Επταήμερη κράτηση στους πέντε υπόπτους για την εμπορία προσώπων

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε σήμερα επταήμερη προσωποκράτηση των πέντε υπόπτων που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση εμπορίας προσώπων. Πρόκειται για τρεις αστυνομικούς, έναν ιδιοκτήτη μπυραρίας και τη συμβία του. 

Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου για την έκδοση των διαταγμάτων προσωποκράτησης τους άρχισε χθες και συνεχίστηκε σήμερα το πρωί. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι με τη μαρτυρία του αστυφύλακα της Αστυνομίας δημιουργείται εύλογη υπόνοια για διάπραξη των αδικημάτων και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των υπόπτων, καθώς και ότι η περίοδος των επτά ημερών είναι εύλογη με δεδομένο το ανακριτικό έργο που υπολείπεται να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας διερευνά υπόθεση που αφορά, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, πράξεις συμμετοχής σε αδικήματα διαφθοράς, εμπορίας ενηλίκων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση εγκληματικών δραστηριοτήτων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκων προσώπων, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, κατάχρησης εξουσίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος που διαπράχθηκαν μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου 2017 και Αυγούστου, 2018 στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων, πέντε πρόσωπα ηλικίας 41, 38, 36, 33 και 31 χρόνων. «Θεωρώ ότι μέσα από την προσκομισθείσα μαρτυρία δημιουργείται εύλογα η υπόνοια διάπραξης των αδικημάτων που αναφέρονται στην αίτηση» ανέφερε στην απόφασή της η δικαστής Νάντια Μαθηκολώνη, προσθέτοντας ότι με τη μαρτυρία του αστυφύλακα της αστυνομίας δημιουργείται εύλογη υποψία που συνδέει όλους τους υπόπτους με τα αδικήματα. Η δικαστής είπε ακόμα ότι έχει πειστεί ότι υπολείπεται το ανακριτικό έργο που ανέφερε ο μάρτυρας.  Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων που δικαιολογεί την κράτησή τους. «Οι προϋποθέσεις για την έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης των υπόπτων πληρούνται και η έκδοση των υπόπτων εκ των πραγμάτων είναι δικαιολογημένη και ευλόγως αναγκαία υπό τις περιστάσεις» σημείωσε. Απέρριψε δε τη θέση των δικηγόρων των υπόπτων ότι η αστυνομία στρέφεται εναντίον τους λόγω «αλλότριων κινήτρων», κάνοντας λόγο για αστήρικτες και αβάσιμες θέσεις και εισηγήσεις. Η δικαστής διέταξε επταήμερη προσωποκράτηση των υπόπτων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κρατούνται από χθες, και σημείωσε ότι η περίοδος αυτή είναι εύλογη με δεδομένο το εναπομείναν ανακριτικό έργο, το οποίο, κατά τη δικαστή, «είναι εκτεταμένο».

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία αναμένεται να λάβει καταθέσεις από ακόμα 52 άτομα, 15 εκ των οποίων ανήκουν στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι των υπόπτων 1,3,5 ζήτησαν όπως ο χρόνος κράτησης περιοριστεί στις τρεις ημέρες, ενώ οι συνήγοροι των υπόπτων 2 και 4 έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους. Ειδικότερα οι συνήγοροι των υπόπτων 1,3,5 ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως η κράτηση των 8 ημερών είναι υπερβολική και πως ζητήθηκε για «αλλότριους σκοπούς» που δεν σχετίζονταν με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο συνήγορος του 2ου υπόπτου είπε πως η κράτησή του ζητήθηκε άδικα και χωρίς να υπάρχει σοβαρή μαρτυρία εναντίον του, και ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ο συνήγορος του 3ου υπόπτου έκανε λόγο για «ισχνή και αδύνατη» μαρτυρία από πλευράς του αστυφύλακα. Στη δική του τοποθέτηση ο συνήγορος του 4ου υπόπτου είπε πως δεν υπάρχει μαρτυρία για αδίκημα με το οποίο να εμπλέκεται ο πελάτης του και ως εκ τούτου δεν πρέπει να κρατηθεί.

Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο από τον αστυφύλακα της αστυνομίας, κατά τις βραδινές ώρες της 1ης Αυγούστου η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση στη μπυραρία όπου εργάζονταν οι τέσσερις παραπονούμενες και μεταξύ 2 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου λήφθησαν συνεντεύξεις από τις παραπονούμενες. Κατά το διάστημα που διέρρευσε μεταξύ της 4ης Σεπτεμβρίου και της 11ης Σεπτεμβρίου, που εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης των πέντε υπόπτων, η αστυνομία προέβη σε περαιτέρω εξετάσεις, μεταξύ άλλων, σε παρακολούθηση του τόπου διαμονής των υπόπτων και έρευνα για εξακρίβωση των στοιχείων της 2ης ύποπτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Μικρή μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια στον αριθμό νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Κύπρο
21:50
Λαγκάρντ: Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά
21:02
Πεσκόφ: Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν έναν περιορισμένο μεν αλλά ανοιχτό δίαυλο διαλόγου για τα πυρηνικά
20:24
Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και επίθεση κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Ερντογάν
19:57
Έκτακτη καθησυχαστική δήλωση από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω των ανησυχιών για τη στερλίνα
19:22
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης
18:09
Πρώτο τεστ πλανητικής άμυνας: Συντριβή σκάφους της NASA σε αστεροειδή απόψε
17:38
Τον Μανώλη Γλέζο θα τιμήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο καιρού (26/09/22)
16:40
Το ΤΕΠΑΚ ψάχνει κτήρια προς ενοικίαση για κάλυψη στεγαστικών του αναγκών
16:23
Φώτης Φωτίου: Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας
15:55
Πολιτικός σεισμός στην Ιταλία από την επικράτηση της άκρας δεξιάς - Τζόρτζια Μελόνι: "Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε"
15:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand