ΚΕΒΕ:Πώληση του Συνεργατισμού

Ορθή χαρακτήρισε την κίνηση της Κυβέρνησης για πώληση του καλού μέρους του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, το ΚΕΒΕ, δια του Προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, ωστόσο υπογράμμισε ότι παράλληλα πρέπει να επιλυθεί οριστικά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).Το θέμα τέθηκε σε σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ στο Προεδρικό κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα του ΚΕΒΕ και της οικονομίας γενικότερα, που περιλαμβάνονταν σε υπόμνημα του Επιμελητηρίου που στάληκε στον Πρόεδρο προ ολίγων ημερών.

«Σωστά η Κυβέρνηση έχει διασώσει με ένα τεράστιο κόστος τον Συνεργατισμό, αλλά διάσωση του Συνεργατισμού χωρίς πλήρη και οριστική λύση του θέματος των ΜΕΔ με βάση τις νομοθεσίες που εκκρεμούν στη Βουλή είναι αδιανόητη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Θεωρούμε και ελπίζουμε, είπε, ότι μέχρι την Παρασκευή θα περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα για τον Συνεργατισμό, αλλά παράλληλα θα λυθεί και το θέμα των ΜΕΔ με την ψήφιση νομοθεσιών που δεν θα επιτρέπουν σε κάποιους που χρωστούν να θεωρούν ότι πρέπει να τους χαριστούν, πρόσθεσε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι στη συνάντηση το ΚΕΒΕ εξέφρασε ανησυχία για τα δημοσιονομικά θέματα και το δημόσιο χρέος, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνεται συνεχής προσπάθεια περιορισμού του δημόσιου χρέους στο βαθμό που είναι δυνατόν, αλλά και ελέγχου των δημοσιονομικών, ενώ έθεσε και το θέμα της κατάργησης των αποκοπών στους μισθούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.«Σε σχέση με τις αυξήσεις ή μείωση των αποκοπών στη δημόσια υπηρεσία, έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι αυτές θα δοθούν εάν κι εφόσον η αύξηση του κόστους της δημόσιας υπηρεσίας δεν θα υπερβαίνει κατ’ έτος την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ούτως ώστε να διατηρηθούμε μέσα στα πλαίσια τα οποία είχαν συμφωνηθεί εξαρχής», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή, το Επιμελητήριο ζήτησε από τον Πρόεδρο η κατάργηση των αποκοπών να συνδεθεί με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θεωρούμε ότι τα δύο πρέπει να συνδεθούν διότι από τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας θα πάρει πίσω τις αποκοπές, οφείλουν κι αυτοί να συναινέσουν στην ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης διότι δεν μπορεί το κράτος, είτε αυτό είναι η κεντρική κυβέρνηση, είτε η τοπική αυτοδιοίκηση, να λειτουργεί αναποτελεσματικά και να πληρώνεται με τον τρόπο που πληρώνεται», είπε.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως αυτοί αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση της οικονομίας και την ευημερία των επιχειρήσεων και ότι ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται, κάτι που θα συνεχιστεί με τη συνέχιση της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το ΚΕΒΕ ήγειρε επίσης το θέμα της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, ενώ έλαβε διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο για ανανέωση των πολεοδομικών κινήτρων που λήγουν τέλος του 2018.

Το ΚΕΒΕ ζήτησε τον διορισμό επιτρόπου ή και δημιουργία Υφυπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που ο Πρόεδρος είδε με θετικό μάτι και πιθανώς να υπάρξουν εξαγγελίες, όπως ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Τέλος, έθεσαν το θέμα που αφορά την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τα shell companies, ζητώντας οι αλλαγές που συζητούνται με βάση οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας να μη φέρνουν την Κύπρο σε δυσχερέστερη θέση από άλλες ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:06

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
«Καθαρό» το όπλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ - Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
13:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand