Άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί για αυστηρότερο λεκτικό στο ψήφισμαα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να πείσουν κι άλλα μέλη τoυ Συμβουλίου Ασφαλείας, να στηρίξουν ορισμένες απόψεις τους αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δημιουργώντας μία ιδιότυπη κατάσταση, που διήρκεσε μέχρι περίπου τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ήδη, από την Τρίτη το βράδυ που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των μελών, οι Βρετανοί είχαν ξεκινήσει την 24ωρη «σιωπηρή» διαδικασία που ακολουθείται πριν τυπωθεί το σχέδιο με μπλε μελάνι και τεθεί την επόμενη σε ψηφοφορία. Στη διάρκεια της Τετάρτης οι Αμερικανοί ζήτησαν και έλαβαν αρκετές παρατάσεις της σιωπηρής διαδικασίας, την οποία δεν έσπασε κανένα μέλος. Τελικά έδωσαν τη συναίνεσή τους και προχώρησε η διαδικασία.
Οι διαβουλεύσεις των 15 μελών του Σ.Α. πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, πάνω στο κείμενο που είχαν διανέμει στα μέλη – την Παρασκευή – οι Βρετανοί.
Όπως μας ανέφερε πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κείμενο αυτό αρχικά διαπραγματεύτηκαν οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς, στη συνέχεια στη συζήτηση εισήλθαν και οι Γάλλοι και στο τελευταίο στάδια και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της ολομέλειας του Σ.Α. ορίστηκαν για τις 9 το βράδυ (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία
Με βάση διπλωματικές πηγές του Σ.Α., Οι Αμερικανοί είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι επιδίωξή τους ήταν να περάσουν στο λεκτικό πολλά στοιχεία από τις 5 αρχές που έχουν θέσει για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Έτσι, εδώ το κείμενο που επιδόθηκε την Παρασκευή περιείχε αρκετά από αυτά τα στοιχεία, η αμερικανική αντιπροσωπεία επέμεινε να συμπεριληφθεί παράγραφος που να ζητά από τον ΓΓ να προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η στρατηγική αξιολόγηση της δύναμης κι όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι εισηγήσεις έχουν εφαρμοστεί κατά 94%, με τις υπόλοιπες να εκκρεμούν μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού της ΓΣ του ΟΗΕ. Επίσης οι Αμερικανοί αναζητούσαν λεκτικό το οποίο θα συνέδεε τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφοράς (benchmarks) για την αξιολόγηση της δύναμης, με χρονοδιαγράμματα και στρατηγική εξόδου.
Το τελευταίο σημείο δεν είχε ιδιαίτερη υποστήριξη στο Σ.Α., καθώς τα υπόλοιπα μέλη τόνισαν την ανάγκη να μην υπονομευτεί η νέα προσπάθεια διαβούλευσης της συμβούλου του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ. Παρόλα αυτά, στις διαβουλεύσεις του διημέρου, κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, συμπεριλήφθηκαν στοιχεία που σημείωναν την έλλειψη προόδου, τέθηκε με επιτακτικό χαρακτήρα η αποδοχή από τις πλευρές του μνημονίου που έχει ετοιμάσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και την εμπλοκή των αντιμαχόμενων δυνάμεων, επικαιροποιώντας το aide memoir το 1989.
Προστέθηκαν επίσης περαιτέρω αναφορές για ΜΟΕ, δικοινοτικές πρωτοβουλίες και επαφές. Η Πολωνία μάλιστα πέρασε πρόταση για το έργο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση ζητώντας τις πλευρές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της νεολαίας.
Επίσης συμπεριλήφθηκε μία τροποποίηση στην παράγραφο όπου ζητούσε από το ΓΓ να υποβάλει εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες και τις διαβουλεύσεις Λουτ – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 10 Ιανουαρίου. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προστέθηκε αναφορά για την πρόοδο σε ΜΟΕ.

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης , ΡΙΚ ΗΠΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.