Συνεργασία Υπουργείο Δικαιοσύνης – Σύνδεσμος Βίας στην Οικογένεια

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κρατικών φορέων και ΜΚΟ για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση αρνητικών κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, στην αναβάθμιση της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών της ΗΠΑ για θέματα εμπορίας προσώπων.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας την επιβράβευση την οποία έχουμε δεχτεί σαν χώρα για τις πρακτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια. Όμως λέω ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν», τόνισε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, τα τελευταία τρία χρόνια διερευνήθηκαν 52 υποθέσεις που αφορούν την εμπορία προσώπων, τριάντα έξι (36) εκ των οποίων οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, ότι καταγράφονται ακόμη προβλήματα σε χώρους εργασίας όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Για την εκδίκαση υποθέσεων, ανέφερε ότι «στο Κακουργιοδικείο γίνεται με πιο ταχείς ρυθμούς, αλλά σε σχέση με τις υποθέσεις που είναι στο Επαρχιακό Δικαστήριο υπάρχει μια καθυστέρηση».  «Αναμένουμε ότι ο χρόνος αυτός θα βελτιωθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης στον τόπο μας», είπε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία της πρόληψης.

«Πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι οι δράσεις οι οποίες επιχειρούνται στα πλαίσια των διαφόρων προσπαθειών αντιμετώπισης κοινωνικών φαινόμενων, όπως είναι η βία στην οικογένεια, όπως είναι η εμπορία προσώπων και άλλα, προσπάθεια μας είναι να μπορεί κατά καιρούς να γίνεται μια αξιολόγηση των πολιτικών αυτών, ούτως ώστε να γίνονται οι ανάλογες διαφοροποιήσεις ή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία η προσπάθεια για να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε.

Αναφορικά με το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε με το ΣΠΑΒΟ, είπε ότι «θα εξυπηρετήσει και αυτό τον σκοπό, μέσα από στοιχεία στατιστικά τα οποία συγκεντρώνονται με τη χρήση της δυνατότητας τηλεφωνικής επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως».

Η προσπάθεια με το Πρωτόκολλο, πρόσθεσε, «είναι αυτή η προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική, παραμερίζοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες, δυστυχώς, προηγουμένως αποτελούσαν ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στην καθυστέρηση της παροχής της αναγκαίας και απαιτούμενης προστασίας».

«Το Πρωτόκολλο θα λειτουργήσει και προληπτικά, γιατί μέσα από την επικοινωνία που γίνεται με τους πολίτες μέσω του ΣΠΑΒΟ, αλλά και τη δυνατότητα της ανάπτυξης των ευκαιριών που παραχωρούνται στις αρμόδιες αρχές να επικοινωνήσουν με θύματα βίας, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε και κάποια προληπτικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο κ. Νικολάου επισήμανε παράλληλα ότι «προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο την συνεργασία μας με ΜΚΟ».

Ανέφερε περαιτέρω ότι «ο συντονισμός και η συνεργασία των ΜΚΟ μεταξύ τους και των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους οι οποίοι ασχολούνται και με άλλες περιπτώσεις κοινωνικών φαινομένων είναι αναγκαίος και απαραίτητος».

Γι αυτό, είπε, στα πλαίσια αυτά έχουμε συζητήσει και τη δυνατότητα συνδρομής του ΣΠΑΒΟ ως ΜΚΟ στην προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση της πρόληψης και καταστολής φαινομένων εμπορίας προσώπων.

Σε ερώτηση αν η  γραμμή που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ θα είναι πλέον και για θύματα εμπορίας, απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι η γραμμή αυτή είναι για την ενδοοικογενειακή βία. «Πρέπει να διακρίνουμε τις δύο κατηγορίες κοινωνικών προβλημάτων. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε την ενδοοικογενειακή βία και την εμπορία προσώπων», ανέφερε, εξηγώντας ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές κατηγορίες και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των θυμάτων. Όμως, σημείωσε, «εκείνο που επισημαίνουμε είναι η ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για εξυπηρέτηση των γενικότερων, θα έλεγα, σκοπών πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε ενός από τα φαινόμενα».

Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι στελέχη του ΣΠΑΒΟ, τα οποία είναι ήδη εκπαιδευμένα και σε θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων, θα τύχουν περαιτέρω εκπαίδευσης σε συνεργασία με το γραφείο καταπολέμησης της εμπορίας και την προϊστάμενη του Ρίτα Σούπερμαν.

«Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο της σωστής αξιοποίησης και αυτή η γραμμή είναι η μόνη γραμμή που λειτουργεί από ΜΚΟ, δεν λειτουργεί υπό τον έλεγχο κρατικής υπηρεσίας, που κάποια άτομα πολύ πιθανόν να μην θέλουν να επικοινωνήσουν με το 1460 της Αστυνομίας και να θέλουν να επικοινωνήσουν μέσω αυτής της γραμμής», είπε. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ Κική Πογιατζή ανέφερε ότι «η ενδοοικογενειακή βία είναι προτεραιότητα του ΣΠΑΒΟ. Στα 28 χρόνια λειτουργίας του έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει με την ένταξη νέων προγραμμάτων».

«Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων που αποτείνονται κοντά μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν έχουμε την συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.

«Η σημερινή υπογραφή είναι απόδειξη της πολύ καλής συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ του ΣΠΑΒΟ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί στα πλαίσια του Πρωτόκολλου», είπε η κ. Πογιατζή.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Ελλάδα: 3.089 νέα κρούσματα, 809 διασωληνωμένοι, 81 θάνατοι
19:14
ΗΠΑ: Νεκρός 16χρονος από πυρά αστυνομικού - Κρατούσε παιχνίδι όπλο
18:57
Υπό 6ήμερη κράτηση 17χρονος σε σχέση με υπόθεση ρίψης χειροβομβίδας
18:39
Ανακοινώθηκαν τα σημεία για rapid test την Πέμπτη
18:17
Οι Κορυφαίες της σεζόν 2020/21 στα ετήσια βραβεία του ΠΑ.Σ.Π.!
18:08
Τριμερής Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου την Πέμπτη στην Αθήνα
17:53
Tραπεζική ένωση και πλαίσια αφερεγγυότητας στο επίκεντρο του Εurogroup
17:48
Αίγυπτος: 20 νεκροί και 3 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο του Ασσιούτ
17:18
Στα 100 εκ. οι εμβολιασμοί, 25% με 2η δόση, 27 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι, λέει η Φον Ντερ Λάιεν
16:43
H Koμισιόν ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα ύψους 8 εκ. ευρώ για την υποστήριξη ταξιδιωτικών πρακτορείων που έχουν πληγεί από την πανδημία
16:15
Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα για προκλήσεις στο ουκρανικό ζήτημα
15:52
Δεν έδειξε τα αίτια θανάτου η νεκροτομή στο δίμηνο βρέφος
15:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand