Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων

Με τον μέσο όρο στα 18 από τα 34 εξεταζόμενα μαθήματα να είναι κάτω από τη βάση του είκοσι, και με τον χαμηλότερο βαθμό να είναι το 4,89 στο μάθημα της Φυσικής (4ώρο, Θεωρητική Κατεύθυνση, Τεχνική Σχολή) ανακοινώθηκαν, σήμερα, Παρασκευή τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων 2018 για τα Ανώτερα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα της Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.

Με τη σημερινή κατανομή έχουν διατεθεί 2263 θέσεις, από τις οποίες 1447 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 659 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 95 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο και 62 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αίγλη Παντελάκη, η οποία αντικαθιστούσε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος λόγω άλλης δέσμευσης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί.
Με βάση τους στατιστικούς πίνακες ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά είναι 9,94, στα Αρχαία Ελληνικά 9,16, στα Λατινικά 8,4, στα Αγγλικά, 9,61, στα Τουρκικά 9,18, στα Μαθηματικά (κοινού κορμού) 8,58, στα Μαθηματικά (4ωρο Θεωρητική Κατεύθυνση /Τεχνική Σχολή 9,51, στην Πολιτική Οικονομία 7,92, στην Τεχνολογία Ι (Πρακτική Κατεύθυνση 7,47), στην Τεχνολογία Ι (Πρακτική Κατεύθυνση), 7,1, στο Σχέδιο Ειδικότητας (Πρακτική Κατεύθυνση) 9,39.
Κάτω από τη βάση έχουν καταγραφεί βαθμοί και στα μαθήματα της Υπαγόρευσης Μουσικού Κειμένου/Αρμονία με βαθμό 9,5, της Οικιακής Οικονομίας με βαθμό 9,66 και των Εικαστικών Εφαρμογών με βαθμό 9,5.
Υπάρχει και η ευχάριστη όψη των αποτελεσμάτων, το «απόλυτο 20» το οποίο εξασφάλισε αριθμός μαθητών με την άδεια των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προσωπικά τους στοιχεία.
Όλοι οι ακόλουθοι έχουν εξασφαλίσει βαθμό πρόσβασης το «20»:  Μαρίλια Καρμιώτη του Αντρέα, Δημητρίου Μαρία του Δημήτρη, Μασούρα Μαρία του Γεωργίου, Παπαγεωργίου Ξένιος του Γεωργίου, Τακούσιης Γεώργιος του Δημητράκη, Ιωάννου Αυγουστίνος του Αντωνάκη, Κοκκίνου Μαρίνα του Κύπρου, Κοκκίνου Ελένη του Κύπρου, Δημητρίου Ραφαήλ του Δημήτρη, Καλαβάς Ανδρέας του Γεωργίου, Νικόλας Αυγουστή του Μάριου.
Με «20» έχουν εξασφαλίσει πανεπιστημιακή θέση και οι  Λαός Σταύρος του Σάββα, Κελεκίδου Ελευθερία του Λεωνίδα. Στυλιανός Στυλιανού του Χριστόδουλου και Θεοδοσίου Νάταλι του Πόλυ.
 Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι «με βάση το Νέο Σύστημα Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου, η Υπηρεσία Εξετάσεων, όσον αφορά την Α΄ Κατανομή θέσεων, θα ανακοινώσει τη θέση που έχει εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος βάσει των επιλογών και των βαθμολογιών του ανά Πλαίσιο Πρόσβασης».
Επιπρόσθετα, συνέχισε, «θα ανακοινώσει τον Βαθμό Πρόσβασης που έχει εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος σε κάθε πλαίσιο πρόσβασης που έχει επιλέξει και αφορά αποκλειστικά τα ΑΑΕΙ της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας».
Όσον αφορά τους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, η κ. Παντελάκη, είπε ότι «ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των κύριων πλαισίων πρόσβασης, τα οποία προκύπτουν από τα έγκυρα υποπλαίσια (που αφορούν τις Τεχνικές Σχολές), για τα οποία ο υποψήφιος επέλεξε σχολές που αφορούν αποκλειστικά τα ΑΑΕΙ της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας».
Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι ο βαθμός πρόσβασης των κύριων πλαισίων πρόσβασης, των αποφοίτων της τεχνικής Εκπαίδευσης, αφορά μόνο τα έγκυρα υποπλαίσια των υποψηφίων ενώ δεν ανακοινώνονται οι βαθμοί των πλαισίων πρόσβασης που αφορούν αποκλειστικά τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας που είναι τα ακόλουθα: 3,  4,  5,  6,  9,  10,  12,  13,  17,  22,  30,  31,  32.
Στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2018 υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, 7700 υποψήφιοι.  Από αυτούς 5683 διεκδικούν πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και Ελλάδας.
Στους αριθμούς των θέσεων συμπεριλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που έχουν προσφερθεί στους τελειόφοιτους και αποφοίτους Τεχνικών Σχολών και Εσπερινών Σχολείων.
Συγκεκριμένα, για το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρθηκαν 26 υπεράριθμες θέσεις, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 45 και για το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, 10.
Έχει, επίσης, παραχωρηθεί σε αποφοίτους Τεχνικών Σχολών, 1 θέση για τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.
 Όπως ελέχθη στη διάσκεψη Τύπου, «μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας η Υπηρεσία Εξετάσεων θα εκδώσει εντός των ημερών ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας», η οποία θα διοχετευθεί στα ΜΜΕ.
Η κατανομή των θέσεων για τα δημόσια ΑΑΕΙ της Ελλάδας, θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας περί τα τέλη Αυγούστου.
Επίσης, η Υπηρεσία Εξετάσεων θα ανακοινώσει τους βαθμούς πρόσβασης για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας εντός των ημερών και πριν τη λειτουργία των Κέντρων Συγκέντρωσης Αιτήσεων (ΚΣΑ), όπου οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις επιλογές τους για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.
Οι κενές θέσεις στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, οι οποίες δημιουργούνται μετά την κατανομή των θέσεων στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας, συμπληρώνονται με απόφαση της αρμόδιας αρχής σε συνεννόηση με τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, τα οποία ανακοινώνουν και αναλαμβάνουν τις σχετικές διαδικασίες.
Άρρενες στρατεύσιμοι
------------------------------
Οι άρρενες που εξασφάλισαν θέση στα δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου και δεν μπορούν να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων, θα πρέπει να προχωρήσουν σε κράτηση θέσης σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Περαιτέρω οδηγίες για τους εισαγόμενους στα ΑΑΕΙ της Κύπρου παρατίθενται στα συνημμένα αρχεία.
Οι θέσεις των αρρένων στρατευσίμων οι οποίοι θα εξασφαλίσουν θέση στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Ελλάδας μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018 θα κρατηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας μέχρι την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
Διαδικαστικά εξετάσεων
-----------------------------
Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις εξετάσεις η κ. Παντελάκη είπε ότι «συνολικά εξετάστηκαν 91 μαθήματα πρόσβασης-απόλυσης, τα οποία επιλέχτηκαν για σκοπούς εξέτασης από τους υποψηφίους ενώ η βαθμολόγηση των τετραδίων απαντήσεων των υποψηφίων έγινε σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων».
Πρόσθεσε ότι «συνολικά παραλήφθηκαν 35868 τετράδια απαντήσεων, τα οποία βαθμολογήθηκαν από 440 εκπαιδευτικούς και η βαθμολόγηση έγινε ανεξάρτητα από δύο βαθμολογητές».
Κάθε φορά που η διαφορά των δύο βαθμολογητών ήταν μεγαλύτερη του 10% της συνολικής βαθμολογίας του μαθήματος, ακολουθούσε αναβαθμολόγηση από τρίτο βαθμολογητή, επομένως, βάσει του σχετικού νόμου, επανεξέταση των γραπτών ή άλλη αναβαθμολόγηση δεν επιτρέπεται».
Κλείνοντας η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι «το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Εξετάσεων τα τελευταία χρόνια για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των επί μέρους βαθμολογιών και των αθροισμάτων δεν επιτρέπει οποιοδήποτε σφάλμα».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/9/22
16:23
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με ντίζελ και LNG
16:07
Ουκρανία: Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
15:54
Διαδήλωση αλληλεγγύης έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία
15:33
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών την Τρίτη - Ενημέρωση ΟΗΕ για το μεταναστευτικό στην Κύπρο
15:04
Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για επιθέσεις γύρω από το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
14:44
Υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας οι ουκρανικές περιοχές που θα προσαρτηθούν μετά τα δημοψηφίσματα, δήλωσε ο Λαβρόφ
14:24
Φρανσουά Ολάντ: "Αντιφατική προσωπικότητα ο Ερντογάν. Χάραξε στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα"
14:15
Ιταλία: Ο Ματαρέλα ψήφισε στο Παλέρμο εν μέσω χειροκροτημάτων
14:03
Δένδιας: "Τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν, εάν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας"
14:02
Οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το Ισραήλ και τη Δύση, υποστηρίζει η Τεχεράνη
13:38
Φιλιππίνες: Οι αρχές απομακρύνουν κόσμο από παράκτιες περιοχές καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Νόρου
13:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand