους τόνισε ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είχαν άλλη επιλογή.
Ο κύριος Χαραλάμπους κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι διαφοροποίησε μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξευτελίσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της.   
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτή η ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κώστας Καδής

Η κυβέρνηση απέδειξε τη βούλησή της για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο χώρο της Παιδείας, υπαναχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις, δήλωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας και μέλος της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής Κώστας Καδής.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Καδής επανέλαβε ότι στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέγραψαν το τελικό κείμενο και στην συνέχεια υπαναχώρησαν.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η θέση ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, εάν πρώτα δεν συναινέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.    
Ο κύριος Καδής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ματαιώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης

Οι γονείς και οι μαθητές έχουν κουραστεί να ακούνε τους τελευταίους δυόμιση μήνες τα ίδια πράγματα, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, τονίζοντας ότι επικρατεί ένας απίστευτος παραλογισμός.
Είπε ότι τα δημόσια σχολεία βρίσκονται στον αναπνευστήρα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί.
Ο κύριος Νικηφόρου κάλεσε όλες τις πλευρές να κλειστούν σε μία αίθουσα από την οποία να εξέλθουν, μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
17:32
Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης θα προτείνει η Βουλή για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
17:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακής στρατηγικής για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργικής Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους από το Erasmus+ για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand