Σαφείς οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας

Σαφείς είναι οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό, ο οποίοι και θα δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την υποβολή της έκθεσής της επιτροπής ο ίδιος θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων.

Ο κ. Κληρίδης, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ερευνητική επιτροπή θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης και ποινικών αδικημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «νομίζω ότι οι όροι εντολής οι οποίοι θα δημοσιευθούν αύριο στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της ερευνητικής επιτροπής είναι ιδιαίτερα σαφείς».

«Το έργο της ερευνητικής επιτροπής, όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής, είναι καθαρά διακρίβωση και αποτύπωση γεγονότων», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αφού «διακριβωθούν και αποτυπωθούν τα γεγονότα και περιληφθούν στην έκθεση την οποία καθηκόντως θα υποβάλει η ερευνητική επιτροπή, θα κριθεί από το Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο θα υποβληθεί η έκθεση κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, είτε αυτά είναι ποινικά, είτε πειθαρχικά, είτε πολιτικής φύσεως».
 
Θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση για συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους

 Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία αντί από οίκο του εξωτερικού  για τη συμφωνία που έγινε για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι σε σχέση με κάποια εξειδικευμένα θέματα, τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από Υπουργεία και άλλους οργανισμούς απαιτείται η συνδρομή και συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους οι οποίοι εξειδικεύονται σε τέτοια θέματα».

«Και η ίδια η Νομική Υπηρεσία πάρα πολλές φορές ζητάει βοήθεια από τέτοιους οίκους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πρέπει όμως να υπάρχει συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος είναι ο νομικός σύμβουλος των Υπουργείων, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας «τόσο κατά την έναρξη της συνεργασίας, όσο και κατά την εξέλιξη και ιδιαίτερα μετά την παράδοση του έργου».

Σε ερώτηση αν υπήρξε προσυνεννόηση για τον οίκο Freshfield απάντησε «όχι, καμία».

Κληθείς να πει τί σημαίνει αυτό ανέφερε «δεν σημαίνει τίποτα», προσθέτοντας ότι «δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία η οποία κατά την άποψή μας είναι η ορθή».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:59

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand