Τρόπους επιτάχυνσης επίλυσης προβλημάτων συζήτησαν Πρόεδρος και Δικηγορικός Σύλλογος

Τρόπους επιτάχυνσης της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι «κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για μια στενή συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία καθιερώθηκε από το 2013, για αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οδηγηθήκαμε στη μεγάλη απόφαση για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων. «Ως αποτέλεσμα της μελέτης που έχει κατατεθεί, σήμερα συζητήσαμε τους τρόπους της περαιτέρω εδραίωσης και επιτάχυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που επιβαρύνουν την απονομή της δικαιοσύνης», είπε.

Ο κ. Νικολάου είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η συσσώρευση σημαντικού αριθμού παλιών υποθέσεων που εκκρεμούν έξι και οκτώ χρόνια για να εκδικαστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο και άλλα πέντε με έξι χρόνια για να εκδικαστούν στο Εφετείο. «Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των υποθέσεων έχουμε συμφωνήσει και με το Ανώτατο Δικαστήριο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι θα διοριστεί πρόσθετος αριθμός δικαστών που το απόγευμα θα εκδικάζουν όλες τις καθυστερημένες υποθέσεις, σε πρώτο στάδιο εκείνες που είναι πέραν των τεσσάρων ετών και μετά πέραν των τριών ετών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός σημείωσε πως η προσπάθεια είναι να έρθει ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στον τόπο μας σε αποδεκτά πλαίσια και επεσήμανε πως ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά το διορισμό δικαστών, κάτι που δεν αφορά απλά την εξεύρεση ενός αριθμού δικαστών αλλά και τα προσόντα με βάση τα οποία θα πρέπει να διοριστούν καθώς και την προετοιμασία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της έδρας. «Είναι θέματα που έχουμε συζητήσει και σήμερα, καθώς και στη συνάντηση με τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και χρειάζονται άμεση επίλυση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, είπε πως έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων και έχουν καθοριστεί μια προς μια οι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν, με μήνες που πρέπει να αρχίσει και τους μήνες που πρέπει να τελειώσει η προετοιμασία.

«Το χρονικό πλαίσιο που θέσαμε είναι το 2020 και έχουμε καθορίσει πρόγραμμα από σήμερα μέχρι τότε για το πώς πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν, είτε αφορούν παλιές υποθέσεις είτε τη δημιουργία νέων δικαστηρίων ή τον διαχωρισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, ή (τη σύσταση) του δικαστικού συμβουλίου που θα διορίζει τους δικαστές. Όλα έχουν μπει σε μια γραμμή υλοποίησης», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε πως έγινε ευρεία συζήτηση για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και που ταλανίζουν όλη την πολιτεία και επηρεάζουν την οικονομία.

«Υπάρχει ανταπόκριση, είναι η πρώτη φορά που γίνεται σωστή δουλειά. Οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων τροχοδρομούνται από τον Υπουργό και πολύ σύντομα ελπίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη είναι όλες οι παλιές υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί και αυξηθεί πολύ μετά το κούρεμα διότι είχαν εισρεύσει χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια από αυτούς που είχαν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα στα δικαστήρια Λευκωσίας να εκδικάζονται υποθέσεις που είχαν καταχωρηθεί το 2011.

Η θέση, είπε, είναι να διοριστούν νέοι δικαστές για να εκδικαστούν όλες αυτές οι υποθέσεις, αυτό είναι συμφωνία και έχει γίνει αποδεκτό και από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό και τους εμπειρογνώμονες.

Το δεύτερο θέμα και κυριότερο είναι ο διορισμός όλων αυτών που ρέπει να εκδικάζουν τις υποθέσεις, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:57

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Συνολικά 104 καταγγελίες σε εκστρατεία της Τροχαίας Πάφου
12:57
Σημαντική η προστασία των ακτών λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος
12:47
Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ των τιμώμενων προσωπικοτήτων του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής Καΐρου
12:28
Θα γίνει τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη
12:10
Λαγκάρντ:Περιορισμένη η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande
12:10
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν είχε στη Νέα Υόρκη ο Ερτουγρούλογλου
11:58
Υποχρέωση Αποδοχής Μέσων Πληρωμής με Κάρτα
11:56
Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μολδαβία εκτός λίστας ασφαλών χωρών για αφίξεις στην ΕΕ
11:43
"Πρόστυχη" η έκθεση του Ελεγκτή για το Δήμο, λέει ο Θ. Πυρίλλης - Τί απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία (video)
11:23
Κυπριακό και κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης Μπορέλ-Τσαβούσογλου
11:19
Οδικές εργασίες στη Λεωφόρο Νίκης, στη Λευκωσία
11:11
Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Μπράιαν Λόντρι από το FBI
11:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand