Μέτρα και αντιδράσεις για την οικονομία στα κατεχόμενα

Μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πτώση της τουρκικής λίρας στα κατεχόμενα ανακοίνωσε χθες ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Έρχιουρμαν, παρουσία ολόκληρου του "υπουργικού συμβουλίου" σε μια διάσκεψη Τύπου που διήρκεσε 2,5 ώρες αφού μίλησαν όλοι οι "υπουργοί" και για άλλα θέματα, εκτός της οικονομίας.


Αναφέροντας πως το κόστος ζωής έφτασε στο 12,11%  από 5,2% όπως ήταν στην αρχή του έτους, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε πως στόχος της «κυβέρνησης» είναι να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την πτώση της τουρκικής λίρας στους καταναλωτές και στους πολίτες.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται χρήση καθορισμένων συναλλαγματικών αναλογιών στις «τελωνειακές» συναλλαγές, σταθεροποίηση και προσπάθεια μείωσης των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, σταθεροποίηση των αυξήσεων στην τιμή του γάλακτος μέσω επιδοτήσεων, χρήση της τουρκικής λίρας για ενοίκια του «κράτους», κατάργηση φόρου χαρτοσήμου και άλλων φόρων για όσους προβαίνουν σε αναδιάρθρωση δανείων, υιοθέτηση της τουρκικής λίρας για τα τέλη στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέτρα για σταθεροποίηση του συναλλάγματος.

Παράλληλα, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από 18 σε 25 megawatt και τον επόμενο χρόνο στα 45 με 50 megawatt.  Επίσης, ανέφερε πως συνεχίζονται οι διεργασίες για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία, γεγονός που θα μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και δυσκολίες, διέψευσε ότι η συνεργασία των 4 κομμάτων έχει πρόβλημα και πρόσθεσε ότι αυτή η δουλειά που απομένει να γίνει θα την κάνουν μαζί τα 4 κόμματα. Από την πλευρά του ο "υπεξ" και "αναπληρωτής πρωθυπουργός", Κουντρέτ Οζερσάι διέψευσε ότι οι εταίροι στην "κυβέρνηση" είχαν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με άλλους για τον σχηματισμό άλλου συνασπισμού πέραν του υφιστάμενου. Τζεμάλ Όζιγιτ και Σερντάρ Ντενκτάς, οι άλλοι δύο πρόεδροι των "συγκυβερνώντων" κομμάτων ανέφεραν ότι η διάρκεια ζωής αυτής της "κυβέρνησης" θα είναι τα 4 χρόνια της θητείας της.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την διάσκεψη Τύπου για 2,5 ώρες προκάλεσε η υποβολή ερώτησης από τον "πρόεδρο" του "επιμελητηρίου καταστηματαρχών και εμπόρων" που επέμενε να λάβει και τον λόγο. Τρεις διευθυντές γνωστών τ/κ ΜΜΕ, της Γενί Ντουζέν, της Κίπρις ποστασί και της ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, εγκατέλειψαν την αίθουσα υπό διαμαρτυρία γιατί σε διασκέψεις Τύπου για τους δημοσιογράφους επιτρέπεται όχι μόνο η παρουσία "μη κυβερνητικών οργανώσεων" αλλά μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και να πάρουν το λόγο.

Εξάλλου, την ίδια περίπου ώρα με την διάσκεψη Τύπου η συντεχνίας των τ/κ καθηγητών πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της Λευκωσίας και τα μέλη της ΚΤΟΕΟΣ μοίραζαν φυλλάδια με τις θέσεις τους σε διερχόμενους και οδηγούς αυτοκινήτων ζητώντας ακύρωση των αυξήσεων, ακύρωση της "νομοθεσίας" για τις μειωμένες κλίμακες εισδοχής στο "δημόσιο" και μετάβαση στην χρήση του ευρώ.

Η πρόεδρος της συντεχνίας Σελμά Ειλέμ δήλωσε πως λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας έχει επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:47

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.