Μακρά συνομιλία Αναστασιάδη – Τσίπρα, συνεχίζονται οι επαφες ενόψει καθόδου Λουτ

Μακρά συνομιλία είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.



Το απόγευμα ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το Υπουργικό, αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν οι θέσεις που θα μεταφερθούν προς τον Τούρκο Πρόεδρο από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, απόψε στις 630μμ ο Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτές οι επικοινωνίες και οι επαφές που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα σχετίζονται με την κάθοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μια πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου και δική μας ευχή και προσδοκία είναι να προκύψουν τέτοια δεδομένα από τις επαφές της κ. Λουτ που θα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι οι δημόσιες δηλώσεις έχουν τη δική τους σημασία, υπέδειξε ωστόσο πως «πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συναντήσεις και το τι συζητείται σε επαφές όπως αυτή που θα έχουν σήμερα Τσίπρας και Ερντογάν».

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, καταγράφει το έντονο ενδιαφέρον του ΓΓ των ΗΕ, όπως εκδηλώνεται και με την αποστολή της κ. Λουτ, μια εξέλιξη που η Ελληνοκυπριακή πλευρά επεδίωκε και καλωσορίζει και θα αναμένει τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει η κ. Λουτ, σε Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν περί τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ενημερώσει τον ΓΓ, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις για τα μετέπειτα βήματα» συμπλήρωσε

Σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτή του τη θέση ο κ. Ακιντζί θα μπορεί να τη μεταφέρει στην κ. Λουτ, όπως και ο Πρόεδρος θα μεταφέρει τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Εμείς εκείνο που μπορούμε δημόσια να αναφέρουμε είναι η ευχή, η προσδοκία να υπάρξουν αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια της κ. Λουτ».

Τηλεφωνική επικοινωνία με Λαβρόφ
 -------------------------------------

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσον η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του αφορούσε την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, για να απαντήσει ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε το εν λόγω περιστατικό.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λαβρόφ, όπως και αυτές που προηγήθηκαν και αυτές που θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώνονται με την αποστολή της κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε πως «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια». Ένας από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών, αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχέσεις οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο Κυπριακό αλλά επεκτείνονται γενικότερα σε θέματα διμερών σχέσεων.

Ξεκάθαρη θέση Γκουτέρες για απρόσκοπτη συνέχιση παρουσίας ΟΥΝΦΙΚΥΠ
 --------------------------------------
Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Υπουργός αφού παρατήρησε ότι όντως υπάρχει μια νέα προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ όσο αφορά γενικότερα τις ειρηνευτικές αποστολές, όχι μόνον την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπέδειξε πως δεν πρέπει να παραβλέπεται η ξεκάθαρη θέση του ΓΓ για απρόσκοπτη συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, σημειώνοντας πως στις 17 Ιουλίου θα γίνει ενημέρωση από την κα Σπεχαρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και πριν το τέλος Ιουλίου αναμένεται η υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα γεγονότα του 1974
 --------------------------------------
Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και το γλωσσάρι που ετοιμάστηκε για τους δημοσιογράφους που παρουσίασε ο ΟΑΣΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η ελευθερία έκφρασης του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτη και η παρούσα διακυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα, για να σημειώσει πως το γλωσσάρι είναι «μια ιδιωτική πρωτοβουλία που κατάφερε να δημιουργήσει αυτόν τον εσωτερικό διάλογο στην Κύπρο».

Ο Υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τι έγινε το 1974 στην Κύπρο, την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, κι αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα μέσα κι από αποφάσεις, δηλώσεις διεθνών οργάνων».

Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται, όπως επανέλαβε, στη νέα πρωτοβουλία από πλευράς του ΓΓ, ευελπιστώντας να έχει αποτελέσματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον της Κυβέρνησης ότι αυτή διόρισε την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και έχει ευθύνη, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει» και κάλεσε όλους πριν προβαίνουν σε δηλώσεις για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, να ενημερώνονται.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:54

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.