Εμπλοκή ΜΚΟ σε παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, αποτελούμενης από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, διεξήγαγαν πολύμηνες έρευνες για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τα τέλη του 2015, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών και τη μεταφορά τους από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην ταυτοποίηση 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών –όλοι μέλη της ΜΚΟ– εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, απώτερος στόχος της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρεται να ήταν η αποκόμιση κέρδους είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης φέρεται να βασίστηκε στη συλλογή πληροφοριών από κλειστές-κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, καθώς και μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) ή κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.).

Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως τους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη Λέσβο και τη Σάμο, τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, εις βάρος των εμπλεκομένων, η οποία αφορά –κατά περίπτωση– τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η δικογραφία έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κυρία ανάκριση, ενώ με σχετικά εντάλματα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη δυο από τους εμπλεκόμενους αλλοδαπούς την 21 Αυγούστου 2018 και ένας Έλληνας, σήμερα, Τρίτη 28 Αυγούστου.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:57

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Τέφρα καλύπτει τον Άγ. Βικέντιο της Καραϊβικής μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Λα Σουφριέρ
16:41
Την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης στο Λίβανο, επισημαίνει το ΔΝΤ
16:15
Δολοφονία Καραϊβάζ: Οι φωτογραφίες των εκτελεστών από βίντεο ντοκουμέντο
15:31
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 12 Απριλίου 2021
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand