ΕΣΔΑ: 65 χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ

«Δίχτυ προστασίας για 830 εκ. Ευρωπαίους» χαρακτήρισε ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς συμπληρώνονται 65 χρόνια από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ.

Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου 1953 και ακολούθως, το 1959, συστάθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να επιβλέπει την εφαρμογή της. Μεταξύ 1959 και 2017, το ΕΔΑΔ εξέδωσε περισσότερες από 20 χιλιάδες αποφάσεις, ενώ διευθετήθηκαν 18.000 υποθέσεις περίπου, περιλαμβανομένων των φιλικών διακανονισμών.

Σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο των 65 ετών από τότε που η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ, ο κ. Γιάγκλνατ αναφέρει ότι η ΕΣΔΑ «άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων με πολλούς τρόπους σε ολόκληρη την ήπειρο».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Σύμβαση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 65 χρόνια, ενώ οι εγγυήσεις που παρέχει παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες σε μα εποχή που η Ευρώπη συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Τη νομικά δεσμευτική Σύμβαση έχουν υπογράψει και έχουν θέσει πλέον σε ισχύ όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προσχωρώντας στη Σύμβαση, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να προστατεύουν τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand