Εκδήλωση διαμαρτυρίας από KTOS στα κατεχόμενα για επίσκεψη Ερντογάν

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποίησε η συντεχνία των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών ΚTOS με τη συμμετοχή του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) και ορισμένων άλλων συντεχνιών, ενώ τον χώρο προσέγγισε και άλλη ομάδα κρατώντας σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΤΟS Σενέρ Ελτζίλ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για συμβολική διαδήλωση. Υπενθυμίζοντας ότι ο Κουτλού Ανταλί σκοτώθηκε στις 6 Ιουλίου, ο κ. Ελτζίλ εξήρε τον αγώνα του Ανταλί με την πένα του για την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προσθέτοντας ότι ο δολοφόνος του είναι γνωστός.

Για τις εκλογές στην Τουρκία, είπε ότι δεν ήταν δημοκρατικές και ότι ο Ερντογάν συγκέντρωσε όλη την εξουσία.

Ο κ. Ελτζίλ ανέφερε πως το βόρειο μέρος του νησιού υπέστη εισβολή και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και γι' αυτό οι εκλογές είναι σημαντικές για τους Τουρκοκύπριους.

Ανέφερε ότι οι συνδικαλιστές της KTOS πιστεύουν στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι προσπαθούν να προστατέψουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτό το πλαίσιο, ως ένας ίσος και κυρίαρχος εταίρος της Κύπρου και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μπορέσει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα μπορεί να αυτοδιοικηθεί.

Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχει πίεση για να αλλάξει η ταυτότητα και η κουλτούρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι αυτό δείχνει το τέμενος Χαλά Σουλτάν, η οικοδόμηση του οποίου κόστισε 33 εκατ. δολάρια.

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για να γίνουν επενδύσεις στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την υγεία, ανέφερε ότι δίνεται προτεραιότητα στη θρησκευτική επένδυση και εξέφρασε αντίθεση με την πολιτική η οποία χρησιμοποιεί τη θρησκεία.

Ο κ. Ελτζίλ είπε επίσης ότι η θρησκεία πότε δεν υπήρξε πρόβλημα στην Κύπρο μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Σε δήλωση την οποία διάβασε η Πρόεδρος της KTOS Εμέλ Τελ αναφέρεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται στην Τουρκία, ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και ότι ο Ερντογάν θα έρθει στο βόρειο τμήμα του νησιού για να τελέσει τα εγκαίνια ενός τεμένους αν έχει το χρόνο.

Μίλησε για ανθρωποκυνηγητό το οποίο άρχισε μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, λέγοντας ότι 41.005 εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί έχασαν τη δουλειά τους, 327 δάσκαλοι εξορίστηκαν και άλλοι φυλακίστηκαν.

Η κ. Τελ είπε ότι 62.000 φοιτητές φυλακίστηκαν ενώ τα δημοκρατικά δικαιώματα πολλών δημοσιογράφων και συγγραφέων παραβιάστηκαν.

Το σκοτεινό κλίμα στην Τουρκία είναι πηγή ανησυχίας για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, επεσήμανε.

Είπε ακόμη ότι είναι μέρος του σχεδίου Ερντογάν να κτιστεί ένα τέμενος σε κάθε γειτονιά με στόχο την καλλιέργεια εκδικητικών και θρησκευόμενων γενιών και ότι το τέμενος το οποίο κτίστηκε με κόστος 33 εκατ. δολαρίων αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της σουνιτικής ισλαμικής πίεσης που ασκεί ο Ερντογάν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Υπογραμμίζοντας την έλλειψη που υπάρχει σε σχολεία, ανέφερε ακόμη ότι τα χρήματα για τις υποδομές σχολείων και για την εκτύπωση βιβλίων μειώθηκαν στο μισό από την τουρκική «πρεσβεία» λόγω προβλημάτων μεταξύ του «υπουργείου παιδείας» και της «πρεσβείας». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, δείχνει πόσο έντονη είναι η πολιτική πίεση.

Η ίδια είπε ότι η προτεραιότητα της KTOS δεν είναι η διάδοση του σουνιτικού ισλάμ και ότι επιθυμούν τα παιδιά να είναι επιστήμονες, κοσμικά, δημοκρατικά και ευσυνείδητα. Πρόσθεσε ότι με  33 εκατ. δολάρια θα μπορούσαν να κτιστούν 33 σχολεία και 3 νοσοκομεία.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων (MDP) Μπουράι Μπουσκουβουτσού αντέδρασε στη διαδήλωση της ΚΤΟS, σημειώνοντας ότι η ομάδα δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και ότι τέτοιες ομάδες εργάζονται για τους Ελληνοκύπριους και για ιμπεριαλιστικές ομάδες για να καταστρέψουν την ενότητα του ψευδοκράτους. Είπε επίσης ότι το MDP θα αντιδρά πάντοτε σε τέτοιες διαδηλώσεις και ότι ο στόχος τέτοιων προσπαθειών είναι να δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ ψευδοκράτους και Τούρκων πολιτών.

Ο Γιλμάζ Μπόρα, Πρόεδρος της TMT είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές όπως αυτή της ΚΤOS προκαλούν θλίψη και ντροπή, προσθέτοντας ότι είναι ασέβεια προς την εθνική βούληση των Τουρκοκυπρίων και αχαριστία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρκικών Δυνάμεων Ειρήνης Αντίλ Κιουμέν είπε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου υπερασπίζονται τον τόπο από το 1571 ως το 1974 και ότι τότε η Τουρκία, κατά τον ίδιο, άσκησε τα δικαιώματα της εγγυήτριας δύναμης και ήρθε στην Κύπρο. Υπάρχουν προσπάθειες για να δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας αλλά κανείς δεν θα τα καταφέρει, είπε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand