Εξαγγελίες Γιούγκερ για προσφυγικό

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής με την δημιουργία 1,000 νέων θέσεων εργασίας για προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση στην Ένωση ο κύριος Γιούνκερ εξήγγειλε επίσης επέκταση της υπηρεσίας αιτητών ασύλου καθώς και πρόταση της κομισιόν για την επιστροφή παράνομων μεταναστών.

Τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αφού οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη Μεσόγειο, πρόσθεσε ωστόσο ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν τη σωστή στάση σε ότι αφορά την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζήτησε μάλιστα την ίδια αλληλεγγύη που έχει επιδειχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική της ισχύ και να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής. Ζήτησε περισσότερη εμβάθυνση και ενοποίηση σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, ψηφιακής ενιαίας αγοράς και οικονομικής και χρηματικής ένωσης με την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην τήρηση της συνθήκης των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των συνόρων από την τρομοκρατία και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Έκαμε επίσης αναφορά στο Μπρέξιτ στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα προς την βρετανική κυβέρνηση ότι ως μη μέλος πλέον δεν μπορεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά και τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει το καθεστώς των συνόρων με την Ιρλανδία και να διατηρηθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο κύριος Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι η κομισιόν θα προτείνει να παίρνονται αποφάσεις κατά πλειοψηφία για κάποια θέματα και όχι να απαιτείται απόλυτη ομοφωνία όπως ισχύει μέχρι τώρα ενώ μίλησε και για εταιρική σχέση που πρέπει να δημιουργηθεί μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Είπε χαρακτηριστικά ότι μέχρι το 2050 ένας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη θα είναι Αφρικανός και εξήγγειλε πρόγραμμα επενδύσεων στην Αφρική με το οποίο θα δημιουργηθούν δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Ζήτησε καλύτερο δημόσιο διάλογο και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διχάζεται σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και κατά του κράτους δικαίου σε κράτη μέλη και τόνισε ότι η Ευρώπη είναι χώρος ελευθερίας της έκφρασης. Ζήτησε δε από το Ευρωκοινοβούλιο την ενεργοποίηση του άρθρου επτά της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Πηγή: Ντίνος Φοινικαρίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand