Η Κύπρος στην κατηγορία 1 του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων

Η Κύπρος για ακόμα μια φορά ανέβηκε κατηγόρια στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που αφορά την εμπορία προσώπων. Συγκεκριμένα από την κατηγορία 2 που βρισκόταν πέρυσι ανέβηκε στην κατηγορία 1.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος πληροί τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλων το οποίο συγχαίρει την κυβέρνηση για τα θετικά μετρά που λαμβάνει ως προς την καταπολέμηση του φαινομένου.
 
Προσθέτει ότι «όντως μέσα από τα χρόνια οι διάφοροι λειτουργοί, αστυνομικοί και άλλοι σε συνεργασία με επαγγελματίες από την κοινωνία των πολιτών που εργάζονται ως προς την εξάλειψη του φαινομένου έχουν αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη και μέσα από την επαγγελματικότητα τους έχουν καταφέρει να αλλάξουν τα δεδομένα για τη χώρα».
 
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κοινωνικού Φύλου Ινστιτούτο σημειώνει πως «το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην κατηγορία 1 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αντίθετα η πίεση στο να παραμείνει η χώρα στην κατηγορία 1 είναι μεγαλύτερη».
 
 Μπορεί, συνέχισε, «η Κύπρος να πληροί τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ως χώρα ώστε να επιτευχθούν περισσότερα από τα ελάχιστα πρότυπα και αυτό που χρειάζεται είναι  πραγματική πολιτική βούληση ενώ η κοινωνική και η πολιτική ευθύνη που έχει το κράτος απέναντι στα θύματα είναι μεγάλη.
 
 Το Ινστιτούτο θίγει ακόμη ένα αλληλένδετο θέμα αυτό της ποινικοποίησης της ζήτησης για αγορά σεξ από θύματα εμπορίας, σημειώνοντας ότι «από το Νοέμβριο του 2016 που κατατέθηκε στη βουλή η τροποποίηση ώστε οι πελάτες που αγοράζουν σεξ από θύματα εμπορίας να διώκονται ποινικά χωρίς ελαφρυντικά, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».
 
 
« Παρόλο που έγιναν συζητήσεις στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί του θέματος  με συμφωνία ως προς τη ολοκλήρωση της τροποποίησης, αντιμετωπίζονται κωλύματα αγνώστων λόγων», καταλήγει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:51

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ισραήλ
21:30
G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα
21:07
Kανένας θάνατος- 33 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:35
G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια και την προστασία του κλίματος
20:17
Mπάιντεν:Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων
20:00
Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
19:48
Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί «ιερή υποχρέωση» την υπεράσπιση συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση
19:00
Νεκρός εντοπίστηκε 75χρονος που έπεσε σε χαράδρα στο Τρόοδος
18:31
Μακρόν: Η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα»
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
17:58
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand