Κομισιόν: Δημοσιονομικοί κίνδυνοι ελέω Συνεργατισμού

Σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων λόγω της κρατικής παρέμβασης και της έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων για τη μεταφορά του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συστήνει τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των καθοδικών κινδύνων.

«Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί και έχουν αυξηθεί σημαντικά», σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεση για τον μεταμνημονιακό έλεγχο.
Προσθέτει πως η πρόβλεψη για την Κύπρο υπόκειται σε αβεβαιότητες, κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένου και του δημοσιονομικού αντίκτυπου της συναλλαγής που σχετίζεται με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ)» και επαναλαμβάνει πως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων κινδύνων παραμένει ένας δυνητικός κίνδυνος για την Κύπρο.
Η Κομισιόν σημειώνει την αξιοσημείωτη δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου, η οποία το 2017 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω ενισχυμένων φορολογικών εσόδων.
Επισημαίνοντας πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης για στήριξη της μεταφοράς της καλής ΣΚΤ στην Ελληνική και την έκδοση ομολόγων, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 105,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, η Κομισιόν λόγω του μοναδικού χαρακτήρα της συναλλαγής και την εκτιμώμενη συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και της ευνοϊκής δυναμικής του δημοσίου χρέους λόγω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει σταθερή πτωτική πορεία.
«Παρόλα αυτά, η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει αναγκαία, ιδιαίτερα ενόψει των αυξημένων καθοδικών κινδύνων».
Υπογραμμίζει πως είναι κρίσιμο τα προσωρινά έσοδα να μην δώσουν χώρο σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών και να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Καθοδική η πορεία του χρέους αλλά…
Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Κομισιόν σημειώνει μεν πως η πορεία είναι καθοδική, αλλά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα «υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την πώληση της ΣΚΤ και πιθανή αρνητική επίδραση στα επιτόκια και την ανάπτυξη του ΑΕΠ».
Το βασικό σενάριο προβλέπει την υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2019 και συνέχιση της πτωτικής πορείας για όλο τον ορίζοντα των προβλέψεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περισσότερες από τα εξιτήρια, οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων με κόβιτ
09:21
Διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αναμένει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης
09:17
Μαρία Κολιού:Η νέα αύξηση των κρυσμάτων κορονοιού στην Κύπρο ξεκίνησε από τα μπαράκια των παραλιακών πόλεων
09:12
Την πραγματοποίηση δυναμικής εκστρατείας ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, προτείνει ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής ετιαρείας
09:09
Ελενα Παναγιωτοπούλου.:Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος θωράκισης έναντι του ιού
09:05
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand