Για Μ.Ανατολή, Δυτικά Βαλκάνια, Συρία και Ιράν συζήτησαν ατύπως οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Βιέννη

Αναλυτικές και σε βάθος συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό, τη Συρία, τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια, τη διένεξη Κοσόβου Σερβίας και τη συνέχιση της εντολής της επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο, συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνήλθαν ατύπως στη Βιέννη. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, οι 28 εξέφρασαν την υποστήριξή του σε μια λύση δύο Κρατών, σε σχέση με το Παλαιστινιακό και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για χρηματοδότηση της UNWRA της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οι 28 σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι δήλωσαν την ανησυχία τους για την περιφερειακή εμπλοκή του Ιράν, αλλά δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία της ΕΕ μαζί του στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος. Οι 28 χαιρέτισαν το γεγονός ότι και η 12η σχετική έκθεση των διεθνών ελεγκτών ήταν θετική.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί την αποφυγή της εκδήλωσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ, κάτι που, όπως είπε, θα προκαλούσε ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή. Η ΕΕ δεσμεύθηκε για ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αλλά όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, αυτή θα ξεκινήσει μόνο όταν εδραιωθεί ο πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι 28 εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και το διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες Βούτσιτς - Θάτσι την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος οι 28, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο συνομίλησαν και για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το οποίο, όπως και η ίδια η λύση, έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Επιπλέον οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τη στρατιωτική επιχείρηση διάλυσης του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθροδιακινητών στη Μεσόγειο, Σοφία, και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ανανέωσης της εντολής της. Η κ. Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού θα τεθεί στο επόμενο συμβούλιο των ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:54

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχώρησαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ
21:39
Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
21:31
Ο Μπάιντεν χαιρετίζει και στηρίζει την «ιστορική υποψηφιότητα» Φινλανδίας και Σουηδίας για το ΝΑΤΟ
21:18
Επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών για ανανεώσιμες και προώθηση των φωτοβολταϊκών μεταξύ άλλων προτάσεων στο πακέτο REPowerEU της Κομισιόν
21:17
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηριώνει "προφανή εγκλήματα πολέμου" στην Ουκρανία
21:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand