Η Βρετανία στηρίζει διευθέτηση που να ικανοποιεί τις δύο κοινότητες

Η Βρετανία είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε διευθέτηση των δύο μερών και των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο η οποία να ικανοποιεί τις ανάγκες για ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε επιστολή της φιλοκύπριας Βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος στην περιφέρεια Chipping Barnet στο βόρειο Λονδίνο, Τερέζα Βίλιερς προς τον πρώην Βρετανό ΥΠΕΞ με την ευκαιρία της 44ης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Στην επιστολή του, ο κ. Ντάνκαν διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού που να ενώνει το νησί και ότι ο καλύτερος τρόπος για επίτευξη αυτού του στόχου είναι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
Για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, είπε ότι η Βρετανία κατέστησε ξεκάθαρο ότι είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε διευθέτηση τα δύο μέρη και οι εγγυήτριες δυνάμεις συμφωνήσουν η οποία να ικανοποιεί τις ανάγκες για ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων. Μια τελική λύση θα είναι δυνατή αν εγκριθεί από δημοψηφίσματα και στις δύο κοινότητες, σημείωσε.
Ανέφερε ότι από πέρσι, μετά τη διάσκεψη για την Κύπρο όπου δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι θέσεις των δύο πλευρών, η βρετανική κυβέρνηση καλεί τα μέρη να αποφύγουν λόγια και ενέργειες που ενδεχομένως να επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή ή να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ενθαρρύνει την επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας πάνω στα υπόλοιπα θέματα θα απαιτεί σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς αλλά και πολιτική θέληση, κάτι το οποίο πιστεύουμε, σημειώνει, μπορεί ακόμη να σημειωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:36

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand