Εντατικός διάλογος με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Υπουργός Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αρχίζουν από την ερχόμενη Δευτέρα εντατικό διάλογο μιας εβδομάδας εφ’ όλης της ύλης με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Η χρυσή τομή βρέθηκε στη σημερινή μακράς διάρκειας σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ) και τους οργανωμένους γονείς μέσης δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε «πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση για το εποικοδομητικό και πολύ θετικό κλίμα που υπήρξε σήμερα και τη δυνατότητα συνεννόησης που υπήρξε στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και τους οργανωμένους φορείς στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μεταφέρω την ικανοποίηση του Προέδρου για τη διάθεση που επέδειξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι φορείς των γονέων. Για ακόμα μια φορά εκφράζουμε την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για το Σώμα των εκπαιδευτικών και για το έργο που επιτελούν στα σχολεία. Εξίσου σημαντικός εταίρος είναι και οι γονείς.
Σήμερα αποφασίστηκε να ξεκινήσει εντατικός διάλογος από τη Δευτέρα που θα ολοκληρωθεί σε κάποιες μέρες, για τον εξορθολογισμό, ώστε με τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη η στελέχωση και τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά από τον Σεπτέμβριο.
Γίνεται λόγος για εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού που η πολιτεία μας διαθέτει στην εκπαίδευση και βεβαίως η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αναλογική δαπάνη στον χώρο της Ευρώπης, για την εκπαίδευση.
Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει και εντάσσονται σε προϋπολογισμό οι πρόσθετες θέσεις για τη νέα χρονιά.
Εξορθολογισμός θα πρέπει να γίνει όχι για χάρη των οικονομικών του κράτους, αλλά για χάρη της εκπαίδευσης για να μη φτάσουμε στο σημείο που να μην υπάρχουν κονδύλια, εκτός από τις δαπάνες προσωπικού, για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, των σχολείων, των παιδιών στα σχολεία.
Χρειάζονται πόροι για να βελτιωθούν τα σχολεία, να χρηματοδοτηθούν δράσεις που όλοι κρίνουμε ότι είναι αναγκαίες στην εκπαίδευση και αυτή η προσπάθεια θα γίνει και μέσα από τον διάλογο που ξεκινά για τον εξορθολογισμό.
Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην προσπάθεια της Κυβέρνηση για ευρύτερο εξορθολογισμό, όπως είχε πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σκοπός είναι να ενισχυθούν προγράμματα για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία, για τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, για την υλικοτεχνική υποδομή και για την ενίσχυση του προγράμματος πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και για την αντιμετώπιση προβλημάτων παραβατικότητας με την ενίσχυση της ομάδας άμεσης παρέμβασης. Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν ώστε να βελτιωθούν τα σχολεία. Προηγουμένως όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό και αυτό θα είναι το αντικείμενο του διαλόγου που θα ξεκινήσει».
Ερωτηθείς αν τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικοί έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συζήτηση θα συνεχίσει να γίνεται για τον εξορθολογισμό που χρειάζεται στο σύνολο του συστήματος ενώ η Κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει και έχει εγκρίνει αριθμό θέσεων που εντάσσονται στον προϋπολογισμό και είναι πρόσθετες θέσεις για τη νέα χρονιά».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι κατά τη σύσκεψη δεν έγινε αναφορά σε απεργίες και σε μέτρα, σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα μιλάμε για διάλογο».
Ερωτηθείς είπε ότι στον διάλογο θα συμμετάσχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και οι οργανωμένοι γονείς.

«Αποφασίστηκε η έναρξη εντατικού διαλόγου από τις 30 Ιουλίου και για μια βδομάδα με όλα τα θέματα στο τραπέζι για εξεύρεση λύσεων σε σχέση με τη στελέχωση της νέα σχολικής χρονιάς», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους σε δηλώσεις ύστερα από μακρά σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με στόχο την εξεύρεση διεξόδου στην κρίση που προέκυψε στην παιδεία.
Ο κ. Σωκράτους χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική. Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση όπως ήταν και η πρόσκληση που λάβαμε, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν ματαιώνονται οι αποφάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για λήψη μέτρων ενόψει και της έναρξης του διαλόγου, ο κ. Σωκράτους, αφού είπε πως ο διάλογος ολοκληρώνεται μετά το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, στις 5 Αυγούστου, πρόσθεσε ότι "μετά, το αποτέλεσμα του διαλόγου θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις».
Πρόσθεσε πως τα μέτρα, οι απεργίες, οι στάσεις ή ο,τιδήποτε άλλο δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις».
Όπως είπε, «γνωρίζουμε και ήταν κάτι που ειπώθηκε στη σύσκεψη, όλοι θέλουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων, δεν θέλουμε ούτε εντάσεις, ούτε μέτρα τα οποία, αντιλαμβάνεστε, θα έχουν κόστος για όλους μας».
«Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι μετά το τέλος του διαλόγου θα γίνει αξιολόγηση (του αποτελέσματος» και ευχόμαστε κα ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, απαντώντας σε ερώτηση αν τα μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων βρίσκονται σε ισχύ, είπε πως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως αποτέλεσμα της συνάντησης και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι ξεκινά ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης στον οποίο το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ούτως ώστε η έναρξη της σχολικής χρονιάς να είναι ομαλή.
«Και αυτό νομίζω τα λέει όλα είναι διάλογος εφ’ όλης της ύλης με ανοικτή ατζέντα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν υπήρξαν υποχωρήσεις για το θέμα της στελέχωσης, ο κ. Φυλακτού είπε πως αυτά θα απαντηθούν είτε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είτε από τον ίδιο Υπουργό.
«Εμείς λέμε αυτό το οποίο μας αφορά εμάς, ότι είμαστε πανέτοιμοι και από την Δευτέρα, ξεκινούμε τον διάλογο», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ρωσία αναμένεται ότι φέτος θα εισπράξει επιπλέον ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων
07:41
Τραγωδία στην Αίγυπτο: Επτά νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ
07:16
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand