Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα διαδικτυακής απάτης

Την εξάρθρωση διεθνούς σπείρας που φέρεται να εμπλέκεται σε δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις διαδικτυακής απάτης πέραν των 18 εκατομμυρίων ευρώ, πέτυχε διεθνής επιχείρηση της EUROPOL και της EUROJUST με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Warenagent», πραγματοποιήθηκε σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες και με τη συνδρομή της Αστυνομίας Κύπρου, ο εγκέφαλος της σπείρας εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Κύπρο.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, δόθηκε το έναυσμα για τη σύλληψη ακόμα 14 ατόμων σε άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Οι συλλήψεις έγιναν κατά τον Ιούνιο, αλλά οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίστηκαν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες.

Για την ουσιαστική συνδρομή της στην εξάρθρωση της σπείρας, η Αστυνομία Κύπρου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έλαβε τα εύσημα από την EUROPOL. Η νέα διεθνής επιτυχία συμπίπτει με την επικείμενη επίσκεψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας της EUROPOL Catherine De Bolle στην Κύπρο και τη συνάντησή της αύριο Παρασκευή 27 Ιουλίου με τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, κατά την οποία θα συζητηθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.
  
Όσον αφορά την επιχείρηση «Warenagent», η προετοιμασία και η οργάνωση της διήρκεσε έξι χρόνια καθώς άρχισε το 2012, στη Γερμανία και ακολούθως επεκτάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια της EUROPOL και της EUROJUST. Μέσα σε αυτό το διάστημα αστυνομικές υπηρεσίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συνέστησαν στα γραφεία της EUROPOL στη Χάγη, μια μικτή ομάδα διερεύνησης.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων και πληροφοριών που συνέλεξε, η εν λόγω ομάδα εντόπισε στην Κύπρο, τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας. Πρόκειται για 35χρονο, μόνιμο κάτοικο επαρχίας Λάρνακας, ο οποίος συνελήφθη στις 12 Ιουνίου 2018 στο σπίτι του, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας Κύπρου, βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, που είχε εκδοθεί εναντίον του.

Η σύλληψη του 35χρονου έδωσε το έναυσμα για να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις στις υπόλοιπες οκτώ εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα κατά την επιχείρηση διενεργήθηκαν 31 έρευνες σε οικίες και υποστατικά, στην Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελβετία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις έρευνες αυτές συνελήφθησαν συνολικά 15 πρόσωπα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως άλλα τέσσερα πρόσωπα, είχαν συλληφθεί στη Γερμανία, σχετικά με την υπόθεση, στο παρελθόν.
         
Η σπείρα φέρεται να εμπλέκεται σε 35,000 υποθέσεις διαδικτυακής απάτης, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στα θύματά τους, αξίας πέραν των €18,000,000. Η διαδικτυακή απάτη αφορούσε την αγορά εμπορευμάτων από εταιρείες που δέχονταν παραγγελίες διαδικτυακά μέσω e-mail. Η συναλλαγή γινόταν μέσω πιστωτικών καρτών, τα στοιχεία των οποίων είχαν αποκτήσει παράνομα οι δράστες.
       
Στην επιτυχή έκβαση της όλης επιχείρησης, σημαντική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου. Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στην Κύπρο, συμμετείχαν μέλη του ΤΑΕ και του ΟΠΕ Λάρνακας, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων, της Εθνικής Μονάδας ΕUROPOL και της ΜΜΑΔ, ενώ σε αυτές συνέβαλαν εμπειρογνώμονες και ανακριτές από τη ΕUROPOL, τη Γερμανία και τη Λιθουανία.

Για  σκοπούς συντονισμού της επιχείρησης, η EUROPOL απέστειλε στην Κύπρο μια κινητή μονάδα επιχειρήσεων, ενώ στα γραφεία της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στη Λευκωσία, λειτούργησε επιχειρησιακό κέντρο.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:37

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand