Π.Πούρος: Η ΚΤΚ ζητούσε από τον Αύγουστο του 2017 δραστική μείωση ΜΕΧ, αλλιώς εξυγίανση


Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) κάλεσε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) στις 11 Αυγούστου 2017 να μειώσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, αναφέροντάς τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε ο μηχανισμός εξυγίανσης, ανέφερε το νυν μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Πανίκος Πούρος.

Όπως είπε ο κ. Πούρος η ΚΤΚ κάλεσε τον Αύγουστο του 2017 τα μέλη της Επιτροπείας με προειδοποίηση μια ημέρας και τους είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν τις ΜΕΧ από 7,2 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ μέσα σε οκτώ μήνες, κάτι που όπως είπε ήταν άπιαστο. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, ένιωθε πως ό,τι και να έκαναν όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων και τη μείωση των ΜΕΧ δεν θα κατάφερναν τίποτα ουσιαστικό.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η ΣΚΤ θα μπορούσε να επιβιώσει και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα αν έβγαιναν από το σύστημά της οι ΜΕΧ με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Είπε επίσης ότι αν δινόταν χρόνος οι ΜΕΧ θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και με τη συμβολή της Altamira.

Ο κ. Πούρος, μέλος της Επιτροπείας από τον Νοέμβριο του 2013, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του με την υπόλοιπη Επιτροπεία μετά την πώληση στην Ελληνική Τράπεζα, ανέφερε ότι με την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός οι επόπτες από το εξωτερικό πέτυχαν τρεις στόχους. Αυτοί ήταν να βγάλουν 6 δισ. ευρώ έξω από το τραπεζικό σύστημα, δεύτερο το καλό κομμάτι να πάει σε μια από τις συστημικές τράπεζες για να μειώσει τις ΜΕΧ της και τρίτον να φύγει το κράτος από την τράπεζα αμέσως.

Εξέφρασε την άποψη πως αυτό που έγινε βοηθά το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία με απόδειξη την αναβάθμιση των τελευταίων εβδομάδων που έτυχε η οικονομία από διεθνείς οίκους αξιολόγηση.

Αναφορικά με τον στόχο που είχε τεθεί από την ΚΤΚ για άμεση μείωση των ΜΕΧ είπε ότι η ΣΚΤ έβαλε μπροστά νέα πλάνα και πέτυχε τον ενδιάμεσο στόχο της για μείωση των ΜΕΧ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Είπε ακόμα ότι οι αυξημένες παραδοχές που χρησιμοποιούσαν για τις ΜΕΧ οι επόπτες άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές από το 2015 και μετά και όλα αυτά αύξαναν τις προβλέψεις και έπρεπε να «τρώμε από τα έσοδα» για να ικανοποιούμε τους επόπτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:54

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.