Τις προοπτικές εξαγωγής του παπουτσόσυκου ερευνά το Υπ. Γεωργίας

Στην εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την εμπορική εκμετάλλευση των παπουτσόσυκων, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν συστηματικές φυτείες προέβη ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βλέποντας την αυξητική αυτή τάση, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τη διεξαγωγή έρευνας για τις προοπτικές διάθεσης του παπουτσόσυκου στις αγορές του εξωτερικού.

Μιλώντας στο 27ο Φεστιβάλ Παπουτσόσυκου που συνδιοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Νατάς ανέφερε πως από έρευνα διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές εξαγωγών, τόσο για φρέσκα φρούτα, όσο και για μεταποιημένα προϊόντα.
Επιπλέον συνέχισε, το Υπουργείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, ετοίμασε σχετική έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές που παρουσιάζει η καλλιέργεια της παπουτσοσυκιάς στην Κύπρο, προγραμματίζοντας διάφορες ενέργειες για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξή της.
Ο κ. Καδής ανέφερε πως μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει – όπως είπε- κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και την ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη.
Βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής συνέχισε, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Αναφερόμενος στο προϊόν ο κ. Καδής είπε πως το παπουτσόσυκο, το προϊόν για το οποίο διοργανώθηκε το χθεσινό φεστιβάλ, εκτός από την κατανάλωση του ως φρέσκο νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά και οινοπνευματώδη ποτά.
Επίσης σημείωσε , το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών ενώ οι βλαστοί της παπουτσοσυκιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τα ζώα, καλύπτοντας μέρος της ημερήσιας διατροφής τους, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand