Εκπαίδευση: θέσεις και δηλώσεις στο ΡΙΚ ενόψει απεργιών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ να κατέλθουν σε σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη και στην συνέχεια σε κυλιόμενες απεργίες.

Μιλώντας στην Πρώτη Ενημέρωση, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες του διαλόγου.
Τόνισε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να αποφασιστούν τρόποι διαχείρισης της κατάστασης στη βάση της νομιμότητας.
Η κυβέρνηση είπε, θα κάνει αυτό που πρέπει και ο καθένας θα είναι υπόλογος των πράξεών του.
Ερωτηθείς εάν θα επιδιωχθεί η αγορά υπηρεσιών, ο κύριος Χαμπιαούρης είπε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί τηλεφωνούν στο Υπουργείο και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να απεργήσουν.
Ο κύριος Χαμπιαούρης διερωτήθηκε επίσης, γιατί η δημοτική εκπαίδευση κατέρχεται σε απεργία από τη στιγμή που με την απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου, οι δάσκαλοι έλαβαν περισσότερα από αυτά που ζητούσαν.

ΟΕΛΜΕΚ

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σωκράτους εξέφρασε διαφωνία με την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για υψηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς και κακά μαθησιακά αποτελέσματα.
Παρέπεμψε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι δεν είχε αποτυπωθεί αυτό το χάλι στην Παιδεία, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί τώρα.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών, ο κύριος Σωκράτους είπε ότι η απόφαση για το πλάνο των κινητοποιήσεων θα ληφθεί από την τριμελή επιτροπή η οποία έχει συσταθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ΠΟΕΔ

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει ετσιθελικά, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Χαραλάμπους τόνισε ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είχαν άλλη επιλογή.
Ο κύριος Χαραλάμπους κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι διαφοροποίησε μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξευτελίσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της.   
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ κάλεσε την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί εφικτή η ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κώστας Καδής

Η κυβέρνηση απέδειξε τη βούλησή της για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στο χώρο της Παιδείας, υπαναχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις, δήλωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας και μέλος της τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής Κώστας Καδής.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Καδής επανέλαβε ότι στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέγραψαν το τελικό κείμενο και στην συνέχεια υπαναχώρησαν.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η θέση ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, εάν πρώτα δεν συναινέσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.    
Ο κύριος Καδής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ματαιώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης

Οι γονείς και οι μαθητές έχουν κουραστεί να ακούνε τους τελευταίους δυόμιση μήνες τα ίδια πράγματα, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, τονίζοντας ότι επικρατεί ένας απίστευτος παραλογισμός.
Είπε ότι τα δημόσια σχολεία βρίσκονται στον αναπνευστήρα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί.
Ο κύριος Νικηφόρου κάλεσε όλες τις πλευρές να κλειστούν σε μία αίθουσα από την οποία να εξέλθουν, μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
157 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο, κανένας θάνατος
21:26
Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Μπάιντεν μετά την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του AP στη Γάζα
20:51
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για την «ημέρα της Νάκμπα»
20:12
Επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
19:42
Στα μεγάλα σαλόνια με δραματικό φινάλε, η ΠΑΕΕΚ ως πρωταθλήτρια(για 1η φορά στην ιστορία της) και ο ΑΡΗΣ
19:12
Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Αμμάν για επαφές με τον Ιορδανό ομόλογό του
18:58
Εκκληση για επείγουσα επιστροφή στην ειρήνη, απηύθυνε ο Μακρόν
18:13
Ελλάδα: 1.957 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι
17:48
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων σε Λονδίνο και Μαδρίτη
17:07
Το αντίο του Μαυρία στους Ομονοιάτες - Οδεύει προς Απόλλωνα
16:41
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 16 Μαΐου 2021
16:32
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν ακύρωσε επίσκεψη στην Αυστρία λόγω της ισραηλινής σημαίας
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand