Μέτρα και αντιδράσεις για την οικονομία στα κατεχόμενα

Μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πτώση της τουρκικής λίρας στα κατεχόμενα ανακοίνωσε χθες ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Έρχιουρμαν, παρουσία ολόκληρου του "υπουργικού συμβουλίου" σε μια διάσκεψη Τύπου που διήρκεσε 2,5 ώρες αφού μίλησαν όλοι οι "υπουργοί" και για άλλα θέματα, εκτός της οικονομίας.


Αναφέροντας πως το κόστος ζωής έφτασε στο 12,11%  από 5,2% όπως ήταν στην αρχή του έτους, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε πως στόχος της «κυβέρνησης» είναι να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την πτώση της τουρκικής λίρας στους καταναλωτές και στους πολίτες.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται χρήση καθορισμένων συναλλαγματικών αναλογιών στις «τελωνειακές» συναλλαγές, σταθεροποίηση και προσπάθεια μείωσης των αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, σταθεροποίηση των αυξήσεων στην τιμή του γάλακτος μέσω επιδοτήσεων, χρήση της τουρκικής λίρας για ενοίκια του «κράτους», κατάργηση φόρου χαρτοσήμου και άλλων φόρων για όσους προβαίνουν σε αναδιάρθρωση δανείων, υιοθέτηση της τουρκικής λίρας για τα τέλη στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέτρα για σταθεροποίηση του συναλλάγματος.

Παράλληλα, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από 18 σε 25 megawatt και τον επόμενο χρόνο στα 45 με 50 megawatt.  Επίσης, ανέφερε πως συνεχίζονται οι διεργασίες για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία, γεγονός που θα μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και δυσκολίες, διέψευσε ότι η συνεργασία των 4 κομμάτων έχει πρόβλημα και πρόσθεσε ότι αυτή η δουλειά που απομένει να γίνει θα την κάνουν μαζί τα 4 κόμματα. Από την πλευρά του ο "υπεξ" και "αναπληρωτής πρωθυπουργός", Κουντρέτ Οζερσάι διέψευσε ότι οι εταίροι στην "κυβέρνηση" είχαν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με άλλους για τον σχηματισμό άλλου συνασπισμού πέραν του υφιστάμενου. Τζεμάλ Όζιγιτ και Σερντάρ Ντενκτάς, οι άλλοι δύο πρόεδροι των "συγκυβερνώντων" κομμάτων ανέφεραν ότι η διάρκεια ζωής αυτής της "κυβέρνησης" θα είναι τα 4 χρόνια της θητείας της.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την διάσκεψη Τύπου για 2,5 ώρες προκάλεσε η υποβολή ερώτησης από τον "πρόεδρο" του "επιμελητηρίου καταστηματαρχών και εμπόρων" που επέμενε να λάβει και τον λόγο. Τρεις διευθυντές γνωστών τ/κ ΜΜΕ, της Γενί Ντουζέν, της Κίπρις ποστασί και της ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, εγκατέλειψαν την αίθουσα υπό διαμαρτυρία γιατί σε διασκέψεις Τύπου για τους δημοσιογράφους επιτρέπεται όχι μόνο η παρουσία "μη κυβερνητικών οργανώσεων" αλλά μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και να πάρουν το λόγο.

Εξάλλου, την ίδια περίπου ώρα με την διάσκεψη Τύπου η συντεχνίας των τ/κ καθηγητών πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο της Λευκωσίας και τα μέλη της ΚΤΟΕΟΣ μοίραζαν φυλλάδια με τις θέσεις τους σε διερχόμενους και οδηγούς αυτοκινήτων ζητώντας ακύρωση των αυξήσεων, ακύρωση της "νομοθεσίας" για τις μειωμένες κλίμακες εισδοχής στο "δημόσιο" και μετάβαση στην χρήση του ευρώ.

Η πρόεδρος της συντεχνίας Σελμά Ειλέμ δήλωσε πως λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας έχει επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:47

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Υπ. Υγείας: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των οροθετικών που βιώνει άγχος - Καθήκον να τους προστατεύσουμε
15:25
Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο
15:15
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 28 Σεπτεμβρίου 2021
15:09
Ατομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ΠΕΠ δεν καλούνται για εφεδρεία στην Ε.Φ. διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία
14:58
Διχάζουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τρία σημαντικά νομοσχέδια
14:50
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Δρούσειας
14:48
Δίνει τα πάντα για κάνει δικό της τον Ματίας Ντε Λιχτ η Τσέλσι
14:47
Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν εντοπισθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά
14:37
Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία - Ανησυχίες και για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα
14:34
Ισπανία: Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκλύει ξανά λάβα
14:27
Συναντώνται το βράδυ στο Παρίσι Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν
14:20
Σεισμός Κρήτη: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 20 οι τραυματίες (video)
14:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand