Κινδυνεύει το παπουτσόσυκο στα κατεχόμενα λόγω ασθένειας στα Βαρώσια

Στους αρμόδιους των ΗΕ και στην «προεδρία» θα αποστείλουν ενημερωτική επιστολή οι αρμόδιοι για την καταστροφή των παπουτσόσυκων (babutsa στα τουρκοκυπριακά) λόγω ενός εντόμου, του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς (επιστημονικά ονομάζεται Dactylopius opuntiae), που εντοπίστηκε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πριν από 3 χρόνια, αλλά ο τουρκικός στρατός δεν δίδει άδεια για ψεκασμό.

Ωστόσο ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου γεωπόνων», Μεχμέτ Ερτζίλασουν δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος ψεκασμός εντός των Βαρωσίων έχει γίνει αλλά δεν έγινε έλεγχος για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Αφρίκα που επικαλείται δημοσίευμα της τ/κ ηλεκτρονικής ιστοσελίδας gazetta Kıbrıs, το έντομο που «γεννήθηκε» και μεγάλωσε στα Βαρώσια, εξαπλώνεται συνεχώς εκτός της περιοχής σε «βορρά» και «νότο», αλλά παρά τα αιτήματα των ειδικών για ψεκασμό ώστε να αντιμετωπισθεί το έντομο εν τη γένεσή του, ο τουρκικός στρατός που ελέγχει την περιοχή, δεν δίδει άδεια. Με την επιστολή τους οι ειδικοί θα ζητούν την εξεύρεση τρόπων λύσης του προβλήματος με το δημοσίευμα να τονίζει την σημασία που έχει το παπουτσόσυκο στην παράδοση της Κύπρου και το καλό που κάνει στην ενδυνάμωση του κυκλοφορικού συστήματος αίματος, την αποτροπή κάποιων ειδών καρκίνου, την απώλεια βάρους αλλά και τον περιορισμό του κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου γεωπόνων», Μεχμέτ Ερτζίλασουν ανέφερε στην τ/κ ιστοσελίδα gazetta Kıbrıs ότι το έντομο του ψευδόκοκκου έχει εξαπλωθεί μέχρι το Τζιάος, δηλώνοντας ότι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν πήραν άδεια από το στρατό να εισέλθουν στα Βαρώσια για έρευνα ώστε να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος. «Λόγω της ασθένειας σε κάποια μέρη δεν υπάρχει καν πράσινο. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας». Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τρομακτικές, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι μετά τη διαπίστωση της εξάπλωσης της ασθένειας στα Βαρώσια, το «επιμελητήριο» συναντήθηκε με το «δήμο» Αμμοχώστο, το «υπουργείο γεωργίας» και τη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» και καταστρώθηκε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, σημείωσε ο Ερτζίλασουν, λέγοντας για πρώτη φορά τον Ιούνιο προχώρησαν σε ψεκασμό εντός των Βαρωσίων ενώ ο «δήμος» Αμμοχώστου προέβη σε ψεκασμό εκτός της κλειστής περιοχής.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μετά τον ψεκασμό δεν έγινε κανένας έλεγχος ακόμα στην περιοχή των Βαρωσίων, λέγοντας ότι ο ψευδόκοκκος μπορεί να περάσει με τον ψεκασμό αλλά θα χρειαστεί εντατική και συνεχή προσπάθεια.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:58

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.