Η μπίρα μπορεί να φτιάχτηκε πριν από το ψωμί

Η καλλιέργεια δημητριακών θεωρείται ότι αποτέλεσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την εμφάνιση της γεωργίας, αλλά νέα στοιχεία από τη Μέση Ανατολή ενισχύουν την πιθανότητα η παραγωγή μπίρας να προηγήθηκε της δημιουργίας ψωμιού.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια αρχαιολογίας Λι Λίου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης "Journal of Archaeological Science", ανακάλυψαν στο Ισραήλ ίχνη της αρχαιότερης στον κόσμο παραγωγής μπίρας, προ περίπου 13 χιλιάδων ετών.
Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Ρακεφέτ, κοντά στη σημερινή Χάϊφα, όπου έχει βρεθεί ένα νεκροταφείο του πολιτισμού των Νατούφιων. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν λίθινα γουδιά, πάνω στα οποία υπήρχαν υπολείμματα φυτόλιθων, που -όπως έδειξε η χημική ανάλυση- προέρχονταν από την παραγωγή μπίρας.
Εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, ορισμένοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι σε μερικές περιοχές του κόσμου η μπίρα υπήρξε το βασικό κίνητρο για να ξεκινήσει η καλλιέργεια δημητριακών και δεν συνέβη το αντίθετο, όπως συνήθως πιστεύεται, δηλαδή πρώτα να καλλιεργήθηκαν τα δημητριακά και μετά, κάποια στιγμή, φτιάχτηκε και η μπίρα από αυτά. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Νατούφιοι, κυνηγοί-συλλέκτες της ανατολικής Μεσογείου, είχαν πολύ πρόωρα παράγει μπίρα. Όπως είπε η Λίου, «πρόκειται για την αρχαιότερη στον κόσμο γνωστή δημιουργία αλκοολούχου ποτού από τον άνθρωπο». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι Νατούφιοι έφτιαχναν αρχικά τη μπίρα για να συνοδεύσουν τα τελετουργικά με τα οποία τιμούσαν τους νεκρούς τους. Τα αρχαιότερα ίχνη παραγωγής ψωμιού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, σε μια άλλη περιοχή του Νατούφιου πολιτισμού στην ανατολική Ιορδανία, χρονολογούνται προ 11.600 έως 14.600 ετών. Η παραγωγή νατούφιας μπίρας χρονολογείται πριν από 11.700 έως 13.700 χρόνια. Η αρχαία μπίρα ασφαλώς απέχει πολύ από τη σημερινή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν ένα μίγμα που θα θύμιζε μάλλον χυλό…πόριτζ ή κουάκερ. Πιθανώς οι Νατούφιοι χρησιμοποιούσαν μια τεχνική τριών σταδίων: πρώτα μετέτρεπαν το άμυλο από σιτάρι ή κριθάρι σε βύνη, πράγμα που γινόταν παίρνοντας σπόρους των δημητριακών, τους οποίους μούσκευαν στο νερό και μετά τους ξέραιναν και τους αποθήκευαν. Στη συνέχεια, η βύνη πολτοποιείτο και θερμαινόταν και, τελικά, αφηνόταν να υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια μυκήτων του αέρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 1 Δεκεμβρίου 2021
14:26
Ευρωζώνη: Στο επίπεδο-ρεκόρ του 4,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
14:25
Όμικρον: 42 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 10 χώρες της EE
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand