Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες και σε «ΒΒ-» σε από «Β», προχώρησεο οίκος Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

Η ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του, προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου 2018, όπως επισημαίνει, με τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η Fitch θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων, την προσδοκία του οίκου για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ έως το 2020 και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους.


Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στην Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι σημαντικά, όπως τονίζει, ενώ στις 6 Αυγούστου εκταμιεύθηκε η τελική δόση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ετσι, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας είναι χαμηλές και η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων. Οι εκτιμήσεις του οίκου δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το 2022, έχοντας έτσι σημαντικό μαξιλάρι έναντι ενδεχόμενων χρηματοδοτικών κινδύνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα πρέπει με τη σειρά του να στηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την άποψη του οίκου, το εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχει γίνει κάπως πιο σταθερό και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας μελλοντικής κυβέρνησης να αντιστρέψει δραματικά τα μέτρα πολιτικής που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM.

Ωστόσο, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές προκλήσεις. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αντιστροφές στην πολιτική στο μέλλον, ή οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να χαλαρώσουν, καθώς ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
Μεγάλο ντέρμπι διεξάγεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο ανάμεσα σε Γαλαταριώτη, Τσουλόφτα και Παντελή
21:30
Ανακοινώθηκαν 298 νέα περιστατικά COVID-19 το Σάββατο, δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:55
Μοιρασιά και στο ΓΣΠ, Ομόνοια - Ανόρθωση 0-0
20:19
Ανώτερος ο Ρούμπλεφ απέκλεισε τον Τσιτσιπά και πέρασε στον τελικό του Ρότερνταμ
19:39
Μπάσκετ: ο ΑΠΟΕΛ στα ημιτελικά του κυπέλλου
19:33
"Χρυσός" ξανά ο Μίλτος Τεντόγλου (Βίντεο)
18:36
Ελλάδα: 2.301 κρούσματα - 452 διασωληνωμένοι - 41 νεκροι
18:10
Στα ημιτελικά ο Μίλαν
18:02
Συμβιβασμός στο "Στέλιος Κυριακίδης": Πάφος - ΑΠΟΕΛ 1-1
17:58
Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
17:53
Ερντογάν: Προκλητικές δηλώσεις με πλάνα πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ!
17:37
Τουλάχιστον 90 μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Υεμένη
17:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand