Τσίπρας: Με το τέλος των μνημονίων αρχίζει η ανάπτυξη

Τους στόχους της κυβέρνησης κατά τη μετά-μνημονιακή εποχή περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή ομιλία του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Περιγράφοντας ως προτεραιότητα της κυβέρνησης τη στήριξη των ομάδων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το τέλος των Μνημονίων για την Ελλάδα σηματοδοτεί και το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών. «Μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέλυσε ο ίδιος, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θέτει ως κεντρικούς στόχους τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Ως προς τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες», εξηγώντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας σε εξεύρεση τρόπων ελάφρυνσης των συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών και στην υποστήριξη ευκαιριών καινοτομίας.

«Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, περιέγραψε ως προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, με διοικητική αποτελεσματικότητα και καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στον διοικητικό μηχανισμό.

«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επιπλέον, έμφαση έδωσε στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, επισημαίνοντας ότι σε αυτόν τον τομέα θα κριθεί το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η πίστη στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι ακριβώς, που μας διαφοροποιεί όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το υπουργικό τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του ακραίου νέο-φιλελευθερισμού, που πέραν όλων των άλλων ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, έχουν ακέραια και την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, είναι ευθύνη», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε». Επέστησε, επιπλέον, την προσοχή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποφυγή αλαζονικών συμπεριφορών, άρνησης συντονισμού και προσωπικών στρατηγικών, «χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα», που «δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας σε δήλωσή της την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος του κ. Τσίπρα».

«Ο Πρωθυπουργός των φόρων, που διέλυσε τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες, ο άνθρωπος που με τις ιδεοληψίες του γέμισε με ανασφάλεια τους πολίτες και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα, ανέβασε άλλη μια παράσταση με τίτλο “από σήμερα παριστάνω ότι κυβερνώ”», σημείωσε η κ. Σπυράκη, προσθέτοντας ότι «το μόνο κοινό που έχει απομείνει να τον παρακολουθεί είναι οι υπουργοί του. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος του κ. Τσίπρα, απλά, τελείωσε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:54

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand