Η Κομισιόν επιτείνει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να επιτείνει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για την απόπειρα της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τη δικαστική εξουσία, συνδέοντας την παραμονή των δικαστών στην εργασία με απόφαση της Προέδρου της Πολωνίας, η οποία μπορεί να διατηρεί στη θέση του ή να απολύει όποιον δικαστή άνω των 65 ετών επιθυμεί χωρίς καμία δικαιολογία, στη βάση ενός καινούριου νόμου.Ως θεματοφύλακας των συνθηκών, η Κομισιόν βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με τις πολωνικές αρχές για να αλλάξουν τον καταφανώς απαράδεκτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα νόμο, αλλά η πολωνική κυβέρνηση ροκάνισε το χρόνο ως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (αύριο 3 Ιουλίου) χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σοβαρά θορυβημένη από την υπαναχώρηση αυτή του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών αξιών σε Κράτος Μέλος, δίνει πλέον στην Πολωνία ένα μήνα να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν και ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο κάνοντας λόγο για συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν από τις 3 Ιουλίου, 27 από τους 72 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του γεγονότος ότι ο νέος πολωνικός νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου από 70 έως 65. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τον Πρώτο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του οποίου η 6ετής εντολή θα τερματιστεί πρόωρα. Σύμφωνα με το νόμο, οι σημερινοί δικαστές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη θέλησή τους να παρατείνουν την εντολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εγκριθεί για περίοδο τριών ετών και να ανανεωθεί μία φορά. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την απόφαση του Προέδρου και δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης αυτής της απόφασης.

Η Κομισιόν έχει ήδη γνωματεύσει ότι τα μέτρα αυτά υπονομεύουν την αρχή της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αμεροληψίας των δικαστών, και συνεπώς η Πολωνία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με το άρθρο 47 της Συνθήκης Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ ο νόμος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας έχει ήδη συζητηθεί στο διάλογο για την επιβολή του κράτους δικαίου μεταξύ της Κομισιόν και των πολωνικών αρχών, δεν έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά μέσω αυτής της διαδικασίας.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι η καθιέρωση διαβούλευσης με το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης (NCJ) δεν αποτελεί αποτελεσματική διασφάλιση, όπως ισχυρίζονται οι πολωνικές αρχές. Η γνώμη του NCJ δεν είναι δεσμευτική και βασίζεται σε ασαφή κριτήρια. Επιπλέον, μετά τη μεταρρύθμιση της 8ης Δεκεμβρίου 2017, το NCJ αποτελείται πλέον από μέλη δικαστών που διορίζονται από το πολωνικό κοινοβούλιο - κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:02

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand