Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για την Τερέζα Μέι και το Brexit

Ως μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες για την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι και για την πορεία προς το Brexit χαρακτηρίζεται η σημερινή στη Βρετανία, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται για μία μαραθώνια συνεδρίαση 12 ωρών στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.



Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η νέα, τρίτη κατά σειρά πρόταση της πρωθυπουργού για το μοντέλο της μελλοντικής τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ.

Η νέα πρόταση, με την ονομασία «Ρύθμιση Τελωνειακής Διευκόλυνσης», ακολουθεί τα δύο αρχικά εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία απορρίφθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο συντάχθηκε όχι από το Υπουργείο Brexit αλλά από τον επικεφαλής σύμβουλο Brexit της Ντάουνινγκ Στριτ Όλι Ρόμπινς. Διανεμήθηκε στους υπουργούς το απόγευμα της Πέμπτης και ήδη προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers.

Η αντίδρασή τους εστιάζεται στην πρόνοια του νέου σχεδίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρεί στη μετά-Brexit εποχή ένα «κοινό βιβλίο κανονισμών» με την ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση προϊόντων και αγροτικών προϊόντων.

Το σχετικό έγγραφο επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κοινή δικαιοδοσία των βρετανικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μοντέλο που παραπέμπει στη σχέση της ΕΕ με τη Νορβηγία. Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «νορβηγικό μοντέλο» έχει απορριφθεί πολλές φορές στο παρελθόν από την ίδια την κα Μέι ως πρότυπο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ, ενώ οι Brexiteers το θεωρούν ως ένα μοντέλο υπερβολικά «μαλακού» Brexit.

Την οργή των υπουργών που θέλουν ένα «σκληρό» Brexit έχει προκαλέσει πέρα από την υπαναχώρηση της πρωθυπουργού και η παραδοχή στο έγγραφο του σχεδίου ότι ένα τέτοιο σύστημα μόνιμης κανονιστικής ευθυγράμμισης με την ΕΕ θα περιόριζε το εύρος οποιασδήποτε μελλοντικής διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Το τεταμένο κλίμα εντός της κυβέρνησης πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αντανακλάται και στην απόφαση επτά κορυφαίων ευρωσκεπτικιστών υπουργών, μεταξύ των οποίων οι Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Ντέιβις και Μάικλ Γκόουβ, να συναντηθούν εκτάκτως χθες στο Foreign Office για να συζητήσουν τη νέα πρωθυπουργική πρόταση.

Η κα Μέι φέρεται να έχει διαμηνύσει τους υπουργούς της ότι «πρέπει να κάνουν το καθήκον τους» ώστε να αποκρυσταλλωθεί η βρετανική θέση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Σύμφωνα με το σύνολο των πολιτικών συντακτών στη Βρετανία, η πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να στηρίξει την πρότασή της, έστω με μικρές αλλαγές σε διατυπώσεις, ακόμα και αν απειληθεί με παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών.

Ένα από τα πολλά δημοσιεύματα της Παρασκευής για τη σύσκεψη στο Τσέκερς επικαλείται πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου που αναφέρει πρώτον ότι η κα Μέι έχει ήδη έτοιμη λίστα με πιθανούς αντικαταστάτες υπουργών και δεύτερον ότι σε περίπτωση υποβολής παραιτήσεων δε θα επιτραπεί στους παραιτηθέντες υπουργούς να επιστρέψουν στο Λονδίνο με το υπουργικό αυτοκίνητο. «Στο χωλ θα υπάρχουν κάρτες με τηλέφωνα για την τοπική εταιρεία ταξί», αναφέρει ενδεικτικά η πηγή.

Συντηρητικός βουλευτής που στηρίζει την κα Μέι δήλωσε στο Sky News ότι είναι πιθανό «να στάξει αίμα στο χαλί» του Τσέκερς και ότι η πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πως ουδείς αναντικατάστατος.

Μία άλλη γραμμή ανάλυσης αναφέρει πως η νέα πρόταση της Τερέζα Μέι είναι πιο πιθανό παρά όχι να απορριφθεί εκ νέου από τις Βρυξέλλες, ως πρόταση που θα κριθεί πολύ εξειδικευμένη και υπερβολικά ευνοϊκή για το Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης οι εξεγειρόμενοι υπουργοί ίσως θεωρήσουν άσκοπο να παραιτηθούν για ένα σχέδιο που ούτως ή άλλως δε θα προχωρήσει.

Ήδη η κα Μέι έχει παρουσιάσει την πρότασή της στους ηγέτες της Ολλανδίας και της Γερμανίας, τους οποίους επισκέφθηκε μέσα στην εβδομάδα στη Χάγη και στο Βερολίνο αντίστοιχα.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν από το μεσημέρι. Τα αποτελέσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά παρά μόνο ενδεχομένως πολύ αργά τη νύχτα, καθώς θα ζητηθεί από τους υπουργούς να εναποθέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε ειδικό χώρο στην είσοδο του Τσέκερς, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές. 

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.