Τρόπους επιτάχυνσης επίλυσης προβλημάτων συζήτησαν Πρόεδρος και Δικηγορικός Σύλλογος

Τρόπους επιτάχυνσης της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι «κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για μια στενή συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία καθιερώθηκε από το 2013, για αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οδηγηθήκαμε στη μεγάλη απόφαση για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων. «Ως αποτέλεσμα της μελέτης που έχει κατατεθεί, σήμερα συζητήσαμε τους τρόπους της περαιτέρω εδραίωσης και επιτάχυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που επιβαρύνουν την απονομή της δικαιοσύνης», είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η συσσώρευση σημαντικού αριθμού παλιών υποθέσεων που εκκρεμούν έξι και οκτώ χρόνια για να εκδικαστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο και άλλα πέντε με έξι χρόνια για να εκδικαστούν στο Εφετείο. «Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των υποθέσεων έχουμε συμφωνήσει και με το Ανώτατο Δικαστήριο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι θα διοριστεί πρόσθετος αριθμός δικαστών που το απόγευμα θα εκδικάζουν όλες τις καθυστερημένες υποθέσεις, σε πρώτο στάδιο εκείνες που είναι πέραν των τεσσάρων ετών και μετά πέραν των τριών ετών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως η προσπάθεια είναι να έρθει ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στον τόπο μας σε αποδεκτά πλαίσια και επεσήμανε πως ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά το διορισμό δικαστών, κάτι που δεν αφορά απλά την εξεύρεση ενός αριθμού δικαστών αλλά και τα προσόντα με βάση τα οποία θα πρέπει να διοριστούν καθώς και την προετοιμασία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της έδρας. «Είναι θέματα που έχουμε συζητήσει και σήμερα, καθώς και στη συνάντηση με τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και χρειάζονται άμεση επίλυση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, είπε πως έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων και έχουν καθοριστεί μια προς μια οι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν, με μήνες που πρέπει να αρχίσει και τους μήνες που πρέπει να τελειώσει η προετοιμασία.

«Το χρονικό πλαίσιο που θέσαμε είναι το 2020 και έχουμε καθορίσει πρόγραμμα από σήμερα μέχρι τότε για το πώς πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν, είτε αφορούν παλιές υποθέσεις είτε τη δημιουργία νέων δικαστηρίων ή τον διαχωρισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, ή (τη σύσταση) του δικαστικού συμβουλίου που θα διορίζει τους δικαστές. Όλα έχουν μπει σε μια γραμμή υλοποίησης», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε πως έγινε ευρεία συζήτηση για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και που ταλανίζουν όλη την πολιτεία και επηρεάζουν την οικονομία.

«Υπάρχει ανταπόκριση, είναι η πρώτη φορά που γίνεται σωστή δουλειά. Οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων τροχοδρομούνται από τον Υπουργό και πολύ σύντομα ελπίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη είναι όλες οι παλιές υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί και αυξηθεί πολύ μετά το κούρεμα διότι είχαν εισρεύσει χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια από αυτούς που είχαν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα στα δικαστήρια Λευκωσίας να εκδικάζονται υποθέσεις που είχαν καταχωρηθεί το 2011.

Η θέση, είπε, είναι να διοριστούν νέοι δικαστές για να εκδικαστούν όλες αυτές οι υποθέσεις, αυτό είναι συμφωνία και έχει γίνει αποδεκτό και από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό και τους εμπειρογνώμονες.

Το δεύτερο θέμα και κυριότερο είναι ο διορισμός όλων αυτών που ρέπει να εκδικάζουν τις υποθέσεις, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.