Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσβλέπει πολύ θετικά στην προετοιμασία της Λουτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι προσβλέπει πολύ θετικά στην προετοιμασία της Τζέιν Χολ Λουτ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει με δεδομένη την πρόοδο που είχε σημειωθεί στο Κραν Μοντάνα και με δεδομένο το πλαίσιο του ΓΓ με τις έξι παραμέτρους,

Αυτό ανέφερε στους δημοσιογράφους σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του για τη συνάντηση του Προέδρου με την κ. Σπέχαρ στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα.Ανέφερε ότι «κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης της Συμβούλου που διορίζει ο ΓΓ των ΗΕ, της κας Τζέιν Χολ Λουτ, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες πρωτεύουσες που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Γίνονται οι συνεννοήσεις, η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι προσβλέπει πολύ θετικά στην προετοιμασία της κας Λουτ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο κ Προδρόμου είπε ότι η θέση που διαβιβάστηκε παραμένει η ίδια όπως ήταν από την επαύριον του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά - αυτή τη μέρα ακριβώς κλείνει ένας χρόνος. «Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη παραμένει η ίδια: να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει με δεδομένη την πρόοδο που είχε σημειωθεί και με δεδομένο το πλαίσιο του ΓΓ με τις έξι παραμέτρους, όλες σημαντικές, αλλά ανάμεσα τους η ξεκάθαρη πρόθεση των ΗΕ να συνδυαστεί η λύση του Κυπριακού με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και  με ένα νέο σύστημα ασφάλειας που θα αντικαταστήσει το παρωχημένο και επικίνδυνο σύστημα των εγγυήσεων από τρίτες χώρες».

Η επιθυμία και η πρόθεση είναι η επίσκεψη της κας Λουτ να γίνει εντός του μηνός. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι από τη δική μας πλευρά προσφέρεται η περίοδος μετά τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου. Θα αναμένουμε, όμως, να καθοριστεί η τελική ημερομηνία, συνέχισε.

Στη συνάντηση, είπε ο κ. Προδρόμου, «έγινε επίσης συζήτηση και για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διότι γίνονται συζητήσεις και υπάρχει η πρόθεση από κάποιες πλευρές να αναθεωρηθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παντού».
Η τοποθέτηση της δικής μας πλευράς είναι ότι, είναι νευραλγικής σημασίας η συνέχιση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος των ΗΕ που βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και η παρουσία του κατοχικού στρατού δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε την προστασία που μπορεί να δώσει και την έξωθεν καλή μαρτυρία που μπορεί να δώσει η ειρηνευτική δύναμη των  ΗΕ».

Πιστεύουμε ότι με την κατ΄ευχήν, την προσδοκώμενη επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων θα είναι και ευκολότερο να αποφύγουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.
Δερύνεια
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρείται καθυστέρηση στο θέμα διάνοιξης οδοφραγμάτων, θέμα που τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει δυστυχώς μια καθυστέρηση η οποία δεν οφείλεται σε καμιά περίπτωση στη δική μας πλευρά».
Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελευταία συνάντηση του τον Απρίλιο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είχε δηλώσει ότι θα είμαστε έτοιμοι για το ένα οδόφραγμα, αυτό της Δερύνειας, την 1η Ιουλίου και για το άλλο οδόφραγμα με το τέλος του καλοκαιριού. « Ήδη η δική μας πλευρά έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της και είναι έτοιμη για τη διάνοιξη του οδοφράγματος. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα διαδικασίες από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από τα κατεχόμενα», είπε.
Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η αρχική συμφωνία ήταν για μεγαλύτερο αριθμό σημείων διέλευσης, για περισσότερα οδοφράγματα, και θα γινόταν αρχή μόνο με αυτά τα δύο. Δυστυχώς, σημειώνονται καθυστερήσεις, πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την πεποίθηση όπως «υπάρξει επιτέλους η καλή θέληση και θα βρεθούν οι λύσεις. Οι όποιες περιπλοκές στις σχέσεις του κατοχικού στρατού με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι κάτι που αφορά εμάς. Η δική μας πλευρά ήταν και είναι έτοιμη για να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας».
Εγκαίνια τεμένους/Ερντογάν
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επικείμενης παράνομης επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα καθώς και για τα εγκαίνια τεμένους που θα τελέσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται πάντα για μια παράνομη επίσκεψη».
Σημείωσε ότι η πλευρά μας θέλει να δει «άλλα δείγματα από την Τουρκία. Δυστυχώς είναι γνωστή η πολιτική κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία όσον αφορά τα θέματα ανάμιξης της θρησκείας με την πολιτική. Οπωσδήποτε μας ανησυχεί το γεγονός ότι – εφόσον ειδικά στην Κύπρο ουδέποτε υπήρξε ζήτημα πολιτικής συστράτευσης στη βάση της θρησκείας, και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους δεν υπήρχε ποτέ τέτοιου είδους φανατισμούς - μπορεί να καλλιεργείται αυτή τη στιγμή με διάφορους τρόπους. Είναι αυτός, αν χρειαζόταν, ένας επιπρόσθετος λόγος για να επειγόμαστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τέτοιου είδους μη επιθυμητές επιρροές». 
Energean
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ελληνική εταιρεία Energean έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από πλωτή μονάδα, ο Εκπρόσωπος είπε «πιθανώς να υπάρχει. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα χειριστούν οι αρμόδιες Αρχές. Να υποβληθούν τα αιτήματα, και υπάρχουν τα αρμόδια Σώματα - εκτός από το Υπουργείο Ενέργειας υπάρχουν και οι άλλες Αρχές που επιλαμβάνονται αυτών των θεμάτων».
Διαβεβαίωσε ότι «για το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό του αγωγού για τον οποίο συζητούμε, τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζονται κανονικά οι προεργασίες, οι οποίες είναι σε καλό δρόμο».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand