Άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί για αυστηρότερο λεκτικό στο ψήφισμαα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να πείσουν κι άλλα μέλη τoυ Συμβουλίου Ασφαλείας, να στηρίξουν ορισμένες απόψεις τους αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δημιουργώντας μία ιδιότυπη κατάσταση, που διήρκεσε μέχρι περίπου τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ήδη, από την Τρίτη το βράδυ που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των μελών, οι Βρετανοί είχαν ξεκινήσει την 24ωρη «σιωπηρή» διαδικασία που ακολουθείται πριν τυπωθεί το σχέδιο με μπλε μελάνι και τεθεί την επόμενη σε ψηφοφορία. Στη διάρκεια της Τετάρτης οι Αμερικανοί ζήτησαν και έλαβαν αρκετές παρατάσεις της σιωπηρής διαδικασίας, την οποία δεν έσπασε κανένα μέλος. Τελικά έδωσαν τη συναίνεσή τους και προχώρησε η διαδικασία.
Οι διαβουλεύσεις των 15 μελών του Σ.Α. πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, πάνω στο κείμενο που είχαν διανέμει στα μέλη – την Παρασκευή – οι Βρετανοί.
Όπως μας ανέφερε πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κείμενο αυτό αρχικά διαπραγματεύτηκαν οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς, στη συνέχεια στη συζήτηση εισήλθαν και οι Γάλλοι και στο τελευταίο στάδια και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της ολομέλειας του Σ.Α. ορίστηκαν για τις 9 το βράδυ (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία
Με βάση διπλωματικές πηγές του Σ.Α., Οι Αμερικανοί είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι επιδίωξή τους ήταν να περάσουν στο λεκτικό πολλά στοιχεία από τις 5 αρχές που έχουν θέσει για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Έτσι, εδώ το κείμενο που επιδόθηκε την Παρασκευή περιείχε αρκετά από αυτά τα στοιχεία, η αμερικανική αντιπροσωπεία επέμεινε να συμπεριληφθεί παράγραφος που να ζητά από τον ΓΓ να προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η στρατηγική αξιολόγηση της δύναμης κι όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι εισηγήσεις έχουν εφαρμοστεί κατά 94%, με τις υπόλοιπες να εκκρεμούν μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού της ΓΣ του ΟΗΕ. Επίσης οι Αμερικανοί αναζητούσαν λεκτικό το οποίο θα συνέδεε τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφοράς (benchmarks) για την αξιολόγηση της δύναμης, με χρονοδιαγράμματα και στρατηγική εξόδου.
Το τελευταίο σημείο δεν είχε ιδιαίτερη υποστήριξη στο Σ.Α., καθώς τα υπόλοιπα μέλη τόνισαν την ανάγκη να μην υπονομευτεί η νέα προσπάθεια διαβούλευσης της συμβούλου του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ. Παρόλα αυτά, στις διαβουλεύσεις του διημέρου, κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, συμπεριλήφθηκαν στοιχεία που σημείωναν την έλλειψη προόδου, τέθηκε με επιτακτικό χαρακτήρα η αποδοχή από τις πλευρές του μνημονίου που έχει ετοιμάσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και την εμπλοκή των αντιμαχόμενων δυνάμεων, επικαιροποιώντας το aide memoir το 1989.
Προστέθηκαν επίσης περαιτέρω αναφορές για ΜΟΕ, δικοινοτικές πρωτοβουλίες και επαφές. Η Πολωνία μάλιστα πέρασε πρόταση για το έργο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση ζητώντας τις πλευρές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της νεολαίας.
Επίσης συμπεριλήφθηκε μία τροποποίηση στην παράγραφο όπου ζητούσε από το ΓΓ να υποβάλει εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες και τις διαβουλεύσεις Λουτ – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 10 Ιανουαρίου. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προστέθηκε αναφορά για την πρόοδο σε ΜΟΕ.

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης , ΡΙΚ ΗΠΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Η Ρωσία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «δυσκολίες» αλλά επιμένει ότι η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων
07:25
Καταγράφηκαν 771.145 κρούσματα και 1.592 θάνατοι από COVID-19 το τελευταίο 24ωρο παγκοσμίως
07:07
Ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
06:43
Πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων άναψαν στο συμβούλιο της ΕΤΥΚ οι Τραπεζοϋπάλληλοι
06:22
Ιωάννης Κασουλίδης: Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
06:06
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο
05:51
18 Μαΐου
Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος
21:44
Σε χαμηλό πέντε μηνών υποχώρησαν τον Απρίλιο οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ
21:39
Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία, χαρακτηρίζει ο Σολτς την αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
21:31
Ο Μπάιντεν χαιρετίζει και στηρίζει την «ιστορική υποψηφιότητα» Φινλανδίας και Σουηδίας για το ΝΑΤΟ
21:18
Επενδύσεις, απλοποίηση διαδικασιών για ανανεώσιμες και προώθηση των φωτοβολταϊκών μεταξύ άλλων προτάσεων στο πακέτο REPowerEU της Κομισιόν
21:17
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τεκμηριώνει "προφανή εγκλήματα πολέμου" στην Ουκρανία
21:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand