ΕΚΤ: Στόχοι για κάθε τράπεζα ξεχωριστά για μείωση αποθέματος ΜΕΔ

Με τον καθορισμό προσδοκιών για τον σχηματισμό προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, θα διαχειριστεί το φλέγον θέμα του αποθέματος των ΜΕΔ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι νέες ενέργειες της ΕΚΤ έρχονται να συμπληρώσουν την προσθήκη (addendum) που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάρτιο αναφορικά με τον σχηματισμό προβλέψεων για δάνεια που μετατρέπονται σε ΜΕΔ μετά τον Μάρτιο του 2018. Ειδικότερα με την προσθήκη, η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για το 100% ενός ΜΕΔ σε περίοδο δύο χρόνων για ανεξασφάλιστα δάνεια και σε περίοδο επτά χρόνων για εξασφαλισμένα δάνεια.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως στόχος είναι να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές ΜΕΔ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς ωστόσο, να καθορίζει χρονικό όριο.
Σημειώνει επίσης πως οι συγκεκριμένες για κάθε τράπεζα προσδοκίες λαμβάνουν υπόψη, με συνεκτικό τρόπο μεταξύ ομοειδών τραπεζών, τον τρέχοντα δείκτη ΜΕΔ και τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τραπεζών.
Η προσέγγιση ακολουθεί το έργο που έχει ήδη διεξαχθεί στον τομέα αυτό, ήτοι τις στρατηγικές μειώσεις των ΜΕΔ τις οποίες έχουν καταρτίσει οι τράπεζες, και το συμπλήρωμα σχετικά με τον σχηματισμό προβλέψεων για νέα ΜΕΔ.
Η προσέγγιση, προσθέτει η ΕΚΤ, «δημιουργεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη διαχείριση του αποθέματος ΜΕΔ, ως μέρος του εποπτικού διαλόγου, μέσω του καθορισμού συγκεκριμένων για κάθε τράπεζα εποπτικών προσδοκιών με στόχο τον σχηματισμό επαρκών προβλέψεων για τα υφιστάμενα ΜΕΔ, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ ως συνόλου».
Όπως αναφέρεται, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα συνεργαστεί περαιτέρω με την κάθε τράπεζα για τον καθορισμό των εποπτικών προσδοκιών της.
«Οι συγκεκριμένες για κάθε τράπεζα εποπτικές προσδοκίες βασίζονται σε συγκριτικές αξιολογήσεις μεταξύ ομοειδών τραπεζών και λαμβάνουν υπόψη τον τρέχοντα δείκτη ΜΕΔ και τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τραπεζών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί διαρκής πρόοδος προς τη μείωση των υφιστάμενων κινδύνων στη ζώνη του ευρώ και να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές ΜΕΔ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η ΕΚΤ.
 
 Καταλήγοντας, η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς τη μείωση των ΜΕΔ, με τον δείκτη ΜΕΔ των σημαντικών ιδρυμάτων να έχει μειωθεί από 8% το 2014 σε 4,9% το δ΄ τρίμηνο του 2017. «Ωστόσο, το τρέχον συνολικό επίπεδο ΜΕΔ παραμένει υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα· απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το ζήτημα των ΜΕΔ αντιμετωπίζεται επαρκώς στη ζώνη του ευρώ».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:46

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.