Π.Πούρος: Η ΚΤΚ ζητούσε από τον Αύγουστο του 2017 δραστική μείωση ΜΕΧ, αλλιώς εξυγίανση


Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) κάλεσε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) στις 11 Αυγούστου 2017 να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, αναφέροντάς τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης, ανέφερε το νυν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Πανίκος Πούρος.

Όπως είπε ο κ. Πούρος η ΚΤΚ κάλεσε τον Αύγουστο του 2017 τα μέλη της Επιτροπείας με προειδοποίηση μια ημέρας και τους είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις ΜΕΧ από 7,2 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, κάτι που όπως είπε ήταν άπιαστο. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, ένιωθε πως ό,τι και να έκαναν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων και τη μείωση των ΜΕΧ δεν θα κατάφερναν τίποτα ουσιαστικό.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η ΣΚΤ θα μπορούσε να επιβιώσει και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν έβγαιναν από το σύστημά της οι ΜΕΧ με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Είπε επίσης ότι αν δινόταν χρόνος οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira.

Ο κ. Πούρος, μέλος της Επιτροπείας από τον Νοέμβριο του 2013, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του με την υπόλοιπη Επιτροπεία μετά την πώληση στην Ελληνική Τράπεζα, ανέφερε ότι με την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός οι επόπτες από το εξωτερικό πέτυχαν τρεις στόχους. Αυτοί ήταν να βγάλουν 6 δισ. ευρώ έξω από το τραπεζικό σύστημα, δεύτερο το καλό κομμάτι να πάει σε μια από τις συστημικές τράπεζες για να μειώσει τις ΜΕΧ της και τρίτον να φύγει το κράτος από την τράπεζα αμέσως.

Εξέφρασε την άποψη πως αυτό που έγινε βοηθά το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία με απόδειξη την αναβάθμιση των τελευταίων εβδομάδων που έτυχε η οικονομία από διεθνείς οίκους αξιολόγηση.

Αναφορικά με τον στόχο που είχε τεθεί από την ΚΤΚ για άμεση μείωση των ΜΕΧ είπε ότι η ΣΚΤ έβαλε μπροστά νέα πλάνα και πέτυχε τον ενδιάμεσο στόχο της για μείωση των ΜΕΧ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Είπε ακόμα ότι οι αυξημένες παραδοχές που χρησιμοποιούσαν για τις ΜΕΧ οι επόπτες άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές από το 2015 και μετά και όλα αυτά αύξαναν τις προβλέψεις και έπρεπε να «τρώμε από τα έσοδα» για να ικανοποιούμε τους επόπτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:54

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand