Aνάπτυξη 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019, βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις θερινές οικονομικές προβλέψεις

Η οικονομία της Ελλάδας άρχισε να αναθερμαίνεται το πρώτο τρίμηνο το 2018 και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΜΣ, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Ελλάδα που περιέχεται στις θερινές, ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν και παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάσει η έκθεση της Κομισιόν, το πρώτο τρίμηνο του 2018  ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ έφθασε το 0,8% (από τρίμηνο σε τρίμηνο q-o-q), ο οποίος αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (σε ετήσια βάση y-o-y). Αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση στο 0,2% (q-o-q) το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν προσωρινή και ότι η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει, καταγράφει η Κομισιόν.

Ακολούθως εξηγεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες συνεισέφεραν 1,4 μονάδες (q-o-q) στην αύξηση του ΑΕΠ κάτι που οφείλεται τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στη μείωση των εισαγωγών.

Παρομοίως η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η αύξηση της συνεισφοράς της ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, συνεπώς η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (άνοδος 0,1%). Υπήρξε όμως μεγάλη μείωση των επενδύσεων, η οποία στέρησε 2,4 μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει ότι "η πτώση αναμενόταν μετά την ισχυρή εφάπαξ αύξηση του προηγούμενου τριμήνου".

Συνεπώς, σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 1,9% το 2018 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,3% το 2019.

Η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, που αυξάνονται λόγω του βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών προβλέπεται να είναι πιο μετριοπαθής κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η ανεργία μειώθηκε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, μειωμένη κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2017, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθ `όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τέλος ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω, καταλήγει η Κομισιόν.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:54

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Σε 79 σημεία σήμερα η δειγματοληψία για rapid test
09:15
Κατάσχεση ενός κιλού κοκαΐνης, ποσότητας κάνναβης και αριθμού πυροτεχνημάτων, συνελήφθησαν 3 πρόσωπα
09:05
Κολομβία: Εννέα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
08:33
"Bibi ciao": Στην Ιερουσαλήμ, διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου γιόρτασαν χθες βράδυ τη "νίκη"
08:00
Τυνησία: Νέα επεισόδια έπειτα από διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας
07:56
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand