Μακρόν: Τα σύνορα της Ευρώπης χωρίζουν τους «προοδευτικούς» από τους «εθνικιστές»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι «τα πραγματικά σύνορα της Ευρώπης» είναι εκείνα που χωρίζουν τους «προοδευτικούς» από τους «εθνικιστές» και ότι η σύγκρουση αυτών των δύο θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019.

«Το πραγματικό σύνορο που χωρίζει την Ευρώπη σήμερα είναι εκείνο μεταξύ των προοδευτικών και των εθνικιστών (...) Θα είναι δύσκολο αλλά η μάχη αυτή (...) θα είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος συνηγορεί υπέρ της επανίδρυσης του ευρωπαϊκού σχεδίου με σκοπό τη δημιουργία «μιας Ευρώπης πιο κυρίαρχης, πιο ενωμένης, πιο δημοκρατικής».

Αναφερόμενος στο «γαλλικό σχέδιο» για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, το οποίο προς το παρόν προσκρούει στην αποδυνάμωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αλλά και στην συνεχιζόμενη άνοδο του λαϊκισμού -ακόμη και σε ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ιταλία- ο Μακρόν είπε ότι έχει ήδη επιτρέψει να γίνει «πραγματική πρόοδος που ορισμένοι θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατον να συμβεί».

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν επικαλέστηκε τη συμφωνία του Ιουνίου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας η οποία «επιτρέπει να θέσουμε τις βάσεις ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης» και να εφαμοστεί μια ενιαία αμυντική πολιτική, μια ιδέα που «είχε εγκαταλειφθεί εδώ και 70 χρόνια».

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πραγματική πρόοδος δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις αβεβαιότητες (...) Η Ευρώπη είναι ακόμη πολύ αργή, πολύ γραφειοκρατική, πολύ διχασμένη για να αντιμετωπίσει την τραχύτητα των πολιτικών, μεταναστευτικών και τεχνολογικών αλλαγών», συνέχισε.

«Ούτε οι προκλήσεις στο εμπόριο, ούτε οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά το κλίμα, ούτε εκείνες στον αμυντικό τομέα, ούτε οι οικονομικές και νομισματικές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν όντας στην απομόνωση και, ακόμη λιγότερο, η μεταναστευτική πρόκληση. Στα ζητήματα αυτά, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή συνεργασία», επέμεινε ο Μακρόν.

«Καμία βραχυπρόθεσμη εθνικιστική πολιτική δεν θα επιλύσει το μεταναστευτικό», ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί ούτε με το συναίσθημα που προκαλεί σύγχυση, ούτε με την απομόνωση και την εθνικιστική αναδίπλωση», συνέχισε.

«Οι απαντήσεις μας περνούν από την ενίσχυση των κοινών συνόρων μας στην Ευρώπη και από μια πολιτική υπευθυνότητας και αλληλεγγύης στους κόλπους της Ευρώπης. Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στο Σύνταγμά μας που προστατεύει άνευ όρων εκείνους που ζητούν άσυλο αλλά επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες σε εκείνους που, για οικονομικούς λόγους, φεύγουν από τις χώρες τους για να έρθουν στη δική μας» είπε.

Ο κ. Μακρόν τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία να ενισχύσει τη συνεργασία της με αφρικανικές χώρες από τις οποίες φεύγουν πολλοί «απελπισμένοι νέοι» οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Πάφος: Χειροπέδες σε μεθυσμένο τουριστά που προκάλεσε ζημιές σε μπυραρία και έριξε καρέκλα σε αστυνομικούς
09:31
Ελεύθερη η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ, έπειτα από δύο χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ
09:29
Στην Αθηένου αύριο η εναρκτήρια συνάντηση του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού+»
09:26
Υπ. Εργασίας: Ψευδή στοιχεία δήλωναν επιχειρήσεις για να λάβουν αποζημιώσεις λόγω πανδημίας
09:25
Συρία-Covid-19: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, ασθενείς μεταφέρονται σε νοσοκομεία της επαρχίας
09:11
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε θαμώνες σωματίου - Δύο τραυματίες, μια σύλληψη
08:52
Αρχίζει σήμερα η χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε άτομα 83 ετών και άνω
08:48
Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων: Η επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία είναι καλή-Μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων
08:40
Καταγράφηκαν σχεδόν 324 χιλιάδες νέα περιστατικά κορονοϊού παγκοσμίως χθες
08:39
Γερμανικές εκλογές: Eπικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το 25,7% των ψήφων
07:58
Σε 33 καταγγελίες πολιτών για παραβίαση μέτρων κατά Covid προχώρησε η Αστυνομία
07:42
Αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Αφρίν της Συρίας
07:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand