Η ευαισθητοποίηση του κοινού μονόδρομος για τη μείωση των πυρκαγιών

Στην κοινή διαπίστωση ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών αποτελεί μονόδρομο για τη μείωση των πυρκαγιών στις δασικές περιοχές, κατέληξαν σήμερα οι Διευθυντές του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Αντρέας Γρηγορίου.Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 15 Ιουλίου με 31 Οκτωβρίου για τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ευαίσθητο ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών και της προστασίας του φυσικού πλούτου μας. Η εκστρατεία περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, το οποίο προβάλλεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο διανεμήθηκε στα νοικοκυριά, στα νοσοκομεία και στα ΚΕΠ παγκύπρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών  Σόφη Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην αγαστή συνέργεια που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα τέσσερα αρμόδια Τμήματα του Κράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων των πολιτών με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτρέπονται οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές συνέπειές τους.

«Δεν είναι επιδίωξη καμίας Αρχής να επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους ηθελημένα ή μη προκαλούν πυρκαγιές. Εξάλλου, όταν το κακό έχει γίνει ήδη, η όποια ποινή δεν έχει καμία ουσία. Ας είμαστε, λοιπόν, όλοι διπλά προσεκτικοί, σχηματίζοντας αψίδα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος», τόνισε η κα Μιχαηλίδου, λέγοντας πως χρειάζεται «η συνειδητή κατανόηση από κάθε πολίτη ξεχωριστά πως είναι στο χέρι μας να ενεργούμε υπεύθυνα πρώτιστα απέναντι στον εαυτό μας και έπειτα απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον».

Από πλευράς του, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου εξέφρασε την ετοιμότητα του Τμήματός του να στηρίξει και να συμπαρατάσσεται σε τέτοιες προσπάθειες. «Η προστασία των δασών είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα», είπε, προσθέτοντας πως για να έχει επιτυχή κατάληξη χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία, όπου οι πολίτες της θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των δασικών περιοχών.

«Κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσο όρο 162 δασικές πυρκαγιές που καίνε κατά μέσο όρο 2,500 εκτάρια, προκαλώντας απώλειες ανθρώπινων ζωών και καταστροφή δασικών εκτάσεων», είπε ο κ. Αλεξάνδρου. Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, όπως είναι οι κλιματολογικές αλλαγές και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και κοινωνικοί παράγοντες όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, δυσχεραίνουν το πρόβλημα, επεσήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να κατανοήσουν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η πυρκαγιά και να αντιληφθούν πως «όσο υψηλός κι αν είναι ο κίνδυνος, χρειάζεται μόνο μια σπίθα για να προκύψει πυρκαγιά. Θα εργασθούμε σε όλους τους τομείς, δίδοντας το άπαν των δυνάμεων μας, ώστε τα δάση που παραλάβαμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές και αν είναι δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Αντρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι η Υπηρεσία του με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να συμβάλει στη μεγάλη προσπάθεια της πρόληψης των πυρκαγιών. Σημείωσε πως η αποστολή του ενημερωτικού φυλλαδίου έχει ήδη αρχίσει, ευχαριστώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες για την προθυμία να εργαστεί.

«Η αξία της πρόληψης είναι μεγάλη. Είναι πολύ καλύτερα να εργαστούμε προληπτικά, να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς», δήλωσε ο κ. Γρηγορίου.

Τέλος, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μάρκος Τράγκολας αναφέρθηκε στην συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα πρόληψης των πυρκαγιών. «Πυρκαγιές θα έχουμε συνεχώς. Το στοίχημα είναι να τις μειώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη και μέσω των κρατικών υπηρεσιών, αναζητούμε τη συνεργασία με τους απλούς πολίτες. Όλοι μαζί να εργαστούμε στα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Τράγκολας. Η αλλαγή που έχουν επιφέρει οι κλιματολογικές συνθήκες στο περιβάλλον είναι τέτοια, που μια σπίθα είναι ικανή να προκαλέσει ολόκληρη καταστροφή.

Αναφερόμενος στη σημασία της πρόληψης, ο κ. Τράγκολας επεσήμανε πως η πρόληψη αρχίζει από τον απλό πολίτη, ο οποίος κινείται στην ύπαιθρο. «Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τουλάχιστον από μόνη της η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Χρειάζεται τη συνεργασία των πολιτών, των εθελοντικών ομάδων, αλλά πρώτιστα χρειάζεται τη συνεργασία και τη συμβολή των Κοινοτικών Συμβουλίων», τόνισε, συμπληρώνοντας πως τα Κοινοτικά Συμβούλια είναι πολύ σημαντικοί φορείς, αφού είναι εκείνα που γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις κοινότητές τους, ενώ μπορούν να προσεγγίσουν ευκολότερα τους κατοίκους των περιοχών τους.

Παράλληλα, ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι φέτος κάθε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τυγχάνει διερεύνησης, «σε συνεργασία και με τους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να μιλούν δίνοντας πληροφορίες, έγιναν συλλήψεις και κατηγορήθηκαν αρχικά άτομα σε σχέση με την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο μήνα. Αυτή  η πληροφόρηση, σημαίνει ότι πετύχαμε ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού, έχει περάσει το μήνυμα ότι ο τόπος μας διατρέχει κίνδυνο».

Ήδη, για φέτος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 1927 περιπτώσεις πυρκαγιών, οι 339 εξ αυτών τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:57

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand